Na Slovensko sa blíži ďalšia smršť, SHMÚ vydáva výstrahy, Ministerstvo vnútra predstavuje nové dizajny vozidiel /SNKZ #154

play icon

Ako každé pracovné ráno, tak aj dnes, 27. septembra, ti naši moderátori Diana a Albert prinášajú Správy, na ktorých záleží.

Započúvaj sa do aktuálneho diania v našom unikátnom Startitup NEWS podcaste.

Správy, na ktorých záleží

Richard Branson spustil online „Univerzitu dyslektického myslenia“ na podporu zručností dyslektikov, ktoré sú kľúčové v dnešnom svete. Projekt má podporiť kreatívne a inovatívne myslenie u dyslektikov vo viacerých profesiách.

Deutsche Bahn a SNCF Voyageurs spustia od decembra 2024 novú dennú vysokorýchlostnú linku medzi Berlínom a Parížom, ktorá doplní existujúci nočný spoj. Trasa potrvá 8 hodín, s cenami lístkov od 59 €, a je navrhnutá ako ekologickejšia alternatíva k leteckej doprave.

Meta predstavila okuliare Orion, ktoré kombinujú holografický displej s neurálnym rozhraním a umožňujú interakciu s digitálnymi objektmi v reálnom svete. Okuliare sú zatiaľ v testovacej fáze, ale Meta plánuje ďalšie vylepšenia, aby sa stali dostupnejšími.

Tlaková níž Constanze zasiahne Slovensko silným vetrom, najmä na juhozápade a v Tatrách, kde môžu nárazy dosiahnuť až 160 km/h. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy, najmä pre oblasti s podmáčanou pôdou, kde vietor môže vyvracať stromy.

Slovenský parlament rokuje o konsolidačnom balíku v hodnote dve miliardy eur, ktorý má zlepšiť stav verejných financií. Balík obsahuje aj novú daň z finančných transakcií a úpravy v sociálnom poistení a mzdách zdravotníkov.

Ladislav Vaškovič zo Slovenskej obchodnej komory kritizoval zvýšenie daní a nedostatočné škrty vo vládnych výdavkoch. Varoval, že zvýšenie dane z príjmov právnických osôb na 22 % môže ohroziť konkurencieschopnosť Slovenska.

Škody spôsobené nedávnymi povodňami na Slovensku už dosiahli 14,3 milióna eur, pričom sa očakáva nárast až na 21 miliónov. Postihnutí môžu požiadať o štátnu dotáciu a odloženie splátok, pričom do pomoci sa zapojili aj banky a poisťovne.

Nové dizajny policajných vozidiel a zmeny v DPH

Slovensko čelí sérii bombových hrozieb, ktoré zasiahli školy, súdy a štátne inštitúcie, vrátane Prezidentského paláca a Národnej rady SR. Premiér Fico tieto hrozby označil za „nezmysly“, ale polícia musela prijať bezpečnostné opatrenia a začala trestné stíhanie.

Minister cestovného ruchu Dušan Keketi oznámil, že DPH na ubytovanie a gastronomické služby klesne na 5 %, čo má podporiť slovenský cestovný ruch. Očakáva sa, že toto opatrenie prinesie zvýšenie počtu návštevníkov a vytvorí 1 200 nových pracovných miest.

Ministerstvo vnútra plánuje nový dizajn policajných áut, ktorý by mal obsahovať slovenské národné farby a nahradiť súčasný žlto-modrý vzhľad. Plánovaná zmena vyvolala kritiku, najmä pre vysoké náklady a otázky okolo opodstatnenia tejto zmeny.

Daňovníci, ktorí si predĺžili lehotu na podanie daňového priznania, musia svoju povinnosť splniť do konca septembra a zároveň zaplatiť daň. Finančná správa ponúka možnosť odkladu splátok alebo ich rozdelenie na časti, ak daňovníci nestihnú termín.

USA poskytne Ukrajine nový balík zbraní v hodnote 8 miliárd dolárov, vrátane kĺzavých bômb, ktoré môžu zmeniť priebeh vojny. Tento balík má pomôcť Ukrajine posilniť obranu a podporiť flotilu stíhačiek F-16.