Misia na záchranu astronautov: Na ISS sú „uväznení“ už mesiace. Pomôcť im ide raketa známej spoločnosti

  • Spoločnosť SpaceX odštartovala misiu na návrat dvoch astronautov z ISS
  • Uviazli tam po poruche Boeing Starliner
  • Ich pôvodná týždenná misia sa predĺžila na viac ako osem mesiacov
Astronauti NASA
Astronaut NASA Nick Hague (vpravo) a kozmonaut ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Alexandr Gorbunov pred štartom deviateho letu kozmickej lode Crew Dragon od spoločnosti SpaceX. TASR/AP
  • Spoločnosť SpaceX odštartovala misiu na návrat dvoch astronautov z ISS
  • Uviazli tam po poruche Boeing Starliner
  • Ich pôvodná týždenná misia sa predĺžila na viac ako osem mesiacov

Spoločnosť SpaceX odštartovala záchrannú misiu, ktorej cieľom je priviesť späť dvoch astronautov – Butcha Wilmora a Suniho Williamsa –, ktorí uviazli na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) od júna.

Ich pôvodná misia mala trvať iba týždeň, no kvôli technickým problémom s novou kozmickou loďou Boeing Starliner zostali na stanici omnoho dlhšie.

Problémy so Starlinerom

Ako píše britská BBC, astronauti mali pôvodne cestovať na Zem na palube Starlineru, no po tom, čo sa na tejto novej kozmickej lodi objavili poruchy s tryskami a únikom hélia, NASA sa rozhodla pre bezpečnostné dôvody vrátiť Starliner na Zem bez posádky.

Starliner úspešne pristál v púšti v Novom Mexiku, no Wilmor a Williams museli na svoj návrat čakať.

Štart misie SpaceX

V sobotu z Mysu Canaveral odštartovala raketa Falcon 9 s kapsulou Dragon, ktorá má dve voľné miesta pre Wilmora a Williamsa. Na palube sú aj astronaut Nick Hague z NASA a ruský kozmonaut Alexander Gorbunov, ktorí privážajú na ISS čerstvé zásoby a zároveň nahradia súčasnú posádku.

Let SpaceX bol naplánovaný na štvrtok, no musel byť odložený kvôli hurikánu Helene, ktorý prešiel cez Floridu. Dragon by mal doraziť na ISS v nedeľu o 21:30 GMT.

Dlhšie zotrvanie na ISS

Wilmor a Williams pôvodne očakávali, že ich misia potrvá len osem dní, ale nakoniec strávia na ISS viac ako osem mesiacov. SpaceX a NASA plánujú, že sa astronauti vrátia na Zem až vo februári, po pripojení kapsuly Dragon k ISS.

Williams bol počas misie povýšený na veliteľa ISS a zostane tam spolu s ďalšími členmi posádky, ktorí na stanici pôsobia už od marca. Po príchode novej posádky môžu štyria astronauti, ktorí sú tam momentálne, opustiť stanicu a vrátiť sa na Zem vlastnou kapsulou SpaceX.

Výzvy pre NASA a SpaceX

NASA pravidelne mení posádky ISS približne každých šesť mesiacov, a tak SpaceX musela prispôsobiť svoje plány záchrannej misii.

Podľa astronauta Nicka Haguea je v ľudských vesmírnych letoch jedinou konštantou neustála zmena. „Vždy sa niečo mení. Tentokrát to bolo pre verejnosť možno viditeľnejšie,“ poznamenal pred odletom, informuje portál Euronews.

Hague, ktorý má za sebou skúsenosti z núdzového štartu pred šiestimi rokmi, bol vybraný ako veliteľ tejto záchrannej misie. Úradníci NASA uviedli, že neexistuje spôsob, ako priviesť Wilmora a Williamsa späť skôr, bez toho, aby to narušilo ďalšie plánované misie.

SpaceX: Lídri v komerčných vesmírnych letoch

SpaceX je dlhodobým lídrom v programe NASA Commercial Crew, ktorý vznikol po vyradení raketoplánov z prevádzky pred viac ako desiatimi rokmi.

SpaceX predbehla Boeing v dodávkach astronautov na ISS už v roku 2020 a od tej doby uskutočnila viac ako 10 letov posádky pre NASA.

Naproti tomu, Boeing sa počas rokov stretával s rôznymi problémami, najmä počas svojho prvého testovacieho letu Starlineru, ktorý sa odklonil z kurzu a vyžadoval opakovanie bez posádky.

Starliner, ktorý zanechal Wilmora a Williamsa na ISS, sa bezpečne vrátil na Zem, no Boeing stále zaostáva za SpaceX v programe komerčných vesmírnych letov.

Zdroje: BBC, Euronews

Najnovšie videá

Trendové videá