„Tekuté zlato,“ ktoré máš doma, ti pomôže udržať si zdravé srdce. Stačí jedna lyžica denne

  • Olivový olej sa radí k jednej z najstarších potravín
  • V prvom rade si treba uvedomiť, či v skrinkách máš naozaj kvalitný extra panenský olivový olej
jedlo, šéfkuchár
Ilustračná fotografia Freepik
  • Olivový olej sa radí k jednej z najstarších potravín
  • V prvom rade si treba uvedomiť, či v skrinkách máš naozaj kvalitný extra panenský olivový olej

Olivový olej sa radí k jednej z najstarších potravín, ktorá je okrem iného aj veľmi zdravá. Má mnoho výhod nielen v kulinárskej oblasti. Často sa s ním stretávame aj v medicíne či v kozmetickej výrobe.

Väčšina ľudí používa olivový olej ako ochucovadlo do jedál. Táto zeleno-zlatistá tekutina sa v dnešnej dobe radí k pokladom stredomorskej kuchyne.

Výhody konzumácie olivového oleja 

V prvom rade si treba uvedomiť, či v skrinkách máš naozaj kvalitný extra panenský olivový olej. Veľa olejov, ktoré vidíme v regáloch v obchodných reťazcoch, sa radí medzi podpriemerné a neobsahuje toľko prospešných vitamínov.

Ako uvádza portál The New York Times, v nedávnom období sa zistilo mnoho podvodov s olivovým olejom v Európe. V júli v tohto roku, sa v Taliansku našiel olivový olej v hodnote 899,50 €, v ktorom bolo zelené farbivo chlorofyl. Tento olej sa označoval značkou extra panenský. 

Extra panenský olej je druh oleja, ktorý obsahuje vysoký obsah prospešných zlúčenín vrátane antioxidantov. V prípade, ak je zle skladovaný, zdravé účinky postupom času degradujú. 

Štúdia  zameraná na spotrebu olivového oleja zistila, že pravidelné užívanie jednej čajovej lyžičky (približne 5 gramov) denne môže znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Výskumníci pozorovali účinky olivového oleja u viac než 90 000 dospelých počas obdobia 28 rokov a zistili, že vyšší príjem olivového oleja bol spojený s nižším rizikom úmrtnosti na srdcové ochorenia, rakovinu a ďalšie choroby. Nahradením masla alebo margarínu olivovým olejom sa riziko kardiovaskulárnych ochorení znížilo o 5 %.

Aj keď olivový olej nebol efektívnejší ako iné rastlinné oleje, jeho prítomnosť v strave bola spojená s lepšími lipidovými profilmi a nižšími hladinami zápalových biomarkerov, čo prispelo k celkovému zlepšeniu zdravia srdca.

Bez ohľadu na to, o aký typ olivového oleja ide, každý obsahuje mononenasýtené mastné kyseliny. Tvorí približne 75 % objemu. Tieto tuky pomáhajú znižovať zlý cholesterol. Okrem iného má aj protizápalové účinky. 

Portál olivi.sk informuje, že extra panenský olej vzniká z čerstvo lisovaných olív. Pri procese sa nevyužívajú syntetické látky ani prísady, čiže ide o čisto prírodnú potravinu. 

Benefity oleja sú:

  • Protizápalové účinky,
  • obsahuje antioxidanty,
  • zdravé tuky,
  • môže zlepšovať funkciu mozgu,
  • odplavuje škodlivé toxíny z tela. 

Ako zistím, či mám kvalitný olivový olej? 

Prvým krokom je potrebné všimnúť si štítok. Vyhľadaj na fľaši termín lisovania. Ak sa na oleji nachádza len dátum trvanlivosti, je pravdepodobné, že olivy boli lisované pred 18 mesiacmi. Ideálne je kupovať olej, ktorý je 15 mesiacov starý od lisovania. 

Veľkú úlohu zohráva aj balenie. Svetlo urýchľuje oxidáciu. Je potrebné si zaobstarať olej, ktorý sa skladuje v uzatvárateľných plechovkách alebo v tmavej fľaši. 

Farba a vôňa nám o oleji prezradia veľa. Vo všeobecnosti farba skôr označuje zrelosť olív a ich úroveň filtrovania. Kvalitný olej by mal mať tmavozelený alebo zlatožltý odtieň. Toto sfarbenie má dopad aj na chuť. Tmavý olej býva trávnatejší a ovocnejší, zatiaľ čo zlatý chutí po koreninách. 

Spoľahlivým ukazovateľom je práve vôňa. Skús olej zohriať na izbovú teplotu. Keď cítiš pokosenú trávu, ovocie alebo hocičo, čo pripomína vôňu čerstvosti, vieš, že ide o kvalitný extra panenský olivový olej, uvádza The New York Times.  

Extra panenský olivový olej o dosť hustejší ako klasické oleje. Tuky, ktoré sa nachádzajú v oleji, pri vysokej teplote hustnú. Znakom dobrého oleja je, keď ti fľaša s obsahom v chladničke stuhne. 

Zdroje: The New York Times, health.harvard, olivi.sk

Najnovšie videá

Trendové videá