Bratislavská knižnica ponúka Dankovi a Huliakovi členské zadarmo. Pozýva ich aj na detské predstavenie

  • Mestská knižnica v Bratislave má odkaz pre poslancov
  • Ponúka im možnosť prísť sa dovzdelať zadarmo
Danko, mestská knižnica v bratislave
Ilustračné foto TASR/Jaroslav Novák, Dano Veselský
  • Mestská knižnica v Bratislave má odkaz pre poslancov
  • Ponúka im možnosť prísť sa dovzdelať zadarmo

Mestská knižnica v Bratislave zverejnila na svojich sociálnych sieťach príspevok s ponukou pre Andreja Danka, Rudolfa Huliaka a Romana Michelka. Títo predstavitelia štátu si môžu do knižnice prísť vyzdvihnúť bezplatné členstvo. Knižnica k príspevku priradila aj obrázok s textom „Láska zvíťazí“ a obrázkom farebnej dúhy. 

Knižnica mesta Bratislava predstavuje verejné mesto, ktoré kladie dôraz na vzájomný rešpekt, diskusiu, solidaritu a zodpovednosť za zlepšovanie miesta a sveta, v ktorom žijeme. Toto píšu hneď v úvode svojho príspevku. Práve kvôli týmto hodnotám sa rozhodli našim poslancom ponúknuť možnosť vzdelávania bez poplatku za požičiavanie kníh. 

Ten síce predstavuje len 4 eurá ročne, no knižnica ich v tomto prípade rada oželie. „V tomto prípade radi urobíme výnimku a pánom poskytneme členské zadarmo, aby sa mohli slobodne dovzdelať v oblastiach, v ktorých tápu,“ píšu. 

Prísť sa môžu aj na rozprávku 

„Chceli by sme ponúknuť naše služby tým, ktorí ich, zdá sa, momentálne akútne potrebujú, konkrétne Andrejovi Dankovi a Rudolfovi Huliakovi. Pochopíme, ak prizvú aj Romana Michelka, ktorý zvyčajne chrabro bráni dobré mravy v kultúre, ale v reakciách na (ne)kultúrnosť prejavu vlastných kolegov na túto svoju samozvanú rolu akosi zabúda,“ odznelo tiež v príspevku.

Okrem prístupu k literatúre a „nenáročnejším titulom pre začínajúcich čitateľov“ poslancom odporúčajú aj detské predstavenie KarCOOLka. Na ňom sa diváci môžu interaktívne dozvedieť čo najviac o pravidlách komunikácie, vzťahov a „rozlišovaní tenkej hranice medzi súkromným, verejným, intímnym a obmedzujúcim“.

„Držíme palce, neváhajte sa pri ťažkostiach s orientáciou v zložitých témach obrátiť na knižnicu. Na to sme tu,“ uzavrela bratislavská knižnica.

Diskurz o nálepkách 

Nálepky na notebooku sa môžu v zmysle rokovacieho poriadku parlamentu považovať za „iné obdobné vizuálne zobrazenie“. Skonštatoval to Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR. Keďže podľa rokovacieho poriadku je zakázané vnášať do rokovacej sály „iné obdobné vizuálne zobrazenie“, tento zákaz sa má podľa výboru uplatňovať bez výnimky. Vyplýva to z uznesenia, ktoré výbor prijal na stredajšom (25. 9.) večernom zasadnutí.

Ústavnoprávny výbor mal posúdiť, či je vnášanie notebooku s nálepkami do rokovacej sály v rozpore s rokovacím poriadkom. V ňom sa okrem iného hovorí, že do sály sa nesmú nosiť transparenty, plagáty, letáky alebo iné obdobné vizuálne zobrazenia a ani materiály propagujúce politickú stranu, politické hnutie alebo šíriace reklamu.

„Nálepku na notebooku možno považovať za iné obdobné vizuálne zobrazenie v zmysle gramatického výkladu. V zákone o rokovacom poriadku formulovaný zákaz vnášania ‚iného obdobného vizuálneho zobrazenia‘ je všeobecný a podľa paragrafu 32 odseku 4 zákona o rokovacom poriadku sa má uplatňovať bez výnimky,“ píše sa v uznesení, ktoré podľa šéfa výboru Miroslava Čellára (Hlas-SD) podporili len koaliční poslanci.

Výbor nevedel zaujať stanovisko, či sú nálepky na notebooku materiálmi propagujúcimi politickú stranu, hnutie alebo šíriace reklamu, pretože záleží na obsahu nálepky. Zároveň výbor skonštatoval, že nálepky sa nedajú označiť za transparenty, plagáty, letáky.

Stanovisko od výboru žiadal podpredseda NR SR poverený jej vedením Peter Žiga (Hlas-SD). Výbor zasadal v reakcii na stredajšie dianie v parlamente, keď bola z rokovacej sály opakovane vykázaná Lucia Plaváková (PS) za nálepky na jej počítači, čo dvaja predsedajúci schôdze Andrej Danko (SNS) a Tibor Gašpar (Smer-SD) pokladajú za porušenie rokovacieho poriadku.

Žiga zároveň avizoval, že po rokovaní ústavnoprávneho výboru sa majú poslanci dohodnúť, aké pravidlá budú platiť.

Zdroje: FB/Mestská knižnica v Bratislave, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá