Ministerstvo práce chce „siahnuť“ na dávku v hmotnej núdzi. Slováci, ktorí nesplnia podmienky, o ňu prídu

  • Zákon by mohol platiť od budúceho roka
  • O dávky v hmotnej núdzi prídeš, ak odmietneš ponuku zamestnania
erik tomáš, ministerstvo práce
TASR/Radovan Stoklasa, Jaroslav Novák
  • Zákon by mohol platiť od budúceho roka
  • O dávky v hmotnej núdzi prídeš, ak odmietneš ponuku zamestnania

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR predstavilo nový plán na reformu systému sociálnych dávok. Podľa nového návrhu budú môcť odobrať alebo znížiť dávku v hmotnej núdzi tým, ktorí odmietnu pracovnú ponuku. Minister Erik Tomáš (Hlas-SD) očakáva, že tieto zmeny by mohli vstúpiť do platnosti v máji alebo júni budúceho roka.

Podľa TASR je cieľom legislatívneho návrhu zamestnať čo najviac Slovákov. Momentálne je na trhu práce voľných približne 90 000 pracovných miest.

Nezamestnaní môžu prísť o dávky

„Ak človek, ktorý môže pracovať, odmietne vhodnú pracovnú ponuku, príde o dávku v hmotnej núdzi. V prípade jednotlivca je dávka v hmotnej núdzi, respektíve bude od 1. januára 2025, vo výške 86,50 eura. V prípade, že pôjde o rodinu v hmotnej núdzi, tak sa tá dávka bude krátiť presne o túto výšku, ktorá je určená pre jednotlivca,“ uviedol minister práce Tomáš.

Tiež sa vytvorí nová kategória tzv. príjemcu dávky v hmotnej núdzi, pretože nie každý poberateľ dávky je aj evidovaný ako nezamestnaný. Ministerstvo práce chce, aby sa tieto nové pravidlá týkali každého príjemcu dávky v hmotnej núdzi. 

Dôvodom na odobranie dávky v hmotnej núdzi môže byť  po novom aj porušenie pracovnej disciplíny. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny poukazujú najmä na prípady, keď sa ľudia zamestnali na mesiac a potom ich museli zamestnávatelia prepustiť kvôli porušeniu pracovnej disciplíny. Tomáš tiež vysvetlil, že opatrenia sa nebudú týkať ľudí, ktorí nemôžu pracovať zo zdravotných či sociálnych dôvodov. 

Reforma zahŕňa aj rozšírenie možností vykonávania malých obecných služieb mimo miesta bydliska, pričom sa počíta s kompenzáciou cestovných nákladov. V spolupráci s inými rezortmi sa pripravujú nové pracovné príležitosti v oblastiach, ako lesníctvo, poľnohospodárstvo a údržba vodných tokov.

Medzi ďalšie plánované zmeny patrí možnosť zrušenia neoprávnene udelených PN-iek posudkovými lekármi Sociálnej poisťovne a vytvorenie novej kategórie príjemcu dávky v hmotnej núdzi. 

„Posudkovým lekárom Sociálnej poisťovne dáme kompetenciu, že budú môcť nielenže posudzovať vypísané PN-ky pre zamestnancov, ale zároveň, v prípade, že zistia, že takáto PN-ka bola vypísaná neodôvodnene, ju budú môcť aj zrušiť. Chceme predísť špekuláciám, s ktorými sa stretávame najmä v regiónoch,“ prezradil Tomáš na utorkovej tlačovej konferencii. 

Motivácia pre nezamestnaných 

Minister práce Erik Tomáš avizoval, že zákon bude zahŕňať aj motivačné príspevky, v prípade, že nezamestnaný príjme ponúkanú prácu. Základný aktivačný príspevok v hodnote 88,40 eur dostane každá osoba, ktorá vykonáva základné obecné práce.

Ak sa popri práci nezamestnaný bude aj vzdelávať, prípadne rekvalifikovať, dostane 1,5-násobok základného príspevku, teda 132,60 eur. Riadne zamestnaná osoba, ktorá stále bude poberať dávku v hmotnej núdzi, dostane 2-násobok základu, a to 176,80 eur.

Rovnako sa rozšíri príspevok na nezaopatrené dieťa, ktorý od nového roka bude 24,20 eur. Rozširuje sa aj na deti navštevujúce materské, základné, stredné a vysoké školy.

„Chceme týchto poberateľov dávok v hmotnej núdzi motivovať, aby svoje deti umiestňovali v školách, už od materskej až po vysokú školu, aby deti mali možnosť sa vzdelávať a mať dobré zamestnanie,“ doplnil minister Tomáš.

Zdroje: TASR, SITA

Najnovšie videá

Trendové videá