Izrael sa pripravuje na pozemnú inváziu Libanonu, Hlas nepodporí konsolidačný balíček /SNKZ #155

play icon

Ako každé pracovné ráno, tak aj dnes, 30. septembra, ti naši moderátori Diana a Albert prinášajú Správy, na ktorých záleží.

Započúvaj sa do aktuálneho diania v našom unikátnom Startitup NEWS podcaste.

Správy, na ktorých záleží

Izrael plánuje možnú inváziu do Libanonu, pričom už začal menšie operácie na hraniciach proti Hizballáhu. Cieľom je umožniť návrat Izraelčanov evakuovaných kvôli raketovým útokom, pričom izraelské útoky už zabili viac ako 1 000 ľudí.

Izraelské sily pokračujú v útokoch na pozície Hizballáhu v Libanone, pričom cieľom sú sklady zbraní a raketomety. Napriek nesúhlasu západných spojencov sa Izrael pripravuje na pozemnú inváziu.

Strana Demokrati spustila referendum „Stačilo Fica“ s cieľom skrátiť vládu a zrušiť Ficovu rentu. Na referendum potrebujú 350-tisíc podpisov, pričom žiadajú aj ďalšie strany o spoluprácu.

Poslanec Rudolf Huliak sa pokúša o zmierenie medzi Andrejom Dankom a Hlasom-SD. V diskusii sa ospravedlnil za vulgárny výrok, no odmieta odstúpiť z funkcie predsedu výboru.

Hlas nepodporí konsolidarný balíček

Minister Erik Tomáš vyhlásil, že Hlas nepodporí konsolidačný balíček bez schválenia minimálnej mzdy a dofinancovania samospráv. Hlas požaduje zvýšenie minimálnej mzdy na 1 000 eur do roku 2027.

Kardiochirurgovia v Košiciach vykonali prelomovú operáciu s použitím vlastného tkaniva pacienta na vytvorenie novej srdcovej chlopne. Táto jedinečná metóda vzbudila medzinárodný záujem v lekárskej komunite.

Umelá inteligencia (AI) sa stáva dôležitým nástrojom pri včasnej diagnostike chorôb, ako je Alzheimerova choroba. Pomocou AI by mohlo byť možné identifikovať príznaky choroby pred ich viditeľným výskytom.

SpaceX spustila misiu na návrat dvoch astronautov z ISS, ktorí tam zostali kvôli technickým problémom na lodi Starliner. Astronauti Wilmor a Williams strávia na stanici viac ako osem mesiacov a plánuje sa ich návrat vo februári.

Mesto Churchill v Kanade je známe ako „hlavné mesto ľadových medveďov“ a láka turistov na pozorovanie týchto zvierat. Zmeny klímy však ohrozujú ich populáciu, preto mesto hľadá spôsoby, ako sa prispôsobiť.

Až 7 % slovenských firiem čelí riziku úpadku, pričom najviac sú ohrozené podniky v cestovnom ruchu, gastro a odevnom priemysle. Nová daň z finančných transakcií zvyšuje finančný tlak na firmy a môže oslabiť ich konkurencieschopnosť.

Na Slovensku ceny palív klesli na najnižšiu úroveň za posledné dva roky, pričom benzín stojí menej ako 1,5 eura za liter. Analytici očakávajú stabilitu cien v najbližších mesiacoch bez výrazného zdražovania.

Cestovanie má pozitívny vplyv na zdravie, znižuje stres, zlepšuje náladu a podporuje imunitný systém. Štúdie naznačujú, že môže spomaliť proces starnutia a zmierniť príznaky zdravotných problémov spojených so starobou.