Rýchle či pomalé zaspávanie: Telo ti naznačuje, že niečo nie je v poriadku. Odborníci radia, ako zlepšiť spánkovú hygienu

  • Zaspávanie za menej či viac ako 20 minút môže znamenať problémy so spánkom
  • Odborníci radia, ako rozpoznať varovné signály a zlepšiť spánkovú hygienu pre kvalitný odpočinok
Nevyspatá žena v posteli
freepik
  • Zaspávanie za menej či viac ako 20 minút môže znamenať problémy so spánkom
  • Odborníci radia, ako rozpoznať varovné signály a zlepšiť spánkovú hygienu pre kvalitný odpočinok

Zaspávanie po dlhom dni môže byť pre niektorých ľudí vítaným oslobodením, ale podľa odborníkov môže príliš rýchle (alebo naopak pomalé) zaspávanie naznačovať väčší problém.

Čas potrebný na to, aby si zaspal, sa nazýva spánková latencia a hoci neexistuje univerzálna norma, odborníci odporúčajú, aby zaspávanie trvalo 15 až 20 minút. Ak to trvá menej alebo viac, môže to signalizovať rôzne zdravotné či psychické problémy.

Rýchle zaspávanie a vyčerpanie

Ako píše portál Huffpost, ak zaspíš okamžite po tom, ako sa tvoja hlava dotkne vankúša, môže to znamenať, že si vyčerpaný. Podľa Dr. Davea Rabina, neurológa a psychiatra, rýchle zaspávanie môže byť znakom prepracovanosti, vyhorenia alebo nedostatočného času na regeneráciu.

Aj keď spíš dostatočne dlho, môže ísť o takzvaný „odpadkový spánok“, čo znamená, že tvoj spánok nie je dostatočne hlboký na to, aby ťa obnovil.

Spánková hygiena a predspánkové návyky

Odborníci odporúčajú zlepšiť spánkovú hygienu, teda dodržiavať rutinu pred spaním, ktorá zahŕňa polhodinu relaxácie bez rušivých elementov. Pravidelný spánkový režim a zaspávanie do 30 minút sa považuje za zdravý cieľ, píšu tvnoviny.sk.

Ak zaspávaš príliš rýchlo alebo pomaly, je vhodné navštíviť lekára, aby zistil príčinu.

Kristen Caseyová, klinická psychologička, hovorí, že ak niekto zaspáva príliš rýchlo kvôli prepracovanosti, je dôležité si vytvoriť lepšiu rovnováhu medzi prácou a odpočinkom a zvážiť testy na overenie zdravotného stavu.

Duševné zdravie a spánok

Rýchle zaspávanie môže byť tiež spojené s duševnými problémami, ako je depresia. Niektoré lieky proti depresii môžu spôsobiť ospalosť, ale zároveň neliečená depresia môže viesť k nadmernej únave.

Podľa Caseyovej je najlepšie riešiť depresiu priamo a zvoliť liečbu, ktorá menej ovplyvňuje kvalitu spánku.

Spánkové apnoe

Ďalšou príčinou rýchleho zaspávania môže byť spánkové apnoe, ktoré sa najčastejšie vyskytuje u starších ľudí.

Ide o poruchu, pri ktorej dochádza k opakovanému upchávaniu dýchacích ciest počas spánku, čo vedie k fragmentácii spánku a zníženiu hladiny kyslíka v krvi. Odborníci odporúčajú pravidelný spánkový režim a zmenu životného štýlu, ako napríklad prestať fajčiť.

Pomalé zaspávanie: Prečo sa to deje?

Na druhej strane, ak ti zaspávanie trvá dlhšie, môže to byť spôsobené úzkosťou, chronickou bolesťou alebo nevhodnými spánkovými návykmi.

Catherine Yu, zdravotná sestra špecializujúca sa na spánok, uvádza, že nekonzistentné časovanie spánku, nadmerné užívanie kofeínu či nepríjemný matrac môžu viesť k problémom so zaspávaním.

Dôležitá je tiež správna predspánková rutina. Vyhýbanie sa obrazovkám a kofeínu, meditácia alebo stanovenie si pravidelného času na spánok môžu výrazne zlepšiť schopnosť zaspať.

Dr. Rabin upozorňuje na to, že takmer každý duševný problém môže začať neschopnosťou zaspať. Stres a úzkosť aktivujú sympatický nervový systém, ktorý uvoľňuje hormón kortizol, čo môže brániť telu v relaxácii a prechode do hlbokého spánku.

Odborníci odporúčajú psychoterapiu na liečbu úzkosti a stresu, čo môže zahŕňať techniky ako „plánovaný čas na obavy“, počas ktorého si vyhradíš čas na premýšľanie o problémoch a tým znížiš ich vplyv pred spaním.

Čo môžeš urobiť?

Ak máš problémy so spánkom, či už zaspávaš príliš rýchlo alebo pomaly, je dôležité počúvať svoje telo a konzultovať stav s lekárom.

Zlepšenie spánkovej hygieny, meditácia, dýchanie či používanie upokojujúcich zvukov, ako je „hnedý šum“, môžu pomôcť vytvoriť priaznivejšie prostredie pre kvalitný spánok.

Pamätaj, že každý človek je iný, a to, čo funguje pre jedného, nemusí fungovať pre druhého. Spánok je však nevyhnutný pre tvoje zdravie, a preto stojí za to venovať mu pozornosť.

Zdroje: Huffpost, tvnoviny.sk

Najnovšie videá

Trendové videá