Šimkovičovej ministerstvo zlyháva: Slovenské hrady a pamiatky vyvesia čierne vlajky

  • Od pondelka budú na pamiatkach čierne vlajky
  • Dôvodom je prístup ministerstva kultúry
Šimkovičová, hrad
Ilustračná snímka: Martina Šimkovičová, Hrad Devín Reprofoto:TASR/Dano Veselský, Michal Svítok
  • Od pondelka budú na pamiatkach čierne vlajky
  • Dôvodom je prístup ministerstva kultúry

Po celom Slovensku budú od pondelka na pamiatkach visieť čierne vlajky alebo sa symbolicky ponoria do tmy vypnutím osvetlenia. Stane sa tak napríklad na hrade Devín, na hrade Hrušov, na Katarínke, na hrade Súľov ale aj na Strečne. Informuje o tom Denník N

Správcovia pamiatok, odborníci a združenia, ktoré ich obnovujú, touto cestou upozorňujú, že ministerstvo kultúry pod vedením Martiny Šimkovičovej a Lukáša Machalu (obaja za SNS) v oblasti pamiatok zlyháva.

Paralyzovaný projekt

Dotačný program Obnovme si svoj dom funguje už 20 rokov. Program je zameraný na podporu projektov systematického prístupu k ochrane národných kultúrnych pamiatok, ozrejmuje ministerstvo na svojom webe

Obnovme si svoj dom je však prvýkrát v problémoch. Ako informuje Denník N, vyhodnotenie žiadostí mesiace mešká a do dnešného dňa nie sú známe všetky výsledky. Vedenie ministerstva údajne ignoruje hodnotenie odborných komisií.

„Dôsledok? Murárska sezóna je prerušená. Archeologické a pamiatkové výskumy stoja. Cez strechy zateká a nebudú opravené pred zimou. Koľko pamiatok ju prežije?“ upozorňujú odborníci, ktorí stoja za spustením protestnej akcie.

Známe združenie Čierne diery, ktoré sa už niekoľko rokov venuje mapovaniu chátrajúcich pamiatok Slovenska dokonca vyzvalo ďalšie miesta a pamiatky, aby sa k protestu pridali. A vyvesili čierne vlajky. 

Správu budeme aktualizovať. 

Zdroje: Denník N , Ministerstvo kultúry

Najnovšie videá

Trendové videá