Kto je najvulgárnejší politik na Slovensku? Poslanci vypichli štyri mená (ANKETA)

  • „Zhrubnutie" politickej kultúry je na Slovensku evergreenom
  • Kolíková, Glück, Holečková a Bartek reagujú pre Startitup
Richard Glück, Martina Holečková
Startitup/Matej Martinec
  • „Zhrubnutie" politickej kultúry je na Slovensku evergreenom
  • Kolíková, Glück, Holečková a Bartek reagujú pre Startitup

Vulgarizmy v slovenskej politike nie sú žiadnou novinkou. A ak sa povie vulgárny politik, množstvu Slovákov môže prísť na um napríklad niekdajší šéf SNS Ján Slota, expremiér Vladimír Mečiar, ale aj množstvo ďalších politikov. 

Najnovšie diskusiu o vulgárnom správaní a vyjadrovaní na pôde parlamentu rozprúdil poslanec Rudolf Huliak (SNS). Ten totiž pred pár dňami poslankyňu Luciu Plavákovú kvôli jej názoru na interrupcie označil za „su*u, ktorú nepovažuje za ženu“. Ospravedlniť sa za svoje správanie však napriek výzvam opozičných, ale aj koaličných politikov, poslanec odmietol.

Startitup medzi politikmi zisťoval, kto je podľa nich najvulgárnejší slovenský politik, ako vnímajú používanie vulgarizmov v parlamente, aký vplyv to má na dôveryhodnosť politických inštitúcií, akým spôsobom vplýva „zhrubnutie“ politickej kultúry na občanov, ale aj či považujú vulgarizmy za prejav autenticity politikov, alebo naopak za znak neschopnosti argumentovať vecne a profesionálne.

Huliak a Matovič zazneli najčastejšie

Kto je najvulgárnejší slovenský politik a prečo? „Myslím si, že sa to nedá takto jednoznačne kategorizovať a určiť, ale čo vieme s určitosťou povedať je, že nízku politickú kultúru, vulgárne prvky a vulgarizovanie celej slovenskej politickej scény, doniesol do parlamentu a do vlády Igor Matovič. Nebudem hovoriť, že iba on je ten, ktorý prekračuje nejakú hranicu únosnosti. Aj na strane koalície a aj na strane opozície by sme sa mali vážne zamyslieť, aký signál dávame k ľuďom,“ hovorí poslanec Michal Bartek (Hlas-SD). 

„Momentálne túto cenu vyhráva jednoznačne pán poslanec Huliak. Hrubosť a primitívny slovník, ktorý doniesol do parlamentu, priamo do pléna a osobitne vo vzťahu k ženám, doniesol výnimočne tento politik. Ja si naozaj nepamätám, že by pred ním tu niekto taký bol,“ myslí si poslankyňa Mária Kolíková (SaS). 

Richard Glück
zdroj: Startitup/Matej Martinec

„Pročko, Matovič a Galko. Dianie či už v pléne alebo na tlačových konferenciách sa nikdy neobíde bez osobných a expresívnych urážok na adresu vládnych politikov. To je verejnosti všeobecne známa informácia,“ tvrdí poslanec Richard Glück (Smer-SD).

„Po včerajšku nemôžem nič iné povedať ako pán Huliak. Celé Slovensko počulo, čo včera povedal o pani poslankyni Plavákovej. A priznám sa, že ja som čakala potom, že by prišlo normálne ospravedlnenie. Miesto ospravedlnenia, ešte to zdupľoval a ešte sa bude obhajovať. Toto je naozaj absurdné,“ odpovedá Martina Holečková (nezaradená poslankyňa). 

Holečková: Slovník, ktorý sa tu používa je neakceptovateľný v bežnej spoločnosti, nieto ešte na pôde parlamentu

Ako politici vnímajú používanie vulgarizmov v parlamente a aký vplyv to má na dôveryhodnosť politických inštitúcií? „Z mojich úst by ste nejaký expresívny vulgarizmus určite nepočuli. Myslieť si môžeme všeličo.  Ja sám mám v hlave, keď vidím niektorých opozičných politikov, niekoľko pejoratívnych výrazov v hlave, ktoré si iba myslím. Viem, že nejakým spôsobom musíme vydať aj signál spoločnosti, že nie je dobrá cesta si tu nadávať a urážať sa,“ zamýšľa sa Bartek.

„Treba povedať, že hrubosť, ktorú priniesol poslanec Huliak nie je ojedinelá. Tie výroky k ženám na pôde parlamentu sa niesli aj od poslanca Glücka v súvislosti s otázkou znásilnenia žien a premlčacích lehôt. Pamätám si tiež vyjadrenia štátneho tajomníka Kuffu o ženách, ktoré boli nedôstojné a ponižujúce. Začína sa nám tu rozmáhať hrubosť. Je tu veľké nebezpečenstvo, že hrubosť slovníka v parlamente ovplyvňuje vnímanie nebezpečných prejavov, ktoré môžu pokračovať ďalej domácim násilím, zľahčovaním znásilnenia žien a podobne,“ hovorí Kolíková. 

Podľa poslanca Glücka „politická kultúra, ktorú máme prišla s príchodom Matoviča do aktívnej politiky. Odvtedy nám to hrubne a uvidíme, kde sa to zastaví“.

„Musím povedať, že slovník, ktorý sa tu používa je neakceptovateľný v bežnej spoločnosti, nieto ešte na pôde parlamentu, kde si myslím, že politici by mali ísť príkladom. Môžeme mať rôzne názory, normálne o tom diskutujme, aj sa napríklad pohádajme, ale nepoužívajme expresívne slová, neurážajme. Čo si dovoľujú poslanci voči ženám… ja neviem kam sú ešte schopní zájsť,“ uzatvára Holečková. Viac sa dozvieš v našom videu.

Zdroj: Archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá