Vystúpil som na najvyšší vrch Slovenska: Budíček o piatej ráno, bol to najsilnejší zážitok môjho života

  • Startitup sa vybral na samý vrchol Slovenska
  • S horským vodcom sme vystúpili na Gerlachovský štít
  • Začínali sme v hoteli Sliezsky dom, ktorý je priamo pod masívom
Kevin
Na výstup na Gerlachovský štít si treba vyhradiť celý deň a dobre sa pripraviť. Startitup
  • Startitup sa vybral na samý vrchol Slovenska
  • S horským vodcom sme vystúpili na Gerlachovský štít
  • Začínali sme v hoteli Sliezsky dom, ktorý je priamo pod masívom

Výstup na najvyšší vrchol Slovenska je výzvou, ktorá si vyžaduje rešpekt, ale aj odvahu, no v sprievode skúseného horského vodcu sa z tohto výletu stáva bezpečný a nezabudnuteľný zážitok.

Presvedčili sme sa o tom aj v Startitupe. Náš moderátor Kevin sa vybral pokoriť najvyšší vrch Slovenska – Gerlachovský štít. Priamo pod ním sa nachádza hotel Sliezsky dom, v ktorom sa ubytoval. 

Známy historický hotel čoraz viac objavujú mladí ľudia či firmy, a to aj vďaka adrenalínovým aktivitám, ktoré okolie ikonického 4-hviezdičkového hotela ponúka.

Hotel sľubuje kombináciu adrenalínových zážitkov, ktoré sú vhodné pre každého – či už si chce niekto oddýchnuť alebo naopak – zažiť akčné a originálne chvíle. 

V texte nižšie si môžeš prečítať, ako výstup na Gerlachovský štít vyzeral z pohľadu Kevina. Celou cestou ho sprevádzal skúsený horský vodca Pavol Lutišan.

Moja cesta na Gerlach: Správnu výbavu a prípravu netreba podceňovať

Stáť na najvyššom vrchu Slovenska je nezabudnuteľným zážitkom – práve jeseň s inverziami či babie leto je na to ako stvorené. Výstup na Gerlachovský štít by mal človek absolvovať vždy len s horským vodcom. 

Podceniť netreba ani prípravu – či už v podobe pravidelných turistík s podobným prevýšením pred samotným výstupom, ale aj v zlepšovaní si kondičky.

Výstup na Gerlachovský štít je celodenná túra. Netreba zabúdať ani na to, že rovnaká cesta čaká turistov aj smerom dole. Trasa by preto vždy mala závisieť od počasia, kondície a skúseností. 

Na túru sa štartuje skoro ráno a základom je najmä vhodné oblečenie – ja som mal budíček o 5:00 ráno. Spolu s horským vodcom, ktorého zabezpečuje Hory na dosah, sme vyrazili o 7:00 ráno. Sliezsky dom sa nachádza v nadmorskej výške 1 670 metrov, priamo pod úpätím Gerlachovského štítu.

Slúži ako ideálna štartovacia základňa, pretože jeho okolie ponúka množstvo turistických trás. Najznámejšia trasa, ktorou sme išli aj my, je cez Velickú a Batizovskú próbu.

V horolezeckej náročnosti sa radí do II. stupňa a je vhodná aj pre menej zdatných turistov. Najvhodnejšie obdobie na výstup touto trasou je zvyčajne od konca júna do konca októbra.

DSC06758
zdroj: Startitup – Cesta na Gerlachovský štít sa začínala v Sliezskom dome.

Skúsený horský vodca je základ úspešného výstupu

Horskí vodcovia majú špeciálnu certifikáciu – osvedčenie o odbornej spôsobilosti, ktoré garantuje, že vodca jasne pozná terén, v ktorom sprevádza. 

