Vallo prirovnal bratislavskú raziu k 90. rokom, expert hovorí o šikane: „Takéto akcie budú pokračovať,“ udrela Finančná správa SR

  • Razia v Bratislave vyvoláva zmiešané reakcie
  • Vallo ju označil za zbytočné traumatizovanie
  • Odborník hovorí o šikane
  • FS všetky tvrdenia odmieta
vallo, razia vo waxe
TASR/Jakub Kotian, Redakcia Startitup
  • Razia v Bratislave vyvoláva zmiešané reakcie
  • Vallo ju označil za zbytočné traumatizovanie
  • Odborník hovorí o šikane
  • FS všetky tvrdenia odmieta

Ako sme ťa informovali cez víkend, v noci z piatku na sobotu v bratislavskom nočnom klube Wax2 prebehla policajná razia. Podľa výpovedí svedkov niektorí účastníci kultúrnej akcie museli cez 2 hodiny stáť čelom k stene, nesmeli sa ani napiť. Po tom, ako sociálne siete zahltila vlna sťažností, sa k razii Finančnej správy vyjadril aj primátor mesta Bratislava Matuš Vallo. 

Vallo podľa svojich slov požiadal o prešetrenie piatkovej razie. Vyzýva, aby sme z hudobných klubov v Bratislave nerobili „miesta kriminality, keď zároveň štát nezvláda riešiť kriminalitu na iných miestach, na ktorú dlhodobo aj naši obyvatelia upozorňujú“.

 

„Dôrazne budem od kompetentných žiadať vysvetlenie, aký bol na ňu dôvod a za akých okolností podnet na raziu vznikol. Obdobné demonštrácie sily si totiž pamätáme z 90. rokov a verím, že dnes si už nikto nemôže myslieť, že by Finančná správa mala ísť kontrolovať vydávanie bločkov zákazníkom s desiatkami kukláčov a dve hodiny držať návštevníkov klubu opretých o stenu s rukami nad hlavou. Akým právom?“ píše primátor na sociálnych sieťach. 

Obdobné akcie podľa primátora nepomáhajú dôveryhodnosti žiadnej zúčastnenej policajnej zložky a zbytočne traumatizujú ľudí, ktorí sa prídu zabaviť s dobrým úmyslom. Pre redakciu Startitup sa tiež k situácii vyjadril expert na d*ogovú politiku Jakub Popík. 

Zadržali 5 osôb 

Stanovisko o razii a sociálnych sieťach vydala aj samotná Polícia SR. Tá vo svojom príspevku píše, že súčinnostná akcia prebehla na základe príslušníkov Finančnej správy Slovenskej republiky a okrem mobilnej jednotky Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru sa na nej zúčastnili aj policajti Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave I. 

„Počas doby trvania akcie boli na viacerých miesta v priestoroch podniku zaistené plastové vrecká s obsahom bielej kryštalickej látky. Vrecká policajti zaistili u viacerých osôb, ale napríklad aj na DJ-skom pulte či na tanečnom parkete, kam ich návštevníci podniku odhodili po príchode policajtov. Pravdepodobnú prítomnosť omamných a psychotropných látok vo vreckách na mieste označili aj služobné psy, špecializované na odhaľovanie omamných a psychotropných látok,“ píše Polícia SR v príspevku. 

Policajti v rámci akcie zadržali 5 osôb, ktoré eskortovali na policajné oddelenie. Vo všetkých prípadoch začali trestné stíhanie vo veci trestného činu neoprávneného prechovávania omamnej a psychotropnej látky. 

Odborník hovorí o neefektivite 

Jakub Popík, expert na dr*govú politiku, má k policajnej razii jasný názor: „Polícia má právo vykonávať kontrolné a preventívne akcie s cieľom monitorovať dodržiavanie zákona a udržiavať verejný poriadok. To však robí za peniaze daňových poplatníkov a malo by to dávať aspoň zmysel.“

„V poslednom období pozorujeme trend, kde sa kontrolujú predovšetkým kluby podporujúce LGBT komunitu a otvorenú kultúru. Policajti pri týchto zásahoch používajú ukážky sily a zastrašovanie. To môže byť niekedy opodstatnené, ale v tomto prípade išlo len o užívateľov, pričom zadržali len malé množstvo omamných látok,“ uvádza Popík.

