„Mrazivá facka“ pre Slovákov: Prichádza nočná mora záhradkárov, teplota výrazne klesne (PREDPOVEĎ)

  • Na Slovensku klesne teplota pod nulu, prichádzajú mrazy
  • Dnes dokonca aj nasneží
Mrazy na Slovensku prichádzajú ako nočná mora záhradkárov
Ilustračné foto Archív Canva
  • Na Slovensku klesne teplota pod nulu, prichádzajú mrazy
  • Dnes dokonca aj nasneží

Slováci majú pred sebou poriadne chladnú nedeľu a aj predpoveď počasia na začiatok nového týždňa nám pripomína, že za rohom je v našich končinách nové zimné obdobie. Prechod na jesenné podmienky je výrazný, čakajú nás mrazy, o ktorých sme ťa už informovali.

Na Slovensku sa predpovedá aj sneh a výrazný pokles najvyšších denných teplôt. Veľmi studená vzduchová hmota zvaná arktický vzduch už do Vysokých Tatier priniesla prvé snehové vločky. Snežiť by malo vo výške od 1 500 metrov nad morom. Ako píše iMeteo, arktický vzduch k nám prichádza až spoza polárneho kruhu.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe varuje, že ide o zvlnený studený front, ktorý sa presúva z karpatskej oblasti na východ. Nad susedné Česko sa pritom už presúva stred tlakovej výše.

Pre Slovensko to znamená, že v nedeľu 29. septembra bude zamračené a až k večeru sa vyjasní. Prehánky a dážď však možno očakávať len ojedinele, a to najmä na severe a východe krajiny.

Pozor si ale treba dávať na vietor. SHMÚ pre jeho silu vydal výstrahy prvého stupňa vo viacerých okresoch. Konkrétne:

  • Košice mesto, Košice okolie, Michalovce, Rožňava, Trebišov

Výstraha platí od 9.00 do 15.00 hod.

Prevažne by mal fúkať severný vietor o rýchlosti 4 až 12 m/s. V nárazoch v Košickom kraji však môže dosiahnuť okolo 15 až 45 a miestami až 65 kilometrov za hodinu.

Počítaj aj s mrazom

Na celom našom území ťa už dnes 20-stupňové teploty nepotešia. Počas dňa teplomery ukážu 12 až 17 stupňov Celzia. V Žilinskom kraji a na hornom Spiši však neprekonajú ani tých 12 stupňov.

V oblastiach nad 1 700 metrov nad morom napadnú aj tri centimetre snehu.

Nástupom noci sa treba pripraviť na skutočne výrazné ochladenie. V noci na pondelok 30. septembra sa stred tlakovej výše v chladnom vzduchu presunie zo strednej Európy nad baltskú oblasť, no pre Slovákov to aj tak znamená mínusové hodnoty.

Tie sa objavia miestami v údoliach na hranici dvoch stupňov pod nulou. Väčšina územia by mala počítať s teplotou od 2 do 7 a na krajnom východe 8 stupňov Celzia. Pozor by si preto mali dať slovenskí záhradkári.

Cez deň sa však čiastočne oteplí a najvyššia denná teplota dosiahne 12 až 17 stupňov. Výnimkou budú Kysuce, Orava, Horehronie a oblasti pod Tatrami, kde počítaj najviac s 10 stupňami. Nehrozí už ani silný vietor, v pondelok dosiahne nanajvýš 25 kilometrov za hodinu.

Vzhľadom na tieto predpovede sa nedeľa a aj nový týždeň javia ako ideálny čas na oddych v teple domova. Pre tých, ktorí plánujú aktivity vonku, odporúčame teplé oblečenie a dôkladnejšiu prípravu.

Situácia sa ešte viac vyhrotí v utorok. Čaká nás ďalšia vlna ochladenia a ďalšie mrazy. Chladné podmienky budú v nasledujúcich dňoch pretrvávať.

Zdroje: iMeteo, SHMÚ

Najnovšie videá

Trendové videá