Nedocenenú „superpotravinu“ má doma takmer každý Slovák. O týchto skrytých benefitoch si nevedel

  • Tento pokrm sa radí medzi jednu z najzdravších potravín
  • Obsahuje mnoho vitamínov, bielkovín a vápnika
tvaroh, superpotravina
Ilustračná fotografia Canva/,Odua Images, max-kegfire
  • Tento pokrm sa radí medzi jednu z najzdravších potravín
  • Obsahuje mnoho vitamínov, bielkovín a vápnika

Táto potravina obsahuje mnoho vitamínov, bielkovín a vápnika, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé fungovanie organizmu. Nie je výborná len pre športovcov pri naberaní svalstva, ale aj pre ľudí, ktorí chcú dbať na zdravý životný štýl, preto ju môžeme radiť k jednej z najdravších potravín.

Reč o je o tvarohu. Okrem iného podporuje trávenie prostredníctvom probiotík, ktoré obsahuje. Vďaka svojej neutrálnosti sa môže tvaroh využívať v sladkých, ale aj slaných pokrmoch.

Superpotravina pre zdravý životný štýl

Ako informuje portál idnes.cz, tvaroh je pokrm, ktorý je mimoriadne všestranný. Pomáha pri rôznych chorobách, ale je dobrý aj pri chudnutí alebo na zdravú a krásnu pleť. Taktiež utišuje popáleniny alebo prípadné bolesti kĺbov.

Tvaroh je mliečny výrobok, ktorý obsahuje množstvo vitamínov prospešných pre naše zdravie. Jeho popularita išla v posledných rokoch vyššie v dôsledku toho, že obsahuje vysoký počet bielkovín a nízky obsah tuku. Často sa objavuje v jedálničku športovcov, hlavne u ľudí, ktorí cvičia vo fitness centrách.

Dodáva im bielkoviny pre lepší rast svalov, ale taktiež znižuje riziko vzniku osteoporózy. Odporúča sa konzumovať ženám, ktoré sú v období prechodu, a deťom. 

Tento pokrm obsahuje aj vitamíny ako B12 a B2. B12 je vitamín, ktorý je prospešný pri tvorbe červených krviniek a pri funkcii nervového systému. B2 je dôležitý pre zdravé kosti a zuby. Obsahuje fosfor, tento minerál je druhý najrozšírenejší v tele. Pomáha sa zbavovať odpadu, ale aj vyrovnať hladinu kyseliny v tele.

Portál zdravopedia.sk uvádza, že tvaroh je hrudkový alebo mäkký biely syr. Vytvára sa z pasterizovaného kravského mlieka. Existuje viac veľkostí aj variantov tvarohu od beztukového až po tučný. 

Tvaroh ako kozmetický prípravok 

Portál zdravoteka.sk informuje, že tvaroh má blahodarné účinky na zdravú a peknú pleť. Na tvár si vieš aplikovať prípravok v podobe masky alebo zábalov. Už naše staré či prastaré mamy využívali zdravotné účinky tvarohu. 

Okrem prekvapivých účinkov v kuchyni má táto pochutina významný vplyv aj v domácej starostlivosti o pokožku. Ak ťa napríklad poštípe včela či komár, alebo si trávil príliš dlhý čas na slnku, tvaroh ti vie pomôcť pri okamžitej úľave od bolesti. Aplikuj si studený tvaroh na postihnuté miesta. Po čase sa zníži zápal a pocítiš príjemnú úľavu. 

Tvaroh môžeš využiť aj ako pleťovú masku. Je bohatý na vitamíny, ktoré regenerujú a hydratujú pleť. Napríklad kombinácia medu a tvarohu vytvára masku, ktorá po aplikácii upokojí a dodá pleti prirodzený jas. Je výborná pre suchú a podráždenú pleť. 

Ako radí portál idnes.cz, zmiešaj 2 polievkové lyžice medu a 3 polievkové lyžice tvarohu. Dôkladne masku premiešaj a nechaj pôsobiť na tvári približne 5 až 15 minút. Následne si dôkladne opláchni tvár. Rutinu môžeš opakovať raz alebo dvakrát týždenne.

Zdroje: idnes.cz, zdravopedie.sk, zdravoteka.sk

Najnovšie videá

Trendové videá