Podľa neho nešlo o zásah proti závažnej trestnej činnosti: „Nemôžeme hovoriť o tom, že by sledovali nejakú dílerskú činnosť. Reporty nehovoria o žiadnom predávkovaní ani predaji d*og, takže nie je jasné, ako to malo prispieť k ochrane verejného zdravia.“

Popík dodáva, že prevencia je efektívnejšia inými spôsobmi: „Islandský alebo portugalský model d*ogovej politiky by nám mohol byť vzorom. V týchto krajinách sa namiesto razií pracuje na politike harm reduction (znižovania negatívnych vplyvov), namiesto takejto neefektívnej represie. V zahraničí to znížilo riziká pre verejné zdravie aj kriminalitu. Naše razie sú skôr neefektívne a drahé.“

Ide o šikanu?

Podľa Popíka by sa polícia mala zamerať na efektívnejšie spôsoby prevencie: „Aj keď sa tieto akcie vykonávajú s cieľom odstrašiť ľudí od užívania d*og, skúsenosti z 90. rokov ukazujú, že tento prístup nefunguje. V súčasnosti sa trh s dr*gami presunul viac do online priestoru, a preto sú tieto zásahy menej účinné.“

„Podniky, kde sa ľudia prišli zabaviť, sú teraz vnímané ako ciele šikany či politického boja proti progresivizmu. Namiesto toho, aby sa razie vykonávali rovnomerne v rôznych kluboch po meste, zameriavajú sa primárne na miesta spojené s LGBTI komunitou, politickým aktivizmom a otvorenou kultúrou. Výsledkom je nižšia dôvera verejnosti v políciu a jej zdroje sú čoraz viac zaťažené. Napríklad nebola schopná reagovať na hrozby bombových útokov v školách, čo nechala na učiteľov,“ tvrdí odborník.

Ako sme ťa už informovali, osobná prehliadka nemôže byť odôvodnená tým, že si policajt myslí, že človek danú vec u seba má. Zabezpečiť môže len vec, o ktorej má vedomosť.

V rozhodnutí Najvyššieho súdu SR sp. zn. 1 Tdo 13/2011 nájdeš túto vetu: „Policajt v žiadnom prípade nemôže vykonať bezpečnostnú prehliadku bez vykonávania služobného zákroku, teda len z dôvodu prevencie a tiež nie za účelom pátrania po iných veciach, napr. omamných a psychotropných látkach.“

Finančná správa chce, aby si politici aj média preverili informácie

Redakcia Startitup obdržala tlačovú správu od Finančnej správy Slovenskej republiky. Tá sa ohradzuje proti vyjadreniam médií a politikov, ktorí chovanie policajtov pri akcii označili za nevhodné, pričom prízvukujú, že ich zásah bol plne oprávnený.

„Finančná správa sa dôrazne ohradzuje voči medializovaným informáciám o nevhodnom postupe. Príslušníci Finančnej správy postupovali plne v súlade s predpismi a k žiadnemu pochybeniu a už vôbec nie k nevhodnému správaniu sa k návštevníkom podniku nedošlo. Naopak, k porušeniu zákona prišlo zo strany podnikateľa, ktorého prevádzku FS kontrolovala,“ uvádza sa v tlačovej správe.

Kontrola podľa správy odhalila, že počas 40 minút kontroly nebol ani jeden z nákupov zaevidovaný v pokladničnom systéme, čo bolo jasným porušením zákona. Taktiež potvrdili, že zaistili plastové vrecká s bielou kryštalickou látkou, ktoré sa našli na tanečnom parkete a DJ-skom pulte. Podľa policajného hovorcu Michala Szeiffa, látky pravdepodobne obsahovali omamné a psychotropné látky, čo potvrdili aj špeciálne cvičené psy.

