Časť Slovákov si za svoju „liečbu“ po novom rapídne priplatí. Odborníci varujú pred vážnymi dôsledkami

  • Bezlepkové potraviny pre celiatikov zdražejú
  • Odborníci varujú pred zdravotnými dôsledkami
celiakia
Ilustračné foto CANVA/Portra, TASR/KR PZ v Prešove
  • Bezlepkové potraviny pre celiatikov zdražejú
  • Odborníci varujú pred zdravotnými dôsledkami

Okrem toho, že konsolidačný plán vlády predraží bežne dostupné potraviny, najviac si potrpia ľudia, ktorí majú prísne nastavený jedálniček zo zdravotných dôvodov. Ako varuje Slovenská gastroenterologická spoločnosť, celiatici budú mať kvôli svojim potravinovým obmedzeniam hlbšie do vrecka. Ministerstvo zdravotníctva SR od 1. októbra plánuje úpravy množstevných limitov bezlepkových surovín a potravín.

Slovenská gastroenterologická spoločnosť (SGS) považuje tieto zmeny za krok späť v starostlivosti o pacientov s celiakiou a vyzýva ministerstvo na prehodnotenie navrhovaných úprav.

Celiatici sú pacienti, pre ktorých neexistuje iný liek než bezlepková diéta. Ako informoval Denník N, podľa gastroenterologičky Boženy Pakárkovej pacient, ktorý nedodržiava bezlepkovú diétu, môže prísť k závažným problémom.

Ide o komplikácie napríklad zo strany nervového, krvotvorného systému, poškodenia pečene aj žliaz s vnútornou sekréciou. Rokmi si dokonca môžu privodiť onkologické ochorenie.

Celiatici si priplatia

„Pri zlej ekonomickej situácii nášho zdravotníctva vieme akceptovať vyradenie niektorých doplnkových bezlepkových potravín, považujeme za racionálne aj rozdelenie na dve skupiny L2 a L3, čo zjednodušuje predpisovanie týchto potravín tým pacientom, ktorí sú kvôli svojej diagnóze na takéto potraviny odkázaní,“ vyjadril sa prezident Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti Tibor Hlavatý.

„Problém je, že registrujeme zvýšenie doplatku na väčšinu bezlepkových surovín a potravín. Pacienti tak budú musieť siahnuť hlbšie do vrecka. Okrem zvýšenia cien na tieto potraviny v navrhovanej legislatíve vidíme ešte jeden problém. Zásadne nesúhlasíme so zmenou množstevných limitov, ktoré boli stanovené nesprávne.“ 

Nový návrh stanovuje pre skupinu L3, teda prirodzene bezgluténové potraviny, limit 2 kilogramy na mesiac na cestoviny, chlieb a pečivo. Toto množstvo je rovnaké pre deti do 5 rokov aj pre deti vo veku 10 až 15 rokov. Pre dospelých je však podľa SGS tento limit nedostatočný.

Plán nepočíta so správnymi množstvami

„Pre bezlepkové suroviny ako múka, krupica či strúhanka je daný limit 10 kilogramov, čo je naopak zbytočne veľa,“ doplnila Božena Pekárková, predsedníčka Pracovnej skupiny pre celiakiu Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti.

SGS navrhuje úpravu limitov v kategorizačných skupinách na 6 kg pre L2 a 6 kg pre L3, pričom u detí by zmeny L2 a L3 mali zostať v identickom pomere.

„Takýmto spôsobom by sme dosiahli celkové množstvo potravín, ako bolo pôvodne navrhnuté, a celiatici by tak neboli vyčlenení na okraj ostatnej populácie. Už aj tak žijú s rôznymi obmedzeniami, pričom musia dbať na dodržiavanie správnej diéty a stravovania.“

„Celiatikov je každým rokom viac, sú to deti, mladí ľudia, ale aj ľudia v produktívnom veku. Tieto zmeny si v praxi, tak ako sú aktuálne navrhované, naozaj nevieme predstaviť. Veríme, že Ministerstvo zdravotníctva SR vypočuje nielen odborníkov, ale aj samotných pacientov a že pripravované zmeny v ich prospech prehodnotí,“ uzavrela B. Pekárková.

Zdroje: SITA, Denník N

Najnovšie videá

Trendové videá