Izrael vstupuje do vojny: Armáda plánuje ďalšie bombardovanie Bejrútu, veliteľ militantnej skupiny je nezvestný

  • Izraelské útoky zasiahli strategické ciele H*zballáhu v Bejrúte
  • Pri náletoch zahynulo najmenej šesť ľudí a 91 bolo zranených
  • Neoficiálne informácie hovoria však o stovkách
Lebanon_Israel750291
  • Izraelské útoky zasiahli strategické ciele H*zballáhu v Bejrúte
  • Pri náletoch zahynulo najmenej šesť ľudí a 91 bolo zranených
  • Neoficiálne informácie hovoria však o stovkách

Izraelská armáda v sobotu ráno zasiahla juh libanonskej metropoly Bejrút, konkrétne oblasť Dahiyeh, kde sa nachádza centrum militantnej skupiny H*zballáh.

Tieto nálety nasledovali po varovaní obyvateľov, ktorým izraelské ozbrojené sily nariadili okamžitú evakuáciu z troch konkrétnych civilných objektov, ktoré sa mali stať terčom útoku.

Obyvatelia boli vyzvaní, aby sa vzdialili najmenej 500 metrov od cieľových miest. Izraelská armáda uviedla, že plánuje zasiahnuť strategické objekty, ktoré H*zballáh údajne využíva na skladovanie zbraní a ďalších vojenských prostriedkov, píše BBC.

Útok na centrálu H*zballáhu

V piatok podvečer uskutočnili izraelské sily rozsiahly útok na centrálne sídlo H*zballáhu v Bejrúte, pričom šesť silných výbuchov otriaslo južnými časťami mesta.

Tieto nálety sú považované za najintenzívnejšie útoky Izraela na libanonskú metropolu za posledný rok. Podľa miestnych zdrojov bol útok zameraný na zničenie podzemných vojenských zariadení, ktoré H*zballáh využíva na svoju činnosť.

Izraelské médiá informovali, že jedným z cieľov útoku bolo aj odstránenie vodcu H*zballáhu, Hasana Nasralláha, ktorý je dlhoročným spojencom Iránu.

Napriek týmto správam H*zballáh vydal vyhlásenie, v ktorom poprel informácie o útoku na Nasralláha a vyhlásil, že vodca je „živý a zdravý“.

Ako ďalej informuje Reuters pre Jerusalem Post, že Nasralláh údajne nebol po izraelských útokoch na južné predmestia Bejrútu v piatok večer dostupný, uviedol pre agentúru Reuters zdroj blízky libanonskej ozbrojenej skupine.

Niekoľko hodín po útokoch H*zballáh nevydal vyhlásenie o jeho stave. Zdroj blízky H*zballáhu pre Reuters však potvrdil, že Nasralláh je nažive, pričom iránska agentúra Tasnim informovala, že je v bezpečí. Vysoký iránsky bezpečnostný činiteľ pre Reuters uviedol, že Teherán overuje jeho situáciu.

Mŕtvi a zranení po útokoch

Libanonské ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že v dôsledku izraelských náletov zahynulo najmenej šesť ľudí a 91 ďalších bolo zranených.

Zároveň varovalo, že počet obetí môže ešte stúpať, keďže záchranné tímy pokračujú v odstraňovaní trosiek zničených budov. Niektoré odhady, ktoré sa objavili krátko po útokoch, hovorili o viac ako 300 obetiach, no tieto čísla neboli zatiaľ oficiálne potvrdené.

Izrael hlási „veľmi presné“ útoky

Izraelský hovorca armády Daniel Hagari zdôraznil, že útoky boli veľmi presné a zamerané na kľúčové vojenské objekty H*zballáhu, ktoré predstavujú hrozbu pre severný Izrael, tieto správy vzhľadom na neustále meniaci sa informačný priestor nie je možné nezávisle overiť.

Zároveň uviedol, že izraelská armáda stále analyzuje výsledky útokov, ale predpokladá, že dosiahli zamýšľané ciele. Iránske veľvyslanectvo v Libanone označilo útoky za „nebezpečnú eskaláciu“ a varovalo pred ďalším zhoršovaním situácie v regióne.

Narastajúce útoky v Libanone

Ako informuje britský denník the Guardian, od začiatku konfliktu medzi Izraelom a H*zballáhom tento týždeň prišlo o život už takmer 800 ľudí. Izrael vyhlásil, že jeho hlavnou prioritou je odstrániť hrozbu H*zballáhu a umožniť návrat vysídlených osôb z území v severnom Izraeli. Situácia v oblasti je však aj naďalej napätá a hrozí ďalšie násilie.

V piatok večer v Bejrúte vládla panika a chaos, pričom mnohí obyvatelia sa snažili uniknúť pred ďalšími útokmi. Miestne médiá informovali o preplnených cestách, čo sťažovalo prístup záchranárov a hasičov na miesta útokov.

Zdroje: BBC, The Guardian, Jerusalem Post

Najnovšie videá

Trendové videá