Známa travelhackerka zistila, ako si nájdeš ubytovanie až o 300 % lacnejšie

  • Cestovať dnes už vieš aj s nízkym rozpočtom
  • Vďaka týmto radám sa vyhneš davom a naučíš sa, ako využiť tie najvýhodnejšie zľavy
Na snímke je cestovateľ, Janka a Bali
Ilustračné foto Instagram @janka_travelhacker/ Pexels.com
  • Cestovať dnes už vieš aj s nízkym rozpočtom
  • Vďaka týmto radám sa vyhneš davom a naučíš sa, ako využiť tie najvýhodnejšie zľavy

Cestovanie už dávno nie je výsadou bohatých ľudí. Práve naopak – v dnešnej dobe je možné objavovať svet aj s obmedzeným rozpočtom, ak poznáš tie správne cestovateľské „hacky“.  Tie na svojich sociálnych sieťach zdieľajú aj skúsení cestovatelia. Jedným z nich je aj Janka Travelhackerka, ktorej ostrieľaný trik nájdeš aj nižšie v článku. Nauč sa, ako si vychutnať svoje obľúbené destinácie bez toho, aby ti zruinovali rozpočet. 

Cestuj mimo sezóny

Leto nie je jediným obdobím, kedy by si mal zvážiť dovolenku pri mori. Ak preferuješ pokojnejšie prostredie bez davov turistov, skús sa vydať na cestu mimo hlavnej letnej sezóny, ktorá trvá od júna do augusta.

Ideálnym časom môže byť máj, keď už teploty dosahujú príjemné hodnoty a slnko ťa zohreje rovnako ako počas letných mesiacov. Rovnako aj september a začiatok októbra sú stále prajnou voľbou pre tvoju dovolenku pri mori.

Navyše, pláže sú v tomto období oveľa pokojnejšie, čo ti umožní si oddych naozaj vychutnať bez davov turistov. Nehovoriac o cenách, ktoré ťa milo prekvapia, pretože nedosahujú svoje maximum ako počas spomínanej hlavnej sezóny.

Vyhni sa mainstreamu

Hlavné mestá nie sú jedinou zaujímavou oblasťou krajiny. Poskytnú ti síce veľké množstvo turistických atrakcií na jednom mieste, ale môžu poriadne potrápiť tvoju peňaženku. Zvoľ preto radšej zaujímavé mestá, ktoré ti pomôžu ušetriť, ale na kráse im to neuberie.

Skvelým tipom na jesenné cestovanie je napríklad mesto Manchester vo Veľkej Británii, do ktorého sa nízkonákladovou leteckou spoločnosťou Ryanair dostaneš už od 21 eur. Podobne je na tom priamym letom z Viedne aj Miláno, Kodaň, Krakow či Kolín. 

Experimentuj s ubytovaním

Azda každý z nás pozná portál Airbnb, na ktorom si môžeš zarezervovať izbu v zdieľanom dome, alebo dokonca celý byt. Ceny takéhoto prenájmu sa pohybujú značne nižšie ako ceny hotelov. V spomínanom Manchestri sa cena za izbu v zdieľanom byte pohybuje už od 35 eur za noc. 

Ak máš srdce extroverta, hostely sú to pravé pre teba. Ak si o nich ešte nepočul, ide o lôžko v zdieľanej spálni s ostatnými cestujúcimi. Každý hosť zároveň dostane možnosť oprať si oblečenie v spoločnej práčovni, podieľať sa na skupinových raňajkách a spoznať ľudí iných národností a kultúr. Tvoje cestovanie tak nebrie oveľa vzrušujúcejší rozmer.

Experimentovať s ubytovaním sa naučila aj travelhackerka Janka, ktorá sa poučila zo svojej skúsenosti v Barcelone. Často sa totiž stáva, že aj napriek super lacným letenkám sa cena ubytovania môže vyšplhať do astronomických výšok.

Práve preto Janka radí, že sa vo väčšine prípadov oplatí počkať s kúpou ubytovania na poslednú chvíľu. Podľa nej je dobré si overiť, či sa v danom meste nekoná veľké podujatie alebo festival. Práve vtedy totiž hotely dokážu zdražieť aj o 300 %.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Janka Travelhacker (@janka_travelhacker)

Ak si študent, vyhral si

Študenti stredných a vysokých škôl na začiatku štúdia obdržia študentský preukaz ISIC (International Student Identity Card). Ten im v niekoľkých krajinách Európy zabezpečí rôzne zľavy na cestovanie až do výšky 50 %.

Ako uvádza oficiálna stránka Isic.sk, preukaz sa ti oplatí využiť napríklad pri kúpe lístku na autobusy FlixBus, ktoré jazdia nielen v rámci Slovenska, ale taktiež aj v Belgicku, Bulharsku, Chorvátsku, Česku, Francúzsku, Maďarsku, Taliansku, Dánsku, Holandsku, Nórsku, Švédsku, Poľsku, Portugalsku, Rumunsku, Srbsku, Slovinsku, Španielsku či vo Veľkej Británii.

Využi kompenzáciu

Jedným z najznámejších slovenských cestovateľov je aj Milan bez Mapy, ktorý radí, čo robiť, keď ti mešká lietadlo. Na svojom Instagrame uvádza, že často máš práve vďaka oneskorenému letu nárok na nemalú kompenzáciu. Podľa neho ti v prípade zrušeného alebo preloženého letu musí letecká spoločnosť poskytnúť ubytovanie a stravu. Kompenzáciu si môžeš vypýtať až tri roky po incidente.

„Ak vám let zrušili, nepustili vás do lietadla alebo ste mali meškanie viac ako 3 hodiny (a nebolo to kvôli štrajku, počasiu či IT výpadku), môžete mať nárok na odškodné 250-600 Eur,“ napísal Milan v jednom zo svojich príspevkov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Milan Bez Mapy (@milan_bezmapy)

Mestské karty

Množstvo veľkých európskych miest má vo svojej ponuke širokú škálu takzvaných mestských kariet, ktoré zahŕňajú vstupy do múzeí, galérií a cestovné lístky. Ak rád chodíš po pamiatkach, táto karta bude tvojou zárukou, že nemusíš za každú z nich zaplatiť jednotlivo. 

Napríklad v Budapešti za takúto kartu zaplatíš 4 500 forintov, čo je v prepočte približne 12 eur. Karta platí 24 hodín a umožňuje vstup do vyše šesťdesiatich múzeí, pokryje všetky cestovné lístky v rámci hromadnej mestskej dopravy a dokonca ti umožní plavbu výletnou loďou s 50-percentnou zľavou. 

Naplánuj si vďaka týmto radám dovolenku, ktorá poteší nielen teba, ale aj tvoj rozpočet. Či už ide o poriadnu exotiku, alebo cestovanie do okolitých európskych krajín, skús z toho vyťažiť maximum za minimum. 

Zdroje: Ryanair, Airbnb, Isic.sk, Milan bez Mapy, travelhackerka Janka

Najnovšie videá

Trendové videá