AI ako nástroj v zdravotníctve: Môže pomôcť pri včasnej diagnóze. Veľký posun v boji proti známemu ochoreniu

  • Umelá inteligencia sa postupom času, ale isto stáva zásadným hráčom v oblasti zdravotníctva
  • Demencia vzniká poškodením alebo stratou nervových buniek
Umelá inteligencia a zdravotníctvo
Ilustračná fotgrafia Freepik
  • Umelá inteligencia sa postupom času, ale isto stáva zásadným hráčom v oblasti zdravotníctva
  • Demencia vzniká poškodením alebo stratou nervových buniek

Umelá inteligencia sa postupom času, ale isto stáva zásadným hráčom v oblasti zdravotníctva. Vďaka AI sa môže detekcia rôznych ochorení zrýchliť, ale aj upresniť. Znamená to aj veľký posun v boji proti chorobám. S rastúcim vývojom umelej inteligencie sa otvárajú nové možnosti nielen pre zdravotníctvo. 

Odhalenie demencie prostredníctvom AI 

Ako uvádza štúdia na portáli nature.com, Alzheimerova choroba je nevyliečiteľná neurodegeneratívna porucha, ktorá vedie k demencii. Ide o postupné strácanie pamäti a kognície. Predpokladá sa, že do roku 2023 postihne viac ako 78 miliónov ľudí. Včasné odhalenie tejto choroby je veľmi dôležité. V súčasnosti sa táto choroba identifikuje prostredníctvom magnetickej rezonancie (MRI) a odberom mozgovomiechového moku. 

Výskumníci dúfajú, že vďaka pokročilým algoritmom AI sa dokážu identifikovať vzory mozgových vĺn, ktoré sú spojené s rizikom demencie.

Zariadenie, ktoré sa prirovnáva k čelenke alebo čiapke, obsahuje malé elektródy. Senzory sú umiestnené na hlave, ktorými sa detekuje činnosť mozgových vĺn. Pokročilé algoritmy umelej inteligencie a toto zariadenie budú hľadať príznaky Alzheimerovej choroby ešte pár rokov pred tým, ako sa objavia prvé symptómy. 

Momentálne toto zariadenie ešte nie je dostupné, ale umelá inteligencia by ho mohla vytvoriť, informuje portál The Washington Post

David T. Jones pre portál povedal: „Mohli by ste monitorovať zdravie svojho mozgu rovnakým spôsobom, akým teraz môžete sledovať svoj srdcový tep a krvný tlak. Ešte tam nie sme, ale to je budúcnosť.

Výsledok by sa dal odčítať ľahko. Zelená farba by naznačovala zdravú aktivitu. Oranžová je výstraha, že sa niečo deje a treba si dávať pozor. Červená by upozorňovala, že je potrebné navštíviť odbornú lekársku pomoc. 

Umelá inteligencia pomáha hľadať údaje, ktoré by mohli byť spojené s demenciou, ako napríklad chronické zdravotné stavy, vysoký cholesterol, cukrovka, osteoporóza alebo hypertenzia. Výskumníci sú nadšení z potenciálneho prínosu pre zdravotníctvo. Profesorka a odborná predsedníčka bunkovej a molekulárnej farmakológie Judy Potashkinová povedala: „AI by mala urýchliť našu schopnosť predpovedať zvýšenie rizika chronických chorôb.“ 

Prejavy Alzheimerovej choroby a demencie

Portál lekar.sk uvádza, že demencia je progresívne ochorenie, čo znamená, že duševné stavy a nálady sa môžu postupom času zhoršovať. Medzi príznaky sa zahŕňajú: strata pamäti, zlý úsudok, zmätenosť, ťažkosti s čítaním a písaním, opakujúce sa otázky, strata rovnováhy a problémy s pohybom, halucinácie, prežívanie bludov, paranoja.

Demencia vzniká poškodením alebo stratou nervových buniek. Poznáme viac druhov demencie. Medzi najznámejšie patrí Alzheimerova choroba. U pacientov sa v tomto prípade v mozgu hromadí proteín beta-amyloid.

Vaskulárna demencia je taká, keď sa poškodzujú cievy, ktoré zásobujú mozog. Môžu spôsobiť aj mŕtvicu. Demencia s Lewyho telieskami, príznakmi sú halucinácie, problémy so sústredením a živé sny. Frontotemporálna demencia, pri tomto druhu sa rozpadajú bunky a ich spojenie s temporálnymi lalokmi mozgu, uvádza portál lekar.sk.

Zdroje: nature.com, The Washington Post, lekar.sk

Najnovšie videá

Trendové videá