Rozpad zdravotníctva v slovenskom kraji: Nemocnice prenajímajú za 1 euro, nevedia ich financovať

  • Nemocnice v Trenčianskom kraji chcú prenajať za euro
  • Samosprávy ich spravovať nechcú
  • Záujem prejavil súkromník
nemocnica trenčín
Ilustračné foto TASR/Radovan Stoklasa
  • Nemocnice v Trenčianskom kraji chcú prenajať za euro
  • Samosprávy ich spravovať nechcú
  • Záujem prejavil súkromník

Zdravotnícka kríza v Trenčianskom kraji sa prehlbuje. Okrem toho, že atestovaní lekári dávajú výpovede ako na bežiacom páse, TSK už nedokáže financovať ani svoje nemocnice. Rozhodli sa ich preto prenajať za 1 euro. 

Trenčiansky samosprávny kraj ponúka všetky tri nemocnice, ktoré má vo svoje zriaďovateľskej pôsobnosti za symbolické euro. Ponuku odoslalo mestám a obciam nachádzajúcim sa v spádovej oblasti nemocníc. Kraj podľa ich výpovedí už nedokáže nemocnice financovať ako doteraz. 

Jedným z oslovených miest, ktoré mohlo „zachrániť“ nemocnicu v Bojniciach, mala byť Prievidza. Tá podľa informácií TASR túto ponuku odmietla, pretože na zriaďovanie nemocnice nemá kapacitu.

 

„Stanovisko mesta Prievidza je v tomto jednoznačné. Samospráva v súčasnosti pri problémoch, s akými sa trápime, nemôže prevziať nemocnicu, s ktorou sú spojené záväzky,“ odôvodnila primátorka Prievidze Katarína Macháčková. 

Boja sa privatizácie 

Podľa denníku SME sa trenčianski krajskí a mestskí poslanci Prievidze obávajú privatizácie. Vedenie Trenčianskeho kraja však tvrdí, že nemocnice predávať nebudú a boli by radšej, keby vedenie zdravotníckych zariadení prevezmú samosprávy v spádovej oblasti. 

„Bol by som rád, aby sa toho chytili samosprávy. Nie je pravda, že ideme predať nemocnice. Chceme nájsť riešenie, aby nemocnice fungovali a nerobili sekeru. Nemocnice musia zostať poskytovať zdravotnú starostlivosť. Pacientovi je jedno, kto bude zriaďovateľom, chce dostávať adekvátnu zdravotnú starostlivosť,“ povedal predseda TSK Jaroslav Baška pre MY Horná Nitra.

Financie všetkých troch nemocníc sú v katastrofálnom stave. NsP Považská Bystrica sa ocitla v strate 1,87 milióna eur, jej dlh do konca minulého roku prekonal hranicu 13 miliónov eur. NsP Prievidza sa topí v záväzkoch o výške 22,5 milióna eur a to dokonca po takmer 50-miliónovom oddlžení z minulého roka. Jediná zisková nemocnica v kraji je NsP Myjava.

Záujem prejavil súkromník

Podľa informácií denníka SME o zadlžené nemocnice prejavil záujem súkromník. Primátor Považskej Bystrice Karol Janas tvrdí, že ide o poslednú možnosť. 

„My si na tú ponuku počkáme, ja by som sa nikdy nezmieril s tým, aby nemocnice, ktorých hospodárenie sa za posledné roky výrazne zlepšuje, dali zo správy samosprávneho kraja preč. Je to pre mňa neprijateľná vec a nikdy za to nezahlasujem,“ povedal. 

Lekári dávajú výpovede

Ako sme ťa informovali už v auguste, Fakultná nemocnica v Trenčíne sa zmieta v problémoch dlhodobo. Po tom, ako kríza zasiahla kardiologické oddelenie, kde takmer celý týždeň slúžil jeden lekár, nedostatok zamestnancov dobehol aj pediatriu. 

Podľa informácií denníka SME všetci atestovaní lekári na trenčianskej pediatrii dali výpovede zo služieb. Môže sa teda stať, že ju od budúceho utorka budú musieť úplne zavrieť. V spádovej oblasti Fakultnej nemocnice v Trenčíne žije až 150-tisíc detí. 

Zdroje: SME, SME, SME

Najnovšie videá

Trendové videá