Musia mať absolvované predpísané vzdelanie a zúčastňujú sa povinných preskúšaní. Skúseného horského vodcu vie zabezpečiť aj priamo Sliezsky dom

Mňa sprevádzal skúsený horský vodca Pavol Lutišan, ktorý má za sebou dlhoročnú prax na horách. Sprevádzaniu sa venuje 6 rokov.

Cesta po prvú próbu, popri Velickom vodopáde, je ešte taká klasická tatranská turistika a išlo to veľmi dobre. Keď sme však prišli k Velickej próbe, už som vedel, že ma čaká prvý kritický úsek. Ako to funguje →

DSC06762
zdroj: Startitup – Výstup na Gerlachovský štít treba absolvovať so skúseným horským vodcom.

Výstup Velickou próbou

S horským vodcom som sa vybral na Gerlach cez Velickú próbu – práve tam ma čakalo prvé náročné miesto výstupu. Potrebná je plná horolezecká výstroj so sedacím úväzom a prilbou. 

Po prelezení próby sme pokračovali skalným terénom do Sedla nad Kotlom, ktoré má výšku 2 440 m n. m. Práve úsek od Sliezskeho domu do Sedla nad kotlom je kondične najnáročnejší. 

„Ďalej už nebude taký náročný terén na kondičku, ale bude trochu pohybovo ťažší,“ ozrejmil horský vodca. Zo sedla sa totiž pokračuje traverzami Gerlachovského kotla. 

Pokračovali sme do Štrbiny pod Kotlovým štítom, odkiaľ je prvýkrát výhľad na vrchol Gerlachovského štítu. Na jeho dosiahnutie však ešte treba prejsť lezecky náročnejším terénom do Batizovského žľabu, odkiaľ je to na vrchol Gerlachu približne 15 minút cesty.

Hoci som sa zapotil, tie výhľady boli neskutočné a rozhodne stáli za každý krok. Aj keď po ceste prídu úseky, kedy si myslíte, že to už naozaj nedávate, ten náročný úsek skončí a vy zistíte, že ste prešli extrémny kus cesty.

A je to úžasný pocit nachádzať sa na vrchole Slovenska.

DSC06792
zdroj: Startitup – Prvý náročný výstup čakal Kevina na Velickej próbe.

Gerlach.00_32_00_02.Still002
zdroj: Startitup – Vrchol Gerlachovského štítu láka mnoho turistov, po ceste sú nádherné výhľady.

Adrenalínový zážitok pre milovníkov prírody

Gerlachovský štít je najvyšší vrch Slovenska. So svojou výškou 2 655 metrov nad morom je jedným z najimpozantnejších prírodných útvarov v regióne.

Tento vrchol je často považovaný za symbol Slovenska a je lákadlom pre milovníkov horskej turistiky a horolezectva. Názov vrchu pochádza od obce Gerlachov, ktorá sa nachádza v blízkosti hory.

Hoci bol Gerlachovský štít oficiálne považovaný za najvyšší vrchol Tatier až od 19. storočia, jeho význam pre horskú komunitu siaha oveľa ďalej.

Výstup na vrchol nie je jednoduchý a vyžaduje sprievod profesionálneho horského vodcu, pretože trasy sú technicky náročné a vyžadujú určitú úroveň horolezeckých schopností.

Turistom, ktorí sa chcú dostať na vrchol, sa zvyčajne ponúkajú dve hlavné trasy – jedna z Velickej doliny a druhá cez Batizovskú dolinu. Obe vedú cez krásne horské scenérie, kde je možné obdivovať tatranskú flóru a faunu.

Z Gerlachovského štítu sa naskytuje nádherný výhľad na celé okolie Vysokých Tatier, pričom vidno aj ďalšie významné vrcholy ako Lomnický štít či Kriváň.

Vzhľadom na svoju výšku a náročnosť je Gerlachovský štít považovaný za jeden z najprestížnejších výstupov v rámci slovenských hôr. Chcem vedieť viac →

Najnovšie videá

Trendové videá