Ako sme už spomínali, päť osôb bolo zadržaných. „Takéto akcie budú pokračovať, keďže je v záujme verejnosti eliminovať podvodné správanie podnikateľov a tiež zabrániť distribúcii d*og,“ vyjadril sa rezident FS Jozef Kiss. 

Na záver hovorca Finančnej správy povedal: „Diskusie na sociálnych sieťach nie sú dôveryhodný zdroj informácií a minimálne by si takéto informácie mali preveriť tak politici, ako aj médiá.“ 

Politické strany a ich drsný slovník

Na jednej strane debát o raziách sa nachádzajú občania, ktorým sa tento spôsob preverovania kriminálnej činnosti nepáči, príde im hrubý alebo neefektívny. Na tej druhej nájdeme ľudí, respektíve politické subjekty, ktoré akciu nielenže schvaľujú, ale sa z nej vyslovene tešia. 

Okresná organizácia SMER – SSD Pezinok v reakcii zverejnila príspevok s titulkom „V PODNIKU BLÍZKEMU PROGRESÍVNEJ POLITICKEJ SCÉNE SA KONEČNE UROBILA RAZIA!“

Bratislavské podniky označujú za „semenište dr*g a progresívnej propagandy“. Navštevujú ich vraj zahraniční „d*ogoví turisti“, podľa vyjadrenia strany v nich zažiješ bitky, omamné látky aj pr*stitúciu.

„V jednom obdobnom podniku už za našej vlády polícia konečne raziu urobila tiež a čertíci a fe*aci povyskakovali rad za radom. A vykrikovali v tom duchu, že v Bratislave sa predsa nemôžu robiť d*ogové razie!“ píše sa v príspevku. 

Výpovede svedkov, ktorých totožnosť poznáme

V sobotňajšom článku, kde sme ťa informovali o razii, si si mohol prečítať aj niekoľko výpovedí svedkov, ktorí sa na akcii v čase razie nachádzali. 

Boli sme vo Waxe, rozprávali sa s kamošmi, pili sme pivo, keď zrazu krik, hudba prestala, svetlá sa rozsvietili a všetci sme dostali príkaz dať ruky nad hlavu a ísť k stene. Všetci sme sa rozostavili a nastalo ticho. Nemohol si sa ani poškriabať, otočiť hlavou, sledovali nás, ruky mi tŕpli, ale museli ostať nad hlavou. Jeden z policajtov na mňa zavrčal: ‚Čo sa otáčaš, nejaký si nervózny, ne?‘,“ opísal jeden z návštevníkov.

Kým sa k nemu policajti s kontrolou dostali, do steny pozeral cez dve hodiny. „Ja som bol v pohode, lebo som nemal nič nelegálne, ale po pol hodine som si všimol, že niekto podo mnou vyhodil drvičku s asi 2 g t*ávy. Policajti začali byť hustí, svietili baterkami a pýtali sa: ‚Chalani, to koho je?‘ Nikto z nás sa nepriznal, tak nás všetkých chceli vziať a urobiť stery. Ja som nemal problém, lebo to nebolo moje, ale taktika bola taká, že nás nechali čakať ďalej. Ruky a nohy boleli, nemohli sme sa ani napiť vody.“  

„Agresívny prístup a krik kvôli každému pohybu počas skoro troch hodín s rukami na stene a obrovská finančná strata kvôli smiešnym dvom zadržaným vreckám, v dobe, keď nie je problém dílerov vyšetrovať online, vo mne zanecháva pocit útoku na kultúrne dianie,“ vyjadril sa jeden z DJ-ov.

Zdroje: FB/Matúš Vallo má rád Bratislavu, FB/Polícia SR - Bratislavský kraj, TS/Finančná správa SR, Redakcia Startitup, IG/Triezvadrogovapolitika, FB/Okresná organizácia SMER - SSD Pezinok

Najnovšie videá

Trendové videá