Nové odhalenia o Navaľného smrti: Úrady ich skryli, v oficiálnej verzii o nich nebola zmienka

  • Ruský opozičný politik Alexej Navalnyj zomrel v arktickom väzení oficiálne na kombináciu chorôb
  • Nové informácie však naznačujú, že bol otrávený
Alexej Navaľnyj nové odhalenia
Ilustračné foto TASR/AP, Pavel Golovkin
  • Ruský