Tesco spúšťa v predajniach nečakanú novinku. Moderná vychytávka poteší všetkých zákazníkov

  • Vedúci predajní už nainštalovali nové zariadenia v menších prevádzkach
  • Majú zabrániť krádežiam a informovať o podozrivých aktivitách
Parkovisko pred Tescom.
Ilustračné foto Unsplash/Shashank Verma
  • Vedúci predajní už nainštalovali nové zariadenia v menších prevádzkach
  • Majú zabrániť krádežiam a informovať o podozrivých aktivitách

V niektorých britských pobočkách Tesca začali používať roboty na miesto tradičnej ochranky. Tieto roboty sú vybavené kamerami, ktoré sledujú celý priestor a vedia rozpoznať podozrivých. Ak zistia krádež, spustia alarm a začnú kričať s výrazným severoírskym prízvukom, uvádza portál Daily Mail.

Nový systém má za cieľ zlepšiť ochranu pred krádežami. Roboty okamžite informujú vedenie o podozrivých aktivitách a v priebehu niekoľkých sekúnd posielajú aj fotografiu podozrivého.

Tesco nasadzuje roboty predovšetkým v menších obchodoch, najmä v mestách ako Manchester, Bristol a Newcastle. Tieto miesta reťazec označuje za oblasti s vyšším rizikom.

Prístroj zachytí každého narušiteľa

Manažéri obchodov nainštalovali zariadenia PID360 od bezpečnostnej spoločnosti Deter Tech na viacerých rizikových miestach v mestách ako Manchester, Bristol a Newcastle, uvádzajú zamestnanci.

Toto riešenie proti krádežiam, známe ako „Ultimate Deterrent“, dokáže upozorniť manažérov už za 47 sekúnd a pomáha predchádzať až 80 % narušení.

Podľa propagačných materiálov: „Vďaka svojmu výraznému dizajnu, zvukovým upozorneniam a LED svetlám slúži PID 360 ako účinný prostriedok na odstrašenie narušiteľov na vašom mieste“.

„Presne zachytí každú aktiváciu a náš špecializovaný tím okamžite skontroluje záznam a eskaluje každú zistenú neoprávnenú prítomnosť.“

Keď zariadenie zaregistruje narušiteľa, spustí sirénu s intenzitou 114 decibelov, ktorá pripomína zvuky zo Star Wars, a zároveň aktivuje blikajúce svetlá. Ako informuje portál Belfast Telegraph, tento bezpečnostný systém sa najčastejšie používa na staveniskách a v obchodoch.

Zlovestný „severoírsky prízvuk“

O pár sekúnd sa ozve mužský hlas so silným severoírskym prízvukom, ktorý zvolá: „Pozor, toto je ochranka, vaša prítomnosť bola zistená, majiteľ a polícia boli informovaní.“

Potom systém pošle správu spolu s videom narušiteľa do centrálneho riadiaceho centra. Toto centrum obsluhujú bývalí policajti a vojaci, ktorí rozhodujú, či privolať na miesto bezpečnostnú službu, políciu, alebo zásahový tím.

V online komentároch ľudia rýchlo upozornili, že „hrozivý severoírsky prízvuk“ znie podobne ako prízvuk herca Sama Neilla zo známeho seriálu Peaky Blinders od BBC.

Jeden zo zamestnancov sa na blogu pre pracovníkov Tesca vyjadril: „To je dosť zlovestný severoírsky prízvuk.“

Boj proti plastom

Tesco neustále prichádza aj s novými inováciami v oblasti udržateľnosti. V rámci boja proti plastom zaviedol obchodný reťazec aj nový spôsob označovania potravín. 

Ako sme ťa informovali, vo Veľkej Británii skúšajú vypaľovať informácie laserom na avokáda. Pilotný projekt beží v takmer 300 obchodoch a plánuje sa rozšíriť do všetkých prevádzok na ostrovoch. 

Táto technológia pomôže reťazcu ušetriť približne milión plastových nálepiek ročne. V Británii tiež pri niektorých avokádach nahrádzajú plastové obaly kartónovými nádobami.

„Sme presvedčení, že s jasným zameraním a spoločným úsilím priemyslu ako celku budeme schopní výrazne znížiť množstvo odpadu, zodpovedne využívať prírodne zdroje a chrániť tak životné prostredie a biologickú rozmanitosť,“ avizoval Graham Isaac zo spoločnosti Westfalia Fruit, ktorá s obchodným reťazcom na testovaní spolupracuje.

Na Slovensku sa Tesco taktiež zapája do boja proti plastom. Cieľom je do roku 2025 dosiahnuť, aby obaly pri vlastných značkách boli plne recyklovateľné alebo opätovne použiteľné.

„Tento cieľ sa nám už podarilo dosiahnuť pre tri kategórie výrobkov, a to domáce potreby (200 produktov), rezance, cestoviny a ryžu (90 produktov) a sortiment ovocia a zeleniny. Rovnako sa zameriavame na znižovanie over-packagingu, a teda znižovanie množstva obalov v preprave,“ uviedla pre portál tvnoviny.sk Mária Zerzanová, PR manažérka spoločnosti.

Na Slovensku zatiaľ avokáda „tetovať“ neplánujú. „Označovanie avokád laserovými nápismi v súčasnosti neplánujeme,“ uzavrela Zerzanová.

Zdroje: Belfast Telegraph , Daily Mail, Archív SIU, tvnoviny.sk

Najnovšie videá

Trendové videá