Libanonské extrémistické hnutie potvrdilo zabitie vodcu. Skupina chce pokračovať v boji

  • Izrael oznámil úmrtie vodcu skupiny
  • Malo sa tak stať po piatkovom útoku
  • Informáciu potvrdilo aj samotné militantné hnutie
Izraelský útok v Bejrúte
Izraelský útok v Bejrúte TASR/AP
  • Izrael oznámil úmrtie vodcu skupiny
  • Malo sa tak stať po piatkovom útoku
  • Informáciu potvrdilo aj samotné militantné hnutie

Libanonský H*zballáh potvrdil, že jeho vodca Sayyed Hassan Nasralláh bol zabitý. Skupina vo vyhlásení uviedla, že bude pokračovať v boji proti Izraelu „na podporu Gazy a Palestíny a na obranu Libanonu a jeho neochvejného a ctihodného ľudu“. Informáciu priniesol Reuters

Izrael už skôr v sobotu uviedol, že deň predtým zabil Nasralláha pri nálete na južnom predmestí Bejrútu. Televízia Al-Manar H*zballáhu začala vysielať verše z Koránu po oznámení Nasralláhovej smrti. 

Piatkové útoky

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že pri piatkovom útoku na južné predmestie Bejrútu zabila vodcu militantnej skupiny H*zballáh Hassana Nasralláha. Informuje o tom TASR s odvolaním na správy agentúr Reuters, AFP a AP.

Podľa BBC Izraelské obranné sily (IDF) to tvrdia vo vyhlásení zdieľanom na svojej sociálnej sieti. IDF uvádza: „Hassan Nasralláh už nebude môcť terorizovať svet.“ Vyhlásenie nasleduje po sérii nočných útokov v Bejrúte, o ktorých Izrael povedal, že sú zamerané na Nasralláha a ďalších veliteľov H*zballáhu.

Izraelské sily vykonali piatkový letecký útok v čase, keď malo vedenie H*zballáhu schôdzku vo svojom sídle v Dahíji, južnom predmestí Libanonu. Nasralláh bol vodcom H*zballáhu viac ako tri desaťročia. Libanonské hnutie správu o úmrtí svojho vodcu po rozšírení správ nekomentovalo. Izraelská armáda tiež tvrdila, že pri útoku v Dahíji zahynul aj veliteľ južného frontu H*zballáhu, Alí Karakí. Libanonské ministerstvo zdravotníctva informovalo, že piatkové údery na Bejrút zrovnali so zemou až šesť obytných budov, pričom zabili šesť ľudí a ďalších 91 zranili. 

Zahynul aj veliteľ gárd

Okrem vodcu libanonského militantného hnutia zahunyl aj zástupca operačného veliteľa iránskych Revolučných gárd Abbás Nilforúšán, informovali o tom iránske médiá. Podľa TASR s odvolaním sa na AP jeho úmrtie potvrdil aj popredný predstaviteľ iránskej justície. Ten dodal, že Irán má právo na „odvetu“ v súlade s medzinárodným právom.

Na Nilforúšána uvalilo ešte v roku 2022 ministerstvo financií USA sankcie. Vtedy tvrdilo, že bol priamo zodpovedný za potláčanie masových protivládnych protestov vyvolaných smrťou 22-ročnej Mahsy Amíníovej vo väzbe. K jej úmrtiu došlo po tom, ako ju zadržala mravnostná polícia za to, že nemala správne nasadený hidžáb.

Nilforúšán začal svoju vojenskú kariéru v iránsko-irackej vojne v 80. rokoch minulého storočia, neskôr pôsobil aj v Sýrii. Tam podporoval v občianskej vojne tamojšieho prezidenta Bašára Asada. V roku 2020 ho dokonca iránska štátna televízia titulovala ako „kamaráta“ generála Solejmáního, ktorý bol šéfom špeciálnych jednotiek Kuds. 

Útok bol pripravovaný dlho

Ako Izrael oznámil zabitie vodcu hnutia, náčelník generálneho štábu izraelskej armády, Herci Halevi povedal, že Izrael dostihne každého, kto ohrozuje jeho občanov. Taktiež viedol, že útok, pri ktorom zahynul Nasralláh, bol „dlho pripravovaný a vykonaný v správnej chvíli s veľkou precíznosťou“.

„Teraz postupujeme ďalej s dôkladnou prípravou na ďalšie kroky,“ povedal. „Nakoniec chcem ešte raz zdôrazniť, že sme v plnej pohotovosti na všetkých frontoch. Všetky sily… musia zabezpečiť veľmi dobrú synchronizáciu a pripravenosť,“ nechal sa počuť Halevi, informujú Aktuality.

Duchovný vodca nazval útok masakrom

K útoku izraelskej armády sa vyjadril aj iránsky najvyšší duchovný. Nazval ho „masakrom“. Po udalosti bol iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí prevezený na „bezpečné miesto“, informovala agentúra Reuters. Tá sa o Chameneího presune dozvedela skrz dvoch nemenovaných miestnych predstaviteľov. Tí tiež dodali, že Teherán je v nepretržitom kontakte s H*zballáhom aj zástupcami iných regionálnych skupín. Cieľom je dohodnúť sa na ďalšom postupe.

Chameneí sa po oznámení Izraela už stihol prostredníctvom svojej oficiálnej webstránky prihovoriť moslimom. Vyzval ľudí, aby stáli pri libanonskom ľude i H*zballáhu a všetkými dostupnými prostriedkami „im pomohli v konfrontácii so zlým režimom (Izraelom)“. Ako si všimla stanica BBC, Nasralláha vo vyhlásení menovite nespomenul.

Piatkový útok Chameneí nazval „masakrom“ a odsúdil takéto zabíjanie bezbranných Libanončanov. Podľa jeho slov to len dokázalo, aká „krátkozraká a hlúpa“ je politika izraelských lídrov. Ozbrojené skupiny na Blízkom východe, známe ako os odporu a napojené na Irán, vyzval, aby sa pridali na stranu H*zballáhu. Zároveň vyhlásil, že Izrael je „príliš slabý“ na to, aby tomuto hnutiu vážne uškodil.

Zdroje: TASR, BBC, Reuters, Aktuality

Najnovšie videá

Trendové videá