Masívna akcia vzdušných síl. Telo šéfa libanonských extrémistov našli bez zranení

  • Izrael ničí ciele extrémistov z Libanonu
  • Hnutie prichádza o dôležité objekty
  • Telo Hassana Nasralláha sa našlo bez viditeľných zranení
Izrael, Libanon, útoky v Libanone, masívny útok izraelskej armády
Situácia v Libanone TASR/AP, Mohammed Zaatari, Hassan Ammar
  • Izrael ničí ciele extrémistov z Libanonu
  • Hnutie prichádza o dôležité objekty
  • Telo Hassana Nasralláha sa našlo bez viditeľných zranení

Izraelské obranné sily (IDF) hlásia ďalší úspešný nálet na jednotky teroristického hnutia H*zballáh v Libanone. Ide o organizáciu otvorene podporovanú Iránom, ktorá sa po teroristických útokoch H*masu zo siedmeho októbra 2023 pridala do vojny proti Izraelu.

IDF aktuálne hlásia, že ich lietadlá zasahujú ciele H*zballáhu vrátane raketometov a skladov zbraní. Má ísť o objekty naprieč celým Libanonom. Útoky sa zamerali na budovy, ktoré podľa informácií izraelských tajných služieb teroristická skupina využíva, píše The Times of Israel. Útoky potvrdili aj libanonské médiá.

Zároveň ide o nálety zamerané na postupné zmarenie spôsobilostí hnutia. Podľa The Jerusalem Post, IDF zasiahli raketomety, ktoré už boli namierené na izraelské územie.

H*zballáh v posledných dňoch utrpel ťažké rany. Ako sme ťa informovali, pri piatkovom nálete v Bejrúte zahynul jeho šéf Hasan Nasralláh. V sobotu prišiel o život zástupca šéfa ústrednej rady hnutia Nabíl Kaúk.

Telo našli bez viditeľných zranení

Telo zosnulého vodcu Nasralláha bolo na južnom predmestí libanonskej metropoly Bejrút. Podľa TASR sa na ňom nenašli viditeľné rany. H*zballáh v sobotu potvrdil smrť svojho dlhoročného vodcu Nasralláha. Presnú príčinu jeho úmrtia, termín pohrebu ani ďalšie detaily však neposkytol. Podľa zdrojov agentúry Reuters boli príčinou tupé poranenia spôsobené silným výbuchom.

Ďalší zabití predstavitelia pri piatkovom útoku IDF:

  • Ali Karaki, veliteľ južného frontu H*zballáhu.

  • Ibrahim Husajn Jazini, šéf Nasralláhovej osobnej bezpečnostnej jednotky.

  • Samir Tavfik Diáb, poradca Nasralláha.

  • Abd al-Amir Mohamed Siblini, zodpovedný za verbovanie síl H*zballáhu.

  • Ali Navaf Ajúb, zodpovedný za palebnú silu H*zballáhu.

Ako sme už písali dnes ráno v tomto článku, Izrael sa v súčasnosti pripravuje na možnú pozemnú inváziu do Libanonu. Podľa amerických predstaviteľov sa už uskutočňujú malé operácie na hranici zamerané na likvidáciu pozícií H*zballáhu. Západní spojenci Izraela však s inváziou nesúhlasia.

V spoločnom vyhlásení pritom uvádzajú, že nepriateľské akcie H*zballáhu nemožno tolerovať. Predstavujú podľa nich „neprijateľné riziko širšej regionálnej eskalácie“, ktorá nie je v záujme ľudu Izraela ani Libanonu. Pozemná ofenzíva ale podľa nich nie je tou správnou cestou.

Situáciu exkluzívne sledujeme

V našich reportážach priamo z Izraela a rozhovoroch so slovenským sprievodcom, ktorý pochodil tie najnebezpečnejšie miesta Blízkeho východu, ti situáciu približujeme omnoho presnejšie.

Startitup navštívil Izrael po útokoch hnutia H*mas a aktuálne sme ti priniesli rozsiahle rozhovory nie z mediálneho, politického či vedeckého pohľadu, ale z pohľadu mladého nadšenca geopolitiky a cestovateľa po tomto regióne.

Zdroje: The Times of Israel, Archív SIU, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá