Nie je konsolidácia ako konsolidácia: Pocítia to všetci Slováci, upozorňuje na veľké zmeny ekonóm (PREHĽAD)

  • Témou číslo jeden je aktuálne konsolidačný balíček
  • Ekonómovia varujú, že jeho zavedenie bude mať dopad na všetkých
  • Čoho všetkého sa konsolidácia týka
Na snímke minister financií Ladislav Kamenický a eurá.
Ilustračné foto TASR/Pavel Neubauer, Canva
  • Témou číslo jeden je aktuálne konsolidačný balíček
  • Ekonómovia varujú, že jeho zavedenie bude mať dopad na všetkých
  • Čoho všetkého sa konsolidácia týka

Ako sme ťa už informovali, nedávno dostal balíček konsolidačných opatrení zelenú. Koalícia dosiahla dohodu na súbore opatrení, ktoré by mali priniesť konsolidáciu verejných financií v rozsahu 2,6 až 2,7 miliardy eur. Informovala o tom TASR. Avšak odborníkom ani verejnosti sa spôsob, akým vláda konsoliduje, veľmi nepáči. Súčasťou je aj zvýšenie DPH na 23 %.

Medzi navrhované opatrenia totiž patrí úprava sadzieb DPH, zavedenie novej dane pre firmy z finančných transakcií a zvýšenie dane z príjmu pre firmy od určitej úrovne príjmov.

V nadväznosti na túto dohodu vláda v stredu odobrila dva kľúčové návrhy zákonov zamerané na zlepšenie stavu verejných financií. Ide o rozsiahly legislatívny balík zahŕňajúci väčšinu plánovaných opatrení na ozdravenie rozpočtu v nasledujúcom roku a návrh zákona o dani z finančných transakcií. Pre obe právne normy kabinet navrhol zrýchlené prerokovanie v parlamente.

Aký budú mať tieto zmeny na Slovensko?

Zmeny pre gastrosektor aj cestovný ruch

Zvýšenú 23 % DPH chce vláda zjemniť pomocou zavedenia päťpercentnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) pre gastrosektor a ubytovacie služby. Oznámil to minister cestovného ruchu a športu SR Dušan Keketi (nominant SNS) po intenzívnych rokovaniach s predstaviteľmi odvetvia, informuje TASR.

„Po týždňoch ťažkých rokovaní a po týždňoch koordinácie našich krokov s asociáciami a zástupcami sektora sa nám podarilo finálne zabezpečiť, že celý sektor cestovného ruchu, tzn. gastro aj ubytovanie bude po novom v päťpercentnej sadzbe DPH,“ spresnil Keketi.

Toto rozhodnutie predstavuje významný obrat oproti pôvodnému vládnemu návrhu, ktorý uvažoval o 23 % sadzbe. Minister Keketi zdôraznil, že nová, nižšia sadzba DPH poskytne Slovensku konkurenčnú výhodu v rámci krajín V4, keďže okolité štáty majú vyššie sadzby – Poľsko 8 %, Česko 12 %, Rakúsko 10 %, zatiaľ čo Maďarsko má rovnakú 5-percentnú sadzbu.

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.
Zdroje: Archív Startitup, Denník N, tvnoviny.sk, Denník N, Teraz.sk, Facebook/Slovenská obchodná a priemyselná komora

Najnovšie videá

Trendové videá