Meta je na ceste odstrániť z tvojej ruky iPhone. Sme svedkami začiatku novej éry, teraz je na ťahu Apple

  • Meta s okuliarmi Orion naznačuje koniec éry smartfónov
  • Jej prototyp otvára cestu k novej digitálnej komunikácii medzi ľuďmi
Mark Zuckerberg
reprofoto: Instagram/zuck
  • Meta s okuliarmi Orion naznačuje koniec éry smartfónov
  • Jej prototyp otvára cestu k novej digitálnej komunikácii medzi ľuďmi

Už sme ťa informovali, že technologický gigant Meta, známy predovšetkým vďaka sociálnej sieti Facebook, predstavil na svojom podujatí Connect 2024 prelomovú novinku – prototyp okuliarov pre rozšírenú realitu (AR) s názvom Orion.

Tento krok signalizuje významný posun v oblasti nositeľných technológií a naznačuje, že éra smartfónov sa môže pomaly, ale isto chýliť ku koncu.

Orion: Prvý krok k revolúcii v komunikácii

Okuliare Orion, hoci zatiaľ nie sú určené na komerčný predaj, predstavujú významný míľnik vo vývoji AR technológií. Mark Zuckerberg, zakladateľ a CEO spoločnosti Meta, pri ich predstavení uviedol: „Orion je našou víziou budúcnosti, kde interakcia s digitálnym svetom bude rovnako prirodzená ako pohľad cez okno.“

Poďme sa na tieto okuliare pozrieť podrobnejšie. 

Orion sa skladá z troch hlavných častí:

  • AR okuliare: Robustné rámy ukrývajú sedem kamier a ďalšie komponenty. Šošovky sú vyrobené z karbidu kremíka a mikro LED projektory premietajú obraz priamo pred oči užívateľa. Zorné pole 70 stupňov umožňuje pohodlné zobrazenie digitálneho obsahu v reálnom prostredí.
  • „Neurálny náramok“: Zariadenie podobné Apple Watch bez displeja, ktoré dokáže rozpoznávať rôzne pohyby a slúži na ovládanie AR rozhrania.
  • Výkonný počítač: Externé zariadenie vo veľkosti puku, ktoré zabezpečuje výpočtový výkon a chod operačného systému.

Cesta k nahradeniu smartfónov

Hoci Orion je stále vo fáze prototypu, jeho existencia naznačuje, že budúcnosť bez smartfónov môže byť bližšie, než sme si mysleli.

Andrew Bosworth, technický riaditeľ Meta, k tomu dodáva: „Naším cieľom je vytvoriť zariadenie, ktoré bude rovnako všestranné a užitočné ako smartfón, ale oveľa prirodzenejšie a menej rušivé v každodennom živote.“

meta1
zdroj: Meta

Napriek sľubnému potenciálu čelí Orion niekoľkým výzvam. Súčasná výrobná cena jedného kusu sa pohybuje okolo 9 300 eur, čo je takmer trojnásobok ceny Apple Vision Pro. Najdrahším komponentom sú šošovky z karbidu kremíka.

Meta plánuje sprístupniť prototyp svojim zamestnancom a vybraným externým skupinám, aby mohla ďalej vylepšovať technológiu a pracovať na budúcej spotrebiteľskej verzii.

Konkurencia nespí

Predstavenie Orionu nepochybne zvýši tlak na konkurenciu, najmä Apple a Google, aby urýchlili vývoj vlastných AR riešení. Meta týmto krokom jasne deklaruje svoje ambície v oblasti AR. Očakáva sa, že v nasledujúcich mesiacoch uvidíme reakcie aj od ďalších technologických gigantov.

Meta Orion okuliare predstavujú budúcnosť, ktorú by mnohí chceli vidieť aj v prípade Apple Vision. Hoci Meta tvrdí, že Orion sú najmodernejšie AR okuliare, aké kedy boli vyrobené, ich tvrdenie o tom, že majú „vzhľad a pocit bežných okuliarov“ je trochu prehnané.

Experti sa zhodujú, že hoci Orion predstavuje úžasný technologický pokrok, stále je to len prvý krok k ideálu AR okuliarov. V porovnaní s minuloročným prototypom od Xiaomi či dôkazom konceptu od Oppo je Orion nepochybne bližšie k vízii AR okuliarov budúcnosti.

Budúcnosť Apple Glasses

Mnohí odborníci sa domnievajú, že Apple uvedie svoje AR okuliare na trh až vtedy, keď budú skutočne podobné bežným okuliarom. Možno nie na nerozoznanie od obyčajných okuliarov, ale s rozumnou podobnosťou – podobne ako okuliare Ray-Ban Meta vyzerajú veľmi podobne ako štandardné slnečné okuliare, pokiaľ ich neporovnávaš bok po boku.

Cesta k tomuto cieľu si vyžaduje ešte niekoľko významných technologických prielomov. Okrem toho je potrebné znížiť výrobné náklady z päťciferných čísiel na spodnú hranicu štvorciferných.

meta2
zdroj: Meta

Predpokladá sa, že Apple verí, že AR okuliare nakoniec nahradia iPhone. V roku 2019 sa objavili správy, že Apple očakáva, že k tomu dôjde „zhruba do desiatich rokov“.

To by znamenalo, že Apple Glasses by mali byť schopné robiť absolútne všetko, čo dnes dokáže iPhone, a ponúknuť dostatok dodatočných výhod, aby sme akceptovali relatívnu nepríjemnosť nasadenia okuliarov. Myšlienka dosiahnuť tento bod do roku 2028 sa zdá príliš optimistická.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mark Zuckerberg (@zuck)

Experti sa domnievajú, že prvým krokom Apple bude skôr zariadenie v podobe okuliarov, ktoré nahradí Apple Watch, pričom bude bezdrôtovo prepojené s iPhonom podobným spôsobom. Je zrejmé, že Apple Intelligence je jedným z kľúčových dielikov tejto skladačky: Budeme menej potrebovať vyberať iPhone, aby sme si prečítali prichádzajúci e-mail, ak nám naše okuliare dokážu zobraziť jeho jednoodsekovú sumarizáciu.

Dosiahnutie tohto bodu v priebehu najbližších niekoľkých rokov sa zdá realistické. Je však isté, že Apple počká, kým bude forma produktu vyzerať celkom inak než okuliare Orion.

Aj tak niet pochýb, že zostáva len otázkou času, kedy sa AR okuliare stanú rovnako bežnou súčasťou nášho života, ako sú dnes smartfóny. Súboj medzi Meta a Apple v oblasti AR technológií bude nepochybne jedným z najzaujímavejších technologických príbehov nasledujúcich rokov.

Zdroje: BGR, YouTube/Adam Savage’s Tested, Meta

Najnovšie videá

Trendové videá