Slovensko zasiahol „studený vzduch“: V tejto časti krajiny napadol prvý sneh (PREDPOVEĎ)

  • Pred nami je nový pracovný týždeň, ktorý sa začal posledným septembrovým dňom
  • Hmla je jasný signál, že by sme mali myslieť na teplejšie oblečenie
hmla Bratislava, sneh Martinské hole - ilustračné foto
Ilustračná fotografia - hmla v Bratislave, sneh na Martinských holiach TASR/Dano Veselský, Erika Ďurčová
  • Pred nami je nový pracovný týždeň, ktorý sa začal posledným septembrovým dňom
  • Hmla je jasný signál, že by sme mali myslieť na teplejšie oblečenie

Pred nami je nový pracovný týždeň, ktorý sa začal posledným septembrovým dňom. Počas tohto týždňa sa pomaly prenesieme do nového mesiaca október, ktorý so sebou prináša nevyspytateľné hmlisté jesenné počasie.

Pozor na výraznú hmlu

Ako uvádza portál SHMÚ, 30. septembra 2024 bude jasno až polojasno. Miestami bude aj zväčšená oblačnosť a ráno sme mohli vzhliadnuť na niektorých miestach aj hmlu. Vodiči by si mali dávať na cestách pozor, pretože môže byť znížená viditeľnosť.

Hmla je jasný signál, že by sme mali myslieť na teplejšie oblečenie a pomaly sa pripravovať na nadchádzajúce zimné obdobie. Je potrebné sa pripraviť na náhle zmeny. Denná teplota sa vyšplhá na 10 až 17 stupňov Celzia a vietor bude mať rýchlosť približne 30 kilometrov za hodinu, informuje SHMÚ.

Najchladnejšie počasie bude v Tatrách a na Orave, kde teplota dosiahne 10 až 12 stupňov Celzia. 

Naše počasie bude ovplyvňovať aj chladný vzduch, informuje o tom portál iMeteo.sk. Stred tlakovej výše sa presunie zo strednej Európy na Pobaltie. Bude pretrvávať chladné počasie, no na niektorých miestach sa vyskytne aj nižšia teplota, ako je priemer, a to až o 5 stupňov Celzia. 

Na veľkej časti územia bude fúkať slabý vietor. Čo sa však týka východu, rýchlosť vetra dosiahne 3 až 8 metrov za sekundu. 

Okrem pondelka, aj počas ďalších dní bude prevládať chladné a sychravé počasie. Nočné teploty sa v utorok očakávajú na -4 stupne Celzia. Od stredy 2. októbra bude ovplyvňovať počasie aj studený front, preto sa v noci teplota zníži až na nad bod mrazu, informuje imeteo.sk 

  • Pondelok – skoro jasno 16 °C / -1 °C
  • Utorok –  jasno  17 °C / -2 °C
  • Streda – polooblačno  17 °C / -1 °C
  • Štvrtok – dážď  18 °C / 4 °C
  • Piatok – prehánky  19 °C / 4 °C
  • Sobota – prehánky  21 °C / 5 °C
  • Nedeľa – občasný dážď  19 °C / 3 °C

Prvé centimetre snehu 

Portál tvnoviny.sk uvádza, že v posledných dňoch vo Vysokých Tatrách, konkrétne na Lomnickom štíte, klesla ranná teplota pod bod mrazu. Teplota dosahovala -6 stupňov Celzia. Keď počas dňa v Tatrách pršalo, cez noc napadol prvý sneh na končiare.

Sneh narobil problémy aj lanovkárom. Avšak po východe slnka sa začal sneh topiť. Turistom však toto počasie neprekážalo. Aj napriek snehu sa niektorí vybrali na turistiku. 

Ako uvádza portál iMeteo.sk v inom článku, na naše územie prišiel prvý sneh. Dôvodom je aj chladnejší vzduch, ktorý k nám došiel zo severozápadu a severu. Pôvod má v Arktíde. Tento vzduch sa bude na našom území objavovať po dobu niekoľkých dní. 

Vďaka prílivu chladného vzduchu klesla aj hranica sneženia. Dosahuje tak prechodne až 1 500 metrov, preto boli hrebene Vysokých a Nízkych Tatier zasnežené. 

Sneh sa síce v priebehu pár hodín roztopí, ale chladný vzduch, ako sme už spomínali, ostane na našom území aj počas aktuálneho týždňa. Teploty v dolinách a kotlinách počas noci môžu klesnúť aj na 2 až -2 stupne Celzia.

Zdroje: SHMU, iMeteo.sk, tvnoviny.sk , iMeteo.sk

Najnovšie videá

Trendové videá