Odhalili uniknuté dokumenty: Populárna služba plánuje drastické zdraženie. Po novom bude stáť 470 € ročne

  • Aktuálne stojí ChatGPT Plus od OpenAI 20 dolárov mesačne
  • Uniknuté dokumenty odhalili plán zvýšiť cenu na 44 dolárov mesačne
Žena s mobilom v ruke pracuje na notebooku a peniaze.
Ilustračné foto Freepik/@rawpixel.com, Freepik/@wirestock
  • Aktuálne stojí ChatGPT Plus od OpenAI 20 dolárov mesačne
  • Uniknuté dokumenty odhalili plán zvýšiť cenu na 44 dolárov mesačne

OpenAI sa vypracovala na poprednú pozíciu v oblasti umelej inteligencie vďaka svojim pokročilým jazykovým modelom, ako je ChatGPT. Tento nástroj získal obľubu medzi ľuďmi aj firmami vďaka schopnosti vytvárať texty na vysokej úrovni. S rastúcim počtom používateľov však vznikajú otázky ohľadom budúcej cenovej stratégie a finančnej udržateľnosti týchto služieb.

Približne 10 miliónov používateľov ChatGPT si momentálne platí mesačný poplatok 20 USD. Ako informuje portál Techopedia, OpenAI plánuje do konca roka zvýšiť túto sumu o 2 USD, pričom v priebehu piatich rokov ju chce nastaviť na 44 USD.

Firma očakáva, že tento rok dosiahne tržby okolo 3,7 miliardy dolárov, v budúcom roku 11,6 miliardy a do roku 2029 predpokladá, že prekoná hranicu 100 miliárd dolárov.

Nákladné prevádzkovanie

OpenAI momentálne ponúka službu ChatGPT Plus za mesačný poplatok 20 dolárov. Tento balík ponúka rýchlejšie odozvy, prístup aj v čase najväčšieho vyťaženia a prednostné využívanie nových funkcií. Pre mnohých používateľov je táto cena výhodná vzhľadom na ponúkané benefity.

Financovanie a vývoj pokročilých AI modelov predstavujú veľkú finančnú záťaž. Náklady sa týkajú vývoja, infraštruktúry, odborných tímov a ďalších prevádzkových výdavkov. OpenAI preto hľadá spôsoby, ako zabezpečiť stabilné financovanie svojich aktivít.

Spoločnosť už získala výrazné investície, vrátane podpory od Microsoftu. Tieto zdroje pomáhajú pokryť náklady a zároveň udržať dostupnosť služieb pre širokú verejnosť.

Rizikové zvyšovanie cien

OpenAI tento rok očakáva stratu približne 5 miliárd dolárov, a to aj napriek rastúcim príjmom. Vysoké výdavky, vrátane nákladov na personál a tréning umelej inteligencie, významne prispeli k tejto situácii. Prevádzka ChatGPT dokonca v určitom momente stála až 700 000 dolárov denne.

Pod tlakom investorov bude spoločnosť musieť zaviesť kroky na zníženie strát. Zvyšovanie cien však predstavuje riziko, keďže už teraz mnohí používatelia považujú poplatok 20 USD za vysoký. Ak by ceny rýchlo vzrástli, mohlo by to viesť k nespokojnosti medzi zákazníkmi.

V súčasnosti OpenAI rokuje o získaní ďalšieho financovania, ktoré by jej mohlo priniesť až 6,5 miliardy dolárov a zvýšiť hodnotu spoločnosti na viac ako 150 miliárd dolárov. Medzi potenciálnymi investormi sú veľké spoločnosti ako Microsoft, Nvidia a Apple.

Rokovania o financovaní sú zároveň spojené s plánmi na prechod OpenAI na ziskový model. Nezisková rada si ponechá menšinový podiel, ale budúcnosť tohto plánu môžu ovplyvniť odchody troch významných manažérov spoločnosti.

Stredná škola zameraná na umelú inteligenciu

Zatiaľ čo OpenAI pokračuje v budovaní svojej vedúcej pozície v oblasti umelej inteligencie, v Bratislave nedávno otvorili prvú strednú školu v Európe zameranú práve na vzdelávanie v oblasti AI a moderných technológií. Svojim študentom ponúka dva učebné programy – vývoj hybridných aplikácií a tvorba digitálnych hier.

Vyhľadávanie na notebooku.
zdroj: Unsplash/@glenncarstenspeters

„Približne 70 percent výuky sú odborné predmety a 30 percent sú predmety všeobecnovzdelávacie. Dodržujeme minimá, ktoré sú zákonne povinné. Čo sa týka odborných predmetov, tak máme rozdelené roly na aplikácie a hry, podľa toho, v akej fakulte študenti sú, a majú tam klasické programovanie, grafiku, herný dizajn, podnikanie, marketing a sebarozvoj,“ uviedla jedna zo zakladateľov školy Viktória Jakubovičová.

Cieľom novej školy je podľa jej zakladateľov nastavovať nové štandardy vo vzdelávaní a prispieť k tomu, aby talentovaní mladí ľudia zostali na Slovensku. V škole sa primárne zameriavajú na praktické zručnosti a uvedenie študentov do reálneho sveta.

Preto na vyučovaní kopírujú fungovanie firmy a pracujú v tímoch. Výsledná známka študenta je kombináciou sebahodnotenia, hodnotenia jeho tímu a hodnotenia učiteľa.

Štyri triedy, ktoré má škola zatiaľ k dispozícii v predtým nevyužívaných priestoroch Základnej školy Biskupická v Podunajských Biskupiciach, sú navrhnuté tak, aby učitelia nerobili klasickú frontálnu výučbu, ale aby sa pohybovali medzi študentmi a spolupracovali s nimi na projektoch.

Aktuálne má škola 47 študentov a plánuje otvoriť ďalšie pobočky v Česku, Dánsku a Spojených štátoch amerických. V januári chcú v budove školy spustiť aj škôlku pre asi 48 detí.

Zdroje: Techopedia, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá