Nočná razia v známom bratislavskom klube: Bolo to 150 minút strachu, tŕpli mi ruky aj nohy (VÝPOVEDE SVEDKOV)

  • V známom bratislavskom klube došlo k razii
  • Návštevníci stáli čelom k stene s rukami nad hlavou cez dve hodiny
  • Z koncertu odišli sklamaní a vydesení
Razia vo Wax2, policajti
Redakcia Startitup
  • V známom bratislavskom klube došlo k razii
  • Návštevníci stáli čelom k stene s rukami nad hlavou cez dve hodiny
  • Z koncertu odišli sklamaní a vydesení

V noci z piatku na sobotu si návštevníci bratislavského klubu prežili dvojhodinové peklo. V známom nočnom podniku Wax2 mal vystúpiť známy interpret Anthony Rother spolu s ďalšími zahraničnými aj domácimi DJ-mi. Miesto hudobného zážitku spod rúk hudobnej legendy si však budú ľudia pamätať len hrubú policajnú akciu, ktorá zmarila celý program. 

Ako už dnes informoval Refresher, v bratislavskom nočnom klube Wax2 v noci z piatka na sobotu prebehla policajná razia. Podľa ich informácií trvala asi hodinu, redakcia Startitup však získala výpovede od svedkov, ktorých totožnosť pozná a ktorí čelom k stene tŕpli až dve a pol hodiny. Policajti pri akcii mali zaistiť pár vrecúšok omamných látok. 

„Na akcii mali vystúpiť 4 zahraniční hostia, ani jeden nehral. Zásah trvajúci 2,5 hodiny zmaril 3-mesačnú prácu organizátora, nemám slov,“ vyjadril sa klub pre portál Refresher

Dve a pol hodiny strachu

Podľa svedkov, ktorí boli počas razie priamo v centre diania, boli policajti voči návštevníkom posmešní a zbytočne drzí.

„Boli sme vo Waxe, rozprávali sa s kamošmi, pili sme pivo, keď zrazu krik, hudba prestala, svetlá sa rozsvietili a všetci sme dostali príkaz dať ruky nad hlavu a ísť k stene. Všetci sme sa rozostavili a nastalo ticho. Nemohol si sa ani poškriabať, otočiť hlavou, sledovali nás, ruky mi tŕpli, ale museli ostať nad hlavou. Jeden z policajtov na mňa zavrčal: ‚Čo sa otáčaš, nejaký si nervózny, ne?‘,“ opisuje jeden z návštevníkov.

Kým sa k nemu policajti s kontrolou dostali, do steny pozeral cez dve hodiny. Policajti mali podľa svedkov len jedného technika, ktorý vykonával kontroly.

„Ja som bol v pohode, lebo som nemal nič nelegálne, ale po pol hodine som si všimol, že niekto podo mnou vyhodil drvičku s asi 2 g t*ávy. Policajti začali byť hustí, svietili baterkami a pýtali sa: ‚Chalani, to koho je?‘ Nikto z nás sa nepriznal, tak nás všetkých chceli vziať a urobiť stery. Ja som nemal problém, lebo to nebolo moje, ale taktika bola taká, že nás nechali čakať ďalej. Ruky a nohy boleli, nemohli sme sa ani napiť vody,“ opisuje nočné peklo ďalej. 

Keď policajti kontroly dokončili, sklamaných a vystrašených návštevníkov poslali domov. Z koncertu, na ktorý sa tešili mesiace, nebolo nič. Lístky, ktoré si kúpili za 20 eur, nakoniec nevyužil nikto. 

Akciu označujú za šikanu

Ďalší z návštevníkov nám poskytol nasledujúce vyjadrenie:

„Srdečne ďakujeme Polícii Slovenskej republiky a hlavne Finančnej správe za skvelú prácu pri absolútne zbytočnej demonštrácii svojho odhodlania zničiť úsilie organizátorov a pokaziť večer návštevníkov ďalšej kultúrnej akcie. Za najrozkošnejší moment považujem snahu policajta hovoriť na Gruzínca síce po slovensky, ale zato veľmi pomaly, aby mu rozumel… Kultúru nezničí pár chalankov v kuklách, ani poslušné trénované psíky, ani politici so slovníkom štvrtej cenovej. Ďakujeme za nič, Slovenská republika.“

Jeden z domácich interpretov, ktorý mal na akcii vystupovať, zažil raziu spoločne s návštevníkmi. DJ ODM ju označil za neprimeraný zásah zo strany polície a je sklamaný, že udalosť s medzinárodným presahom skončila tým, čo popisuje ako „policajnú šikanu“ voči kultúrnemu dianiu.

„Bol som poctený príležitosťou vystúpiť s umelcami, ku ktorým som vzhliadal od začiatku môjho pôsobenia v kultúre,“ opisuje DJ ODM.

Hoci razia podľa neho nebola taká „vulgárna“ ako tá v lete v podniku Kácečko, nepríde mu chovanie policajtov primerané. „Agresívny prístup a krik kvôli každému pohybu počas skoro troch hodín s rukami na stene a obrovská finančná strata kvôli smiešnym dvom zadržaným vreckám, v dobe, keď nie je problém dílerov vyšetrovať online, vo mne zanecháva pocit útoku na kultúrne dianie,“ uzavrel.

Aké práva návštevníci pri raziách majú?

Nie je to prvýkrát za posledné mesiace, čo sa návštevníci bratislavských podnikov ocitli v podobnej situácii. Razie už policajti vykonali aj v klube Kácečko a Alchymista. Človeku v tejto situácii určite napadne otázka, ako sa má vlastne zachovať. 

Aké práva majú účastníci v prípade razie vysvetlil expert na drogovú politiku Jakub Popík. V príspevku na sociálnych sieťach vysvetľuje, že „policajt môže vykonať osobnú prehliadku, len ak má dôvodné podozrenie a v prvom rade by mal poučiť prehľadávanú osobu o jej právach.“

Osobná prehliadka nemôže byť odôvodnená tým, že si policajt myslí, že človek danú vec u seba má. Zabezpečiť môže len vec, o ktorej má vedomosť. V rozhodnutí Najvyššieho súdu SR sp. zn. 1 Tdo 13/2011 nájdeš túto vetu: „Policajt v žiadnom prípade nemôže vykonať bezpečnostnú prehliadku bez vykonávania služobného zákroku, teda len z dôvodu prevencie a tiež nie za účelom pátrania po iných veciach, napr. omamných a psychotropných látkach.“

Popík v príspevku uvádza, že ak dôjde k získaniu dôkazného materiálu na základe neoprávnenej prehliadky, hovoríme o tzv. plode otráveného stromu. To znamená, že takýto dôkaz nesmie byť použitý v prípadnom trestnom konaní, keďže je nezákonný.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Harm Reduction Institute (@triezvadrogovapolitika)

S prosbou o vyjadrenie sme oslovili aj vedenie mesta Bratislava. Správu budeme po ich odpovedi aktualizovať.

Zdroje: Refresher, Redakcia Startitup, Refresher, FB/Wax2, IG/Triezvadrogovapolitika

Najnovšie videá

Trendové videá