Zomrela obľúbená herečka z Harryho Pottera: Milovali ju všetci fanúšikovia filmovej ságy

  • Maggie Smithová nás opustila vo veku 89 rokov
  • Svojimi rolami v známych filmoch spríjemňovala detstvo miliónom ľudí
Maggie Smith zomrela vo veku 89 rokov.
Maggie Smithová TASR/AP, Kirsty Wigglesworth
  • Maggie Smithová nás opustila vo veku 89 rokov
  • Svojimi rolami v známych filmoch spríjemňovala detstvo miliónom ľudí

Vo veku 89 rokov zomrela legendárna britská herečka Maggie Smithová. Preslávila sa svojou rolou v ságe Harry Potter, kde stvárnila profesorku Minervu McGonagallovú. Svoju premiéru zažila v role slečny Jean Brodieovej a nezabudnuteľný výkon podala vo filme Downton Abbey (Panstvo Downton).

Ako píše The Guardian, správu o úmrtí potvrdili herečkini synovia Chris Larkin a Toby Stephens. Smithová mala neskutočný dar a talent na komédiu.

Za rolu učiteľky Jean Brodieovej získala Oscara, no nemožno zabudnúť ani na jej prvotriedne príbehy ako A Room With a View (Izba s vyhliadkou) či Gosford Park.

Maggie Smithová ale excelovala aj v nekomediálnych dramatických úlohách. Účinkovala po boku Laurencea Oliviera pre národné divadlo a získala napríklad cenu pre najlepšiu herečku BAFTA.

Príbeh legendy

Maggie Smithová sa narodila v roku 1934 na londýnskom predmestí Ilford. Vyrastala v Oxforde a už ako tínedžerka začala hrať v mestskom divadle Playhouse.

Účinkovala v sérii scénických vystúpení vrátane hudobnej komédie Share My Lettuce z roku 1957. Postupne sa presadila aj vo filme, pričom prvý zásadný vplyv mala v thrillere Nowhere to Go z roku 1958.

„Zomrela pokojne v nemocnici dnes skoro ráno, v piatok 27. septembra. Bola to intenzívne súkromná osoba a na konci života bola s priateľmi a rodinou. Zanecháva dvoch synov a päť milujúcich vnúčat. Všetci sme zo straty neobyčajnej matky a starej mamy zdrvení,“ cituje vyhlásenie rodiny BBC.

„Radi by sme využili túto príležitosť a poďakovali sa skvelému personálu v nemocnici Chelsea a Westminster za jeho starostlivosť a nekonečnú láskavosť počas jej posledných dní. Ďakujeme vám za všetky vaše milé správy a podporu a žiadame, aby ste v tejto chvíli rešpektovali naše súkromie.“

Kritici o Maggie Smithovej počas jej predstavení písali, že keď ju sleduješ, hýbe sa celý obraz. Medzinárodnú slávu po prvýkrát získala v roku 1969 v spomínanej roli učiteľky Jean Brodieovej.

Získala za ňu prestížnu cenu Oscara za najlepšiu herečku a našla si pri nej aj manžela. Vydala sa za svojho kolegu Roberta Stephensa. Ďalšiu nomináciu na Oscara za najlepšiu herečku dosiahla v roku 1972, keď stvárnila tetu Augustu vo filme Travel’s With My Aunt (S tetou na cestách).

Fanúšikov novej generácie si ďalej úspešne našla ako profesorka McGonagallová vo filme Harry Potter a Kameň mudrcov. A ako vieme aj vo všetkých ďalších častiach.

Zdroje: The Guardian, BBC

Najnovšie videá

Trendové videá