Filip s tímom vyrába nábytok z ryže a peny. Za revolučný experiment už dostali aj prestížnu cenu

  • Česká dizajnérska firma prišla na trh s revolučným nápadom
  • Aj keď pôvodne išlo len o experiment, vytvorili nábytok z nezvyčajného materiálu
Na snímke je sedačka z ryže a jej výrobcovia
Balanceismotion.com
  • Česká dizajnérska firma prišla na trh s revolučným nápadom
  • Aj keď pôvodne išlo len o experiment, vytvorili nábytok z nezvyčajného materiálu

Moderný dizajn a udržateľné materiály sa čoraz viac dostávajú do popredia v oblasti súčasnej architektúry. Dokonalým príkladom tohto trendu je kolekcia Foamy, ktorá zahŕňa nábytok z ryže a recyklovanej peny.

Tento jedinečný nábytok získal ocenenie na prestížnej súťaži Ro Plastic Prize a teraz konečne dostal šancu presadiť sa na trhu. Za týmto originálnym nápadom stojí štúdio Balance is Motion, ktorého myšlienku pomohla zrealizovať firma Yate.

Materiál kolekcie Foamy príjemne prekvapí

Tento moderný koncept sa vyznačuje použitím udržateľných materiálov, ktoré si výrobcovia starostlivo vybrali. Záležalo im nielen na vzhľade, ale aj na ochrane životného prostredia.

Pôvodná kolekcia bola navrhnutá s použitím recyklovaného plastu. Ťahúňom nového dizajnu je práve výmena plastového materiálu za ryžovú alternatívu. Tento materiál, nazývaný Resysta, pozostávajúci z ryžových šupiek, soli a minerálneho oleja, bol použitý na vytvorenie bočníc a vnútornej konštrukcie nábytku.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Balance is Motion (@balanceismotion)

Kreatívny riaditeľ firmy Balance is Motion, Filip Mirbauer, uvádza: „Resysta je neuveriteľne trvanlivá. Bez problémov odolá vonkajším vplyvom, akými sú voda, mráz, škodci či dokonca plesne.“

Druhým použitým materiálom je Polimix, ktorý tvorí až 80 % konštrukcie sedačky. Tento materiál bol vyrobený spracovaním penových zvyškov z produktov, akými sú napríklad karimatky alebo detské podložky.

Modularita zohráva kľúčovú rolu

Vývojári kolekcie Foamy sa zamerali na vytvorenie modulárnej kolekcie. Ich cieľom bolo navrhnúť nábytok, ktorý sa dá jednoducho poskladať a rovnako ľahko aj rozložiť.

Vďaka ľahkej manipulácii má zákazník istotu, že prípadná oprava tohto kusu nábytku bude veľmi jednoduchá a rýchla. Je to výhodou nielen pre spotrebiteľa, ale aj pre dodávateľa.

Balance is Motion v tom neboli sami

Výrobu a predaj tejto kolekcie bude zabezpečovať česká spoločnosť Yate, ktorá sa špecializuje na malosériovú výrobu ekologických produktov.

Ako uvádza Eliška Novák Knotková, zakladateľka Balance is Motion: „Sme radi, že firma Yate prijala náš koncept rovnako nadšene ako my a rozhodla sa z pôvodne materiálového experimentu vytvoriť reálnu kolekciu produktov.“

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Balance is Motion (@balanceismotion)

Knotková taktiež dodala, že práve materiál Polimix zohráva v ich návrhoch kľúčovú úlohu a je neoddeliteľnou súčasťou väčšiny ich produktov.

Verejné predstavenie na Designbloku

Kolekcia Foamy bude pre verejnosť prvýkrát predstavená v októbri na prestížnej výstave Designblok. Práve na tejto výstave už Balance is Motion minulý rok získalo nomináciu na Cenu za udržateľný dizajn s projektom Ruderal.

Tento rok však štúdio očakáva, že sa bude tešiť ešte väčšej obľube ako vlani, keďže okrem kolekcie Foamy budú mať na Designbloku aj druhú expozíciu.

Okrem ekologickej stránky sa môžeme tešiť aj na moderný farebný dizajn. Na výstave si budeme môcť pozrieť všetky súčasti nadčasovej kolekcie, medzi ktoré okrem spomínanej sedačky patria aj kreslo a stolík.

Projekt Foamy dokonale odzrkadľuje fakt, že udržateľnosť je dnes už nevyhnutnosťou, a Balance is Motion sa touto filozofiou riadi pri každom svojom kroku – od výberu materiálov až po konečný produkt.

Zdroje: Foamy, Balance is Motion

Najnovšie videá

Trendové videá