Skrytá tvár Wima Hofa odhalená: „Ľadový muž“ bol tyran a násilník, svedčia jeho deti a expartnerka

  • Milióny ľudí na celom svete ho uznávajú ako ikonu otužovania
  • Nedávne odhalenia odkrývajú temnú stránku „Ľadového muža“
Wim Hof v sprche a na ľadovci.
Wim Hof Instagram/@iceman_hof
  • Milióny ľudí na celom svete ho uznávajú ako ikonu otužovania
  • Nedávne odhalenia odkrývajú temnú stránku „Ľadového muža“

Wim Hof, známy ako „Ľadový muž“, si získal svet svojimi extrémnymi výkonmi a unikátnou metódou, ktorá spája otužovanie, špeciálne dýchacie techniky a meditáciu.

Jeho návšteva festivalu Colours of Ostrava v Česku nezostala bez povšimnutia, keď svojím vystúpením nadchol tisíce ľudí a zanechal dojem svojimi tvrdeniami o sile vlastnej metódy. To, čo však navonok vyzerá ako inšpiratívny príbeh, môže skrývať temnejšie stránky.

Pred pár dňami zverejnil holandský denník Volkskrant rozsiahlu správu, ktorá odhalila súkromné problémy, o ktorých verejnosť netušila. Svedectvá jeho bývalej partnerky Caroline a detí ukazujú, že za verejnou tvárou charizmatického guru môže byť úplne iný človek.

Príťažlivý muž s dobrodružnou povahou

Caroline sa s Wimom Hofom stretla na konci 90. rokov počas lezeckých akcií pre deti. „Vyzeral ako hippie, ale bol príťažlivý,“ spomína. Ich spoločné záujmy o prírodu a španielčinu ich zblížili.

Hof sa jej zveril s bolestivým príbehom o svojej prvej žene Olayi, matke jeho štyroch detí, ktorá spáchala samovraždu. Caroline pocítila potrebu pomôcť mu a podporiť ho s výchovou detí.

V tom čase sa Caroline zotavovala z vážneho zranenia a riešila problémy v manželstve, zatiaľ čo Hof ju oslovil svojimi extrémnymi výkonmi a dobrodružnou povahou. „Jeho dobrodružná povaha ma fascinovala,“ priznáva.

Postupne však opisuje temnú stránku vzťahu plného fyzického a psychického násilia, ktoré zasiahlo aj jej deti. Jej syn Noah, dnes úspešný tanečník, stále bojuje s posttraumatickou stresovou poruchou z detstva prežitého s otcom.

Násilné správanie a výhražné telefonáty

Wim Hof často siahal po alkohole, a keď bol opitý, jeho agresivita ešte rástla. Caroline opisuje, ako ju počas tehotenstva fyzicky napadol a pokúsil sa ju kopnúť do brucha. V inom momente ju škrtil tak silno, že bola presvedčená, že neprežije. Deti museli často sledovať tieto násilné scény a niekedy aj ony pocítili Hofov hnev a ponižovanie.

Jedna z najdesivejších vecí na tom celom je, ako Hof využíval svoju rastúcu slávu na upevnenie svojej nadvlády v rodine. S jeho rastúcim vplyvom rástlo aj jeho ego. Blízkych ponižoval, nazýval ich „priemernými ľuďmi“ a vyžadoval neustálu pozornosť a starostlivosť.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Wim Hof (@iceman_hof)

Ako jeho popularita rástla, Caroline a deti čelili ešte väčším prekážkam, keď sa pokúšali niekomu zveriť. Mnohí reagovali slovami: „No áno, on je jednoducho excentrický,“ uviedla Caroline. Práve to im znemožňovalo hovoriť o skutočnej situácii.

V roku 2010 došlo k zlomovému momentu, keď Hof napadol Carolininho najstaršieho syna Christiaana. Tento útok vyústil do súdneho procesu, kde bol Hof odsúdený na verejnoprospešné práce a dostal pokutu. Súd vydal aj zákaz priblíženia sa k rodine. Ani po tom, čo musel opustiť dom, však rodinu neprestal obťažovať.

Caroline čelila hroznej situácii. Dostávala výhražné telefonáty a maily. Hof sa jej vyhrážal smrťou. Chcel zabiť aj deti. Žiadal, aby stiahli obvinenia.

Hof zneužíval kontakt s Noahom. Cez neho útočil na Caroline a staršie deti. Nútil Caroline k s*xu. Výmenou za to jej dával peniaze na Noaha.

Noah sa s otcom prestal stýkať v roku 2013. Mal vtedy 12 rokov. Vzťah s otcom ho veľmi stresoval. Súdu napísal: „Necítim sa s otcom bezpečne. Som s ním nervózny a úzkostný.“

Hof všetko popiera. Tvrdí, že ide o klamstvá. Dôkazy však hovoria inak a potvrdzujú slová Caroline a detí. Súdne spisy, správy úradov a lekárske záznamy dokazujú mnohé prípady násilia v rodine.

Zodpovednosť verejných osobností

Prípad Wima Hofa otvára oči na hlbší problém domáceho násilia, ktoré často zostáva skryté. V Holandsku sa každoročne stáva obeťou až 1,3 milióna ľudí. Príbeh Caroline a jej detí ukazuje, ako ťažké je uniknúť z násilného vzťahu, hlavne keď je páchateľ známy a obdivovaný.

Hofov prípad zároveň núti premýšľať o zodpovednosti verejných osobností a o tom, ako ľahko nás môže oklamať ich charizma. Ľudia po celom svete, vrátane Oprah Winfrey, Jima Carreyho a Orlanda Blooma, obdivovali Hofa a šírili jeho metódu. Z jeho kurzov a kníh doslova tiekli milióny ročne.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Wim Hof (@iceman_hof)

Hof si získal mnoho fanúšikov aj v Českej republike. Na festivale Colours of Ostrava v roku 2022 prilákal davy nadšencov. Ako informoval portál hn.cz, tvrdil tam, že vďaka jeho metóde „nepotrebujeme nemocnice“ a že dokáže „vyliečiť rakovinu“.

Pozastavený film o Hofovi

Caroline, Noah a ich rodina našli spôsob, ako sa úplne vymaniť z Hofovej kontroly. Noah to vystihol jasne: „Chceme ísť vlastnou cestou a už nebyť súčasťou tejto lži.“

Toto odhalenie zasiahlo aj Hofovu kariéru. Film, kde mal Joseph Fiennes stvárniť jeho postavu, je pozastavený. Mnohí jeho fanúšikovia teraz premýšľajú, či je jeho metóda naozaj tou správnou cestou.

Napriek kritike Hofa ako človeka neznamená to, že všetko, čo učí, je zlé. Otužovanie a dýchacie techniky môžu byť prospešné, pokiaľ sa praktizujú s rozumom. Vždy je však dôležité byť opatrný a zdravotné veci riešiť s odborníkmi.

Zdroje: Volkskrant, iDnes.cz, hn.cz

Najnovšie videá

Trendové videá