Konsolidačným balíčkom to nekončí: Vieme, aké ďalšie opatrenia môžu Slovákov pripraviť o peniaze

  • Zmeny by mohli obsahovať zvýšenie daní
  • Je dôležité sledovať opatrenia, s ktorými príde vláda, aby sme boli pripravení na prípadné finančné zmeny
na snímke sú ruky a peniaze
Ilustračná fotografia TASR/DPA
  • Zmeny by mohli obsahovať zvýšenie daní
  • Je dôležité sledovať opatrenia, s ktorými príde vláda, aby sme boli pripravení na prípadné finančné zmeny

Zdalo sa, že po zavedení konsolidačného balíčka sa zásahy štátu do peňaženiek Slovákov ukončili. Finančná situácia Slovenska však naznačuje, že to nemusí byť tak. Opatrenia, ktoré by chcela vláda zaviesť, by mohli zaťažiť ešte viac rodinné rozpočty. 

Zmeny by mohli obsahovať zvýšenie daní, ale aj napríklad zasahovanie do 2. piliera. Je dôležité sledovať opatrenia, s ktorými príde vláda, aby sme boli pripravení na prípadné finančné zmeny. 

Dobre známy konsolidačný balíček  

Ako uvádza portál peniaze.sk, konsolidačný balíček je obyvateľom už veľmi dobre známy. Zmeny však stále nekončia. Niektoré návrhy už prešli, ale niektoré stále čakajú na svoje schválenie. Cieľom je zlepšiť verejné financie štátu. 

Medzi už schválené opatrenia patrí napríklad zvýšenie poplatkov na úradoch. Išlo o jedno z prvých opatrení, ktoré vláda schválila po voľbách. Zvýšili sa poplatky, ako napríklad vyššia cena za pasy, vodičské preukazy, evidenciu vozidiel a kataster. 

Od nového roku 2025 bude platiť nová spotrebná daň. Ide o daň z cukru a o spotrebnú daň z tabaku. 

Vláda sa taktiež zameria na fiktívnych živnostníkov. Ide o ľudí, ktorí majú prácu, ale vyhýbajú sa plateniu veľkých odvodov. Zamestnanci do štátneho rozpočtu prispievajú výrazne vyššou sumou ako živnostníci, ktorí odvádzajú nižšie dane. Budú sa vykonávať prísnejšie kontroly, informuje portál peniaze.sk 

Zásahy do druhého piliera  

Opozičná strana Progresívne Slovensko ešte začiatkom leta informovala, že vláda sa chystá zasahovať do dôchodkového piliera, informoval o tom Denník N

Ako uvádza portál Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, druhý pilier je dôchodkové sporenie, ktoré spoločne s prvým pilierom tvorí základný systém zabezpečenia občana v starobe. Okrem iného ide aj o príjem pre pozostalých v prípade, že sporiteľ zomrie. 

Poznáme dve fázy starobných dôchodkov, a to sporiacu fázu a výplatnú fázu. Pri sporiacej fáze si môže dôchodca okrem dôchodkového sporenia vyberať aj dôchodkové fondy. Povinné odvody sporiteľa sa odvádzajú na účet, ktorý vlastní dôchodca. 

Vo výplatnej fáze sa z príspevkov vypláca starobný dôchodok. Spotrebiteľ si vyberá spôsob, akým sa vyplatí suma. Ak si vyberie čiastku z druhého piliera, dôchodok mu vypláca daná poisťovňa.  

Podľa informácií, ktoré mala opozičná strana, chce vláda znížiť odvody z druhého piliera, a to zo 4 % na 3 %. Minister Erik Tomáš vraj toto tvrdenie niekoľkokrát poprel. Avšak nie je vylúčené, že sa to nestane, pretože konsolidačný balíček vytvára ministerstvo financií, nie ministerstvo práce, uvádza portál peniaze.sk.

Medzi ďalšie návrhy či možné opatrenia by mohli spadať napríklad daň z nehnuteľnosti, zrušenie voľna počas sviatkov a vyplatenie príplatkov alebo vyššie odvody pre živnostníkov.  

Premiér Robert Fico (Smer-SD) už avizoval, že by si vedel predstaviť zrušenie voľných dní počas štátnych sviatkov. Sviatky by síce zostali, no občania by museli pracovať ako v normálne pracovné dni. Tým pádom by zanikol príplatok pre zamestnanca, informuje portál peniaze.sk

Zdroje: peniaze.sk, Denník N, MPSVR SR

Najnovšie videá

Trendové videá