Experti o vojne v koalícii: „Je otázka času, kedy niektorým poslancom Hlasu povolia nervy“

  • V koalícii to vrie
  • Politológovia Koziak a Lenč na to majú jasný názor
Andrej Danko, Matúš Šutaj Eštok
TASR/Jakub Kotian, Startitup
  • V koalícii to vrie
  • Politológovia Koziak a Lenč na to majú jasný názor

„Vojna“ v koalícii trvá už nejaký ten piatok. A spor medzi lídrom SNS Andrejom Dankom a viacerými predstaviteľmi Hlasu-SD stále pokračuje. Dôvodmi sú rôzne názory na konsolidáciu, tvrdá kritika ministerky zdravotníctva (Hlas-SD) od šéfa národniarov, odvolávanie Michala Šimečku (Progresívne Slovensko) z funkcie podpredsedu parlamentu či fakt, že Hlas „podržal“ poslankyňu Plavákovú, ktorú minulý týždeň Danko kvôli LGBTI nálepkám vykázal zo sály.

Na adresu Danka sa nedávno neobvykle ostro vyjadril aj prezident Pellergini. „Andrej Danko nemá na udávanie tónu slovenskej politiky mandát. Strana, ktorú vedie, je jednou s najnižšími preferenciami a dôveryhodnosť samotného Danka je jednou z najnižších,“ okomentoval prezident a bývalý šéf Hlasu podpredsedu parlamentu.

Danko zase na oplátku ministra práce Erika Tomáša (Hlas-SD) nazval „človekom, ktorý zabudol, že už nie je hovorcom Smeru“. Je stabilita koalície v ohrození? Alebo ide len o dymovú clonu? 

Koziak: Je otázka času, kedy niektorým poslancom Hlasu povolia nervy

„Uvažoval som nad tým, že by to mohlo byť dymovou clonou v zmysle toho, aby táto téma prekryla konsolidačné opatrenia a ďalšie záležitosti, ale myslím si, že vzhľadom na to, ako poznáme Andreja Danka a akú skúsenosť s ním máme, je dôvod oveľa prostejší. Ten dôvod je v tom, že ego Andreja Danka je obrovské,“ hovorí pre Startitup politológ Tomáš Koziak.

„V rámci tejto koalície sa mu nedarí presadiť, čo si zmyslí, a v konečnom dôsledku hrá na to, že vie, že je v rámci tejto koalície prakticky nepostrádateľný.“ 

Danko ponuku odmietol.
zdroj: TASR/Martin Baumann

Podľa experta má Hlas takisto veľký problém s SNS, ktorá sa niekedy „vyslovene správa k Hlasu ponižujúco v rámci koalície, nielen výrokmi voči ministrom, Hlasu, ich ministrom, terajšiemu prezidentovi, ale aj voči rezortom, ktoré Hlas spravuje. Akoby oni chceli niekedy veci v týchto rezortoch riadiť“.

Ďalej vraví, že SNS prichádza s niektorými návrhmi, s ktorými majú najmä umiernenejší poslanci Hlasu problém sa stotožniť. „Či už je to ‚nálepková aféra‘ alebo iné záležitosti. Je otázka času, kedy niektorým poslancom Hlasu povolia nervy a povedia, že v takejto koalícii byť nechcú.“ 

Jozef Lenč: Nervy môžu prasknúť

Jozef Lenč považuje robenie takejto „dymovej clony, ktorá prechádza do vyhrážok“, ako nelogické. „Keď sa už vyhráža a hlasuje sa proti sebe, tak to už ťažko nazvať dymovou clonou. To napätie je reálne, nie je to niečo, čo má zastrieť nejaké nekalé praktiky.“

Hrozí podľa neho rozpad? „Na teraz sa domnievam, že všetky strany koalície ho nechcú, ale či mu dokážu zabrániť, pri eskalovaní tohto napätia, ktoré rastie, si nie som istý. Nervy môžu prasknúť,“ myslí si odborník. 

„Zatiaľ si nik nepripúšťa rozpad, ale ono sa to môže časom stať,“ uzatvára Lenč.

Zdroj: Archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá