Fenomén „mindful eating“: Pomáha ľuďom zhadzovať nadbytočné kilá. Nejde však o žiadnu diétu

  • Mindful eating ti ukáže, ako si upraviť vzťah s jedlom
  • Naučíš sa, ako rozoznať pocit hladu a chuti
  • Namiesto diét vyskúšaj radšej vedomé stravovanie
Na snímke je žena a pizza
Pexels.com
  • Mindful eating ti ukáže, ako si upraviť vzťah s jedlom
  • Naučíš sa, ako rozoznať pocit hladu a chuti
  • Namiesto diét vyskúšaj radšej vedomé stravovanie

Mindful eating, alebo vedomé stravovanie, sa stalo jedným z často vyhľadávaných výrazov v oblasti zdravia a stravovania. Ak si myslíš, že ide o ďalšiu novodobú diétu, mýliš sa. Tento prístup kladie dôraz na tvoju náladu, potreby a prostredie, v ktorom sa práve nachádzaš.

V dnešnom rýchlom svete multitaskingu sa vedcom konečne podarilo zladiť stravovanie s hektickým životným štýlom.

Ješ aj očami

Koľkokrát sa ti stalo, že si večer pri televízii zjedol celý balík chrumiek bez toho, aby si si to uvedomil? Alebo si po dlhom dni skočil do fast foodu, len aby si ušetril čas? Možno si pred odchodom z domu len rýchlo niečo zobral do ruky?

Mnohí z nás si zabúdajú vychutnávať jedlo. Mindful eating, naopak, človeka učí spomaliť, zastaviť sa a uvedomiť si, čo práve konzumuje. Podstatou mindful eating je naučiť sa vychutnávať si jedlo a vnímať jeho vlastnosti – chuť, vôňu, textúru a dokonca aj farbu. Jedlo by pre teba nemalo byť len povinnou jazdou, aby si rýchlo získal energiu na celý deň.

Vďaka tomuto stravovaniu sa naučíš užívať si ho a vedome si ho vychutnávať. Inými slovami, mindful eating jednoducho znamená sústrediť sa na to, čo práve konzumuješ. 

Zajedanie emócií

Odborníci na výživu často odporúčajú mindful eating práve preto, že pomáha vytvoriť zdravší vzťah k jedlu. Podľa výskumu publikovaného v časopise Appetite, ti tento prístup pomôže znížiť príjem kalórií, zlepšiť kontrolu nad tým, čo ješ, a z dlhodobého hľadiska sa tvoje telo naučí udržiavať sa na stabilnej váhe.

Vďaka tomu sa naučíš prestať jesť impulzívne, čo je častokrát poháňané tvojimi emóciami. Proces takéhoto stravovania je vlastne úplne jednoduchý. Predtým, ako začneš jesť, navnímaj to, čo vidíš a cítiš na svojom tanieri.

S jedením sa neponáhľaj. Venuj pozornosť každému sústu, krájaj si malé kúsky a poriadne jedlo požuj. Postupne si tak začneš uvedomovať, koľko si toho zjedol a budeš vedieť rozoznať signály, keď už má tvoje telo dosť.

Náš mozog potrebuje približne 20 minút na to, aby rozoznal pocit sýtosti. Ak teda ješ príliš rýchlo, veľmi ľahko sa preješ, pretože ti tvoje telo nebude vedieť zaslať signál, že už nie je hladné.

Jedna z vedeckých štúdií publikovaná v knihe Eating and Weight Disorders z roku 2023 sa zamerala na to, ako na nás mindful eating pôsobí.

Štúdia zahŕňala 301 účastníkov rôznych vekových a váhových kategórií . Výsledky ukázali, že tí, ktorí si zvolili spôsob vnímavého stravovania, získali oveľa väčšiu kontrolu nad svojimi stravovacími návykmi ako tí, ktorí pokračovali vo svojom bežnom jedálničku.

U väčšiny účastníkov vedci spozorovali aj pokles telesnej hmotnosti, celkové zlepšenie duševnej pohody a taktiež získali kontrolu nad emočným jedením. 

Naučíš sa rozpoznať pocit hladu a chute

Stáva sa ti, že máš chuť na sladkú bodku po veľkom jedle? Odborníci radia, aby si práve v takomto prípade s dezertom chvíľu počkal, aby si tvoje telo uvedomilo, či sa doň ešte niečo zmestí, alebo nie.

Ani si nevšimneš a veľmi rýchlo ťa prejde aj chuť na sladké. Je to skvelý tip, ak sa snažíš obmedziť cukor v tvojom jedálničku. 

Nezabúdaj však, že mindful eating nie je diéta. Môžeš jesť to, čo ti chutí a vychutnať si každé z tvojich obľúbených jedál. Užiješ si ho viac, ako kedykoľvek predtým.

Naučíš sa byť vďaka tomu viac v súlade s tým, čo ješ a vyhradíš si na to čas v tvojom nabitom programe. Kto by to bol povedal, že aj vzťah s jedlom môže byť niekedy takto komplikovaný. Možno práve mindful eating ti ho pomôže napraviť.

Zdroje: Appetite, Eating and Weight Disorders

Najnovšie videá

Trendové videá