Dôležité termíny pre všetkých študentov: Ministerstvo zverejnilo presné dátumy maturít a testovania

  • Maturitná skúška a Testovanie 9 sa uskutočnia v marci
  • Známe sú už aj presné termíny
Na snímke maturantka počas ústnych maturitných skúšok.
Ilustračné foto TASR/Daniel Stehlík
  • Maturitná skúška a Testovanie 9 sa uskutočnia v marci
  • Známe sú už aj presné termíny

Testovanie 9 pre deviatakov a maturitné skúšky pre stredoškolákov sa v roku 2025 uskutočnia v jasne stanovených termínoch, ktoré sú súčasťou oficiálnych dokumentov školského roka 2024/2025. Ministerstvo školstva SR zverejnilo tieto informácie, aby školy, učitelia aj žiaci vedeli, kedy presne prebehnú dôležité skúšky, ktoré uzatvárajú ich vzdelávacie obdobia.

Deviataci sa Testovania 9 zúčastnia 19. a 20. marca. Týka sa to základných predmetov ako matematika, slovenský jazyk a literatúra, a to aj pre školy s vyučovacím jazykom maďarským. Testovanie pokračuje 20. marca pre slovenský jazyk, slovenskú literatúru a ukrajinský jazyk v školách s ukrajinským vyučovacím jazykom.

Okrem žiakov deviateho ročníka sa zapoja aj študenti štvrtých ročníkov osemročných gymnázií. Náhradné termíny pre Testovanie 9 sú naplánované na 2. a 3. apríla 2025.

Maturity v roku 2025

Maturitné skúšky, ktoré sú kľúčové pre ukončenie stredoškolského štúdia, sa uskutočnia medzi 11. a 14. marcom 2025. Počas týchto dní stredoškoláci absolvujú externú časť a písomnú formu internej časti maturitnej skúšky. Ministerstvo školstva SR zabezpečuje, aby maturanti mohli svoje vedomosti zhodnotiť vo férových podmienkach a v jasne stanovených termínoch.

Pre maturantov, ktorí sa nebudú môcť zúčastniť v pôvodných termínoch, je pripravený náhradný termín od 8. do 11. apríla 2025. Ústna časť maturity sa uskutoční v termíne od 26. mája do 13. júna 2025, pričom konkrétny dátum určí regionálny úrad školskej správy. Tento termín poskytne maturantom možnosť dokončiť svoje stredoškolské vzdelanie úspešne a pripraviť sa na ďalší krok v ich živote.

Povinná maturita z matematiky

Ako sme ťa informovali, Tomáš Drucker (Hlas-SD) prišiel nedávno s kontroverzným návrhom. Povinná maturita z matematiky by mohla byť v budúcnosti realitou. 

Študenti by si mohli podľa ministra vyberať z viacerých úrovní maturity z matematiky. Náročnejšiu úroveň by mohli absolvovať napríklad budúci študenti technických odborov vysokých škôl.

„Vnímame, že aj pre rozvoj analytického myslenia, rozvoj zručností, ktoré nie sú priamo matematické, tá matematika dáva základy. Aj na štúdium na mnohých humanitných vysokých školách,“ povedal Drucker.

Z nedávneho prieskumu realizovaného Študentskou radou stredných škôl (ŠRSŠ) pod záštitou rezortu školstva vyplýva, že až 84 percent stredoškolákov je proti zavedeniu povinnej maturity z matematiky. V prípade možnosti výberu z viacerých stupňov náročnosti je nesúhlas s povinnou maturitou z matematiky nižší (64,2 percenta).

Nové hodnotenie

Študentská rada stredných škôl (ŠRSS), nedávno navrhla novú koncepciu, ktorá by mohla zásadne zmeniť, ako sa na Slovensku pristupuje k maturitným skúškam. Tento nový systém má za cieľ odrážať nielen vedomosti študentov v danom okamihu, ale aj ich celkové študijné úsilie a tvorivosť počas celého stredoškolského obdobia.

Podľa predstaviteľov rady sa súčasná maturita sústreďuje len na výsledky z krátkodobého hľadiska, pričom neberie do úvahy dlhodobý vývoj a snahu študentov. To podľa nich znamená, že tradičné skúšky môžu prehliadať dôležité aspekty vzdelania, ako je angažovanosť a schopnosť aplikovať naučené v praxi.

Nový návrh obsahuje myšlienku hodnotenia na základe celkového prospechu študentov počas všetkých ročníkov. Zahŕňa aj hodnotenie ich zapojenia do mimoškolských aktivít a tvorivého prístupu k štúdiu. Zákon, ktorý tento systém podporuje, bol predložený ešte v marci. Napriek tomu zatiaľ neexistujú novinky ohľadom jeho prijatia.

Zdroje: Archív SIU, TASR, teraz.sk

Najnovšie videá

Trendové videá