V koalícii to vrie, ale krízu odmietajú: Danko chce riskovať pád vlády, Hlas si kladie podmienky

  • Andrej Danko bude údajne aj naďalej atakovať Hlas-SD
  • Minister práce Erik Tomáš ho považuje za urazeného
  • Danko na Tomášove vyjadrenia okamžite reagoval
Andrej Danko, Erik Tomáš
Andrej Danko, Erik Tomáš Reprofoto: TASR/Dano Veselský, Pavel Neubauer
  • Andrej Danko bude údajne aj naďalej atakovať Hlas-SD
  • Minister práce Erik Tomáš ho považuje za urazeného
  • Danko na Tomášove vyjadrenia okamžite reagoval

Andrej Danko (SNS) interne povedal, že pokiaľ nedostane funkciu predsedu parlamentu, bude útočiť na stranu Hlas-SD naďalej. Údajne tak bude robiť aj za cenu, že by mala padnúť vláda. Informuje o tom TASR aj SITA, pričom to pôvodne uviedol minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) v diskusnej relácii STVR Sobotné dialógy.

Podľa neho si SNS nárokuje niečo, čo podľa koaličnej zmluvy patrí Hlasu. Dankove ataky na stranu sú podľa Tomáša iba znakom urazenosti. 

Danko je len samoľúby, zasiahnuť by mal Fico

Minister Erik Tomáš však upozornil, že aj napriek momentálne napätej situácii v koalícii aktuálne nie je kríza. O tej by sa podľa neho dalo hovoriť až v prípade, že by v parlamente neprechádzali zákony a prestali by sa plniť sľuby a záväzky, ktoré dali ľuďom. Tomáš však priznal, že situácia dospela do štádia, kedy sa strana Hlas-SD už musela ozvať.

Minister uviedol, že zo strany koaličného partnera Danka neprišiel atak len na jeho prácu ako ministra, ale aj na iných kolegov zo strany Hlas. „Museli sme sa ozvať a povedať dosť. Jediným dôvodom kritiky práce členov vlády za stranu Hlas-SD zo strany Danka je jeho urazenosť a samoľúbosť, že nedostal post predsedu parlamentu. Táto pozícia mu podľa koaličnej dohody nepatrí,“ pripomenul minister. 

Minister dodal, že Danko torpéduje vládnu koalíciu. „Je mi ľúto, že to takto torpéduje, verím, že sa Andrej Danko vráti za koaličný stôl.“ Tvrdenia predsedu SNS, že by sa vzdal aj pozície podpredsedu parlamentu bolo podľa Tomáša len zbytočným divadlom.

Táto funkcia patrí strane SNS a rešpektuje to celá koalícia. Zo strany Danka by to mal platiť rovnaký rešpekt k tomu, že post predsedu parlamentu patrí strane Hlas-SD.“ 

Tomáš sa vyjadril, že najviac ho mrzí, že cieľmi atakov sú samotné návrhy zákonov, ktoré vyplývajú z programového vyhlásenia vlády. Je presvedčený, že situáciou sa musí zaoberať predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). „On sám vie, že toto je dlhodobo neudržateľné,“ upozornil Tomáš.

SNS len „umožňuje návrat liberálov“ 

Minister v rámci diskusie pripomenul, že SNS mala vo voľbách 5,6 percenta hlasov avšak vo vláde má o jeden post naviac. „Hlas žiada len dodržiavanie koaličnej dohody a dodržiavanie programového vyhlásenia vlády. Jediným spúšťačom sporov je vždy Danko a SNS. A je mi ľúto, že takýmto spôsobom vytvára atmosféru, ktorá môže viesť k rozbitiu vládnej koalície a umožniť návrat k moci Igorovi Matovičovi a liberálnym stranám.“ 

Podľa Tomášových slov Hlas s predčasnými voľbami neráta. V diskusii na STVR tiež naznačil, že dnes už tak celkom neplatia slová premiéra o tom, že „buď bude predsedom parlamentu Andrej Danko, alebo ním ostane poverený Peter Žiga“. Diskusia sa podľa jeho vyjadrenia neho posunula. „Nemôžem však o tom zatiaľ hovoriť, je to téma pre vnútornú diskusiu v koalícii.“ 

V rozhlasovej debate bol Tomášovi oponentom poslanec a podpredseda strany SaS Marián Viskupič. Ten v diskusii priznal, že spory v koalícii začínajú pripomínať nezhody medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom, našiel však v rámci situácie rozdiel. „Oni však deklarovali, že budú vládnuť inak.“ 

Viskupič zároveň vyjadril pochopenie pre postoj Hlasu-SD voči SNS a jej predsedovi. Viskupič skonštatoval, že politika Andreja Danka je deštruktívna. Dodal, že ak budú spory v koalícii pokračovať, nie je si istý, či má šancu vydržať celé funkčné obdobie.

Tak ako Tomáš, tak aj Viskupič odsúdili spôsob komunikácie a výrazy, ktoré použil poslanec Rudolf Huliak (SNS) voči poslankyni z PS Lucie Plavákovej. Zhodli sa, že Huliak by sa mal Plavákovej ospravedlniť.

Danko vracia úder, Tomáš okamžite reaguje

Nedostatky v legislatíve, nie nenaplnené ambície Andreja Danka, sú jadrom kritiky Slovenskej národnej strany (SNS) voči ministrovi Erikovi Tomášovi. Takto to objasnila hovorkyňa strany Škopcová. Vyjadrila sa, že výhrady SNS sa týkajú najmä problémov s vyplácaním opatrovateľských príspevkov a nastavením 13. dôchodku.

 „Len preto, že Erik Tomáš pripravil nekvalitnú legislatívu, počas letných mesiacov sa niektorí nedostali k opatrovateľským dávkam. Súčasne Slovenská národná strana kritizuje Erika Tomáša, že zle nastavil 13. dôchodok.“ SnS preto vyzvala Tomáš na reformu dôchodku.

 „Tak, aby bol voči dôchodcom spravodlivý, aby ho dostávali tí, ktorí ho v skutočnosti potrebujú,“ vyjadrila sa Škopcová k potrebe reformy 13. dôchodku. Hovorkyňa strany upresnila, že súčasný systém nielen zaťaží štátny rozpočet takmer miliardou eur, ale zároveň pripraví dôchodcov o rodičovský príspevok.

Ako informuje TASR, SNS plánuje v blízkej budúcnosti predstaviť vlastný návrh na systémové riešenie vyplácania dôchodkov. Strana tiež kritizuje „nekvalitnú legislatívu“ ministra Tomáša, ktorá podľa nich viedla ku kráteniu opatrovateľských príspevkov a komplikáciám s ich vyplácaním počas letných mesiacov.

Minister Tomáš však označil tvrdenia SNS o rodičovskom dôchodku a opatrovateľských príspevkoch za nepravdivé. Vysvetlil, že krátenie opatrovateľských príspevkov pre dôchodcov bolo dôsledkom zákona prijatého predchádzajúcou vládou. „Rezort pod mojím vedením, naopak, predložil do parlamentu novelu zákona o sociálnych službách, ktorá vzniknutú situáciu napráva. Ideme zrušiť krátenie všetkých opatrovateľských príspevkov bez ohľadu na príjem odkázaných osôb,“ dodal minister práce Tomáš. 

Týmto vyjadrením minister reagoval na obvinenia zo strany SNS, ktorá odmietla jeho tvrdenia o tom, že ich kritika pramení z nenaplnených ambícií Andreja Danka na post predsedu Národnej rady SR.

Hlas nepodporí konsolidačný balík

Tomáš sa v sobotných dialógoch tiež vyjadril, že koaličná strana Hlas-SD nepodporí konsolidačný balík. A to dovtedy, pokiaľ zákon o minimálnej mzde nebude spätne zaradený na aktuálnu parlamentnú schôdzu. Strana tiež žiada dofinancovanie samospráv ešte v tomto roku.

„Cieľom je dosiahnuť, aby sa nové nastavenie minimálnej mzdy, teda 60 % priemernej mzdy tak, ako je to v programovom vyhlásení vlády, vrátilo na rokovanie parlamentu a aby bolo schválené do konca roka. Ak sa tak stane, tak minimálna mzda v roku 2026 bude na úrovni 920 eur a v roku 2027 bude už atakovať hranicu 1 000 eur,“  uviedol šéf rezortu práce. Dodoal, že ide o jeden z dvoch hlavných záväzkov v rámci programového vyhlásenia rovnako, ako aj 13. dôchodok. Podľa jeho slov by rozprava v druhom čítaní o konsolidačnom balíku by už nemala byť skrátená.

Tomáš taktiež kritizoval opozičnú SaS za to, že sa nezúčastnila na stretnutí s premiérom, ktoré sa týkalo sa konsolidácie. Erik Tomáš ako dôvod uviedol ten, že strana SaS zodpovedá za neporiadok vo verejných financiách, pričom koalícia „len ťažkou konsolidáciou napráva to, čo tu napáchala bývalá vláda“. Minister práce sa nechal počuť, že SaS navyše neponúkla vlastný konsolidačný balíček.

SaS podáva návrhy neustále

Viskupič z SaS na Tomášove slová reagoval okamžite „Stále prichádzame s návrhmi, aj budeme prichádzať s návrhmi. Ja nevidím žiadny dôvod sedieť za zavretými dverami s premiérom a jednoducho tam niečo riešiť, riešime to v parlamente“. Dodal, že toto stretnutie s premiérom aj tak neprinieslo žiaden výsledok.

Ďalej vyhlásil, že SaS konsolidačný balík nepodporí. Okrem toho novú daň z finančných transakcií považuje za veľmi škodlivý zákon. „Tu jasne hovorím, že prosím, koalícia, zíďte z kratšej cesty a vôbec tento zákon nedávajte. Druhá vec je tá, že ak raz budeme vládnuť, tak tento zákon musí byť okamžite zrušený,“ objasnil. Poslanec vysvetlil, že tento balík zdražuje život ľuďom, zhoršuje pozíciu ekonomiky a tak v ňom nevidí žiaden ozdravný potenciál. 

Zdroje: TASR, SITA

Najnovšie videá

Trendové videá