Tisícky Slovákov dostávajú oznámenie: Sociálna poisťovňa mení pravidlá poistného

  • Živnostníkom príde v týchto dňoch oznámenie od Sociálnej poisťovne
  • V povinnom poistení nastali zmeny
sociálna poisťovňa peniaze
Ilustračné foto TASR/Radovan Stoklasa, Unsplash/Bermix Studio
  • Živnostníkom príde v týchto dňoch oznámenie od Sociálnej poisťovne
  • V povinnom poistení nastali zmeny

V októbri dostane takmer 78 000 živnostníkov od Sociálnej poisťovne oznámenia o sociálnom poistení. Pôjde o informácie o vzniku, zániku, alebo pokračovaní poistenia, vrátane sumy poistného.

Ako Sociálna poisťovňa informuje na webovej stránke, týka sa to tých, ktorí mali predĺžený termín na podanie daňového priznania za rok 2023 až do konca júna. Hovorca poisťovne Martin Kontúr o tom informoval v pondelok.

„Sociálna poisťovňa všetky dôležité informácie zašle SZČO poštou alebo do ich e-schránky, ak ju majú aktivovanú na doručovanie, do 21. októbra 2024. Poistné v novej výške potom prvý raz zaplatia za mesiac október so splatnosťou do 8. novembra 2024,“ uviedol Kontúr.

Kontúr uviedol, že najviac oznámení dostanú živnostníci, ktorým sa kvôli odloženým daňovým priznaniam za minulý rok zmenil základ pre výpočet poistného. Týka sa to 56 570 osôb. O tom, že im vzniklo povinné sociálne poistenie, sa dozvie 17 660 živnostníkov v októbri. Naopak, k 30. septembru zanikne povinné poistenie 3 493 osobám.

Kontúr ďalej dodal, že povinné poistenie vznikne od 1. októbra tým, ktorí mali odložené daňové priznanie, dosiahli príjem vyšší ako 7 824 eur a zároveň majú platné oprávnenie na výkon činnosti.

Novinky v sociálnom poistení

Ak živnostník nepodniká na základe oprávnenia, poistenie závisí od jeho príjmu. Povinné poistenie vznikne, ak príjem presiahne stanovenú hranicu. Ak príjem neprekročil 7 824 eur, poistenie od októbra zaniká.

„V kalendárnom roku 2024 platí pre povinne poistenú SZČO minimálny mesačný vymeriavací základ 652 eur a z toho vyplývajúce poistné je mesačne vo výške 216,13 eura. Pre SZČO, ktoré majú priznaný starobný dôchodok alebo predčasný starobný dôchodok, a pre SZČO, ktoré sú poberateľmi výsluhového dôchodku a dovŕšili dôchodkový vek, je mesačná suma poistného 177,01 eura, keďže neplatia poistné na invalidné poistenie,“ ozrejmil hovorca.

Upozornil, že tento rok je najvyšší možný základ pre výpočet poistného pre živnostníkov 9 128 eur. Z toho vyplýva mesačné poistné vo výške 3 025,93 eura. Pre SZČO, ktoré poberajú riadny alebo predčasný dôchodok, ako aj pre osoby s výsluhovým dôchodkom, ktoré už dosiahli dôchodkový vek, je poistné nižšie. Platí sa 2 478,25 eura mesačne, keďže tieto osoby neplatia na invalidné poistenie.

Rodičovské dôchodky

Kým Sociálna poisťovňa rieši zmeny týkajúce sa sociálneho poistenia a povinností SZČO, diskusia o dlhodobej stabilite dôchodkového systému v krajine sa rozširuje aj na tému rodičovských dôchodkov.

Vláda zvažuje zaradiť tieto dôchodky medzi výdavky na obranu. Tým by posilnila udržateľnosť systému a ochránila seniorov pred ekonomickými zmenami. Vyplýva to z aktuálnej demografickej a ekonomickej analýzy Inštitútu sociálnej demokracie (ISD), ktorý je personálne prepojený s koaličnou stranou Hlas-SD.

„Inštitút považuje za veľmi dôležité nájsť spôsob, ako dofinancovať rodičovské dôchodky tak, aby sa neznižoval sociálny štandard seniorov,“ uviedol predseda správnej rady ISD Martin Halás.

Doplnil, že zaradenie rodičovských dôchodkov medzi výdavky na obranu by malo priniesť efektívnejšie prepojenie sociálnej a obrannej politiky. Sociálna stabilita a finančná ochrana pre najzraniteľnejšie skupiny, vrátane seniorov, má podľa neho pozitívny vplyv na celkovú obranyschopnosť krajiny.

ISD sa inšpiroval niektorými členskými štátmi NATO, ktoré už zahrnuli nevojenské, sociálne výdavky do svojich obranných rozpočtov.

Zníženie najviac o 15 %

Z analýzy vyplynulo, že počet poberateľov rodičovských dôchodkov do roku 2025 vzrastie z 852 000 na vyše 929 000. To predstavuje zvýšenie o deväť percent. Tento vývoj nebude podľa inštitútu udržateľný, najmä ak vláda v nasledujúcich rokoch neurobí zmeny vo financovaní dôchodkového systému. Pri nezmenenom systéme vyplácania rodičovských dôchodkov by totiž seniori ročne dostávali v priemere 342 eur.

seniori
zdroj: freepik

ISD upozornil na to, že medziročný nárast nákladov na rodičovské dôchodky je na úrovni 3,5 %. Celkové náklady na tieto dôchodky by mohli na budúci rok dosiahnuť viac ako 319 miliónov eur. Tento nárast nie je podľa inštitútu len dôsledkom vyššieho počtu poberateľov rodičovského dôchodku, ale aj rastu priemernej výšky tohto dôchodku.

Z hľadiska konsolidácie by štát jeho znížením o desať percent ušetril takmer 32 miliónov eur. Pri 20 % znížení až viac ako 63 miliónov eur.

„Navrhujeme udržať rodičovské dôchodky na ich pôvodnej výške. V prípade ich nevyhnutného zníženia zo súčasnej úrovne, je možná miera zníženia najviac o 15 %. Tento kompromis by umožnil udržať sociálnu stabilitu seniorov, priniesol by však minimálnu úsporu pre štátny rozpočet vo výške približne 50 miliónov eur. Ide pritom o zníženie, ktoré by reflektovalo, že sa seniorom nezníži sociálny štandard,“ uzavrel Halás.

Dodal, že akékoľvek zníženie rodičovských dôchodkov by malo zohľadňovať aj mesačné príjmy seniorov. Priemerné ročné príjmy seniorov by mali byť podľa neho v roku 2025 viac ako 9 000 eur, čo zohľadňuje aj mieru rastu životných nákladov.

Zdroje: Sociálna poisťovňa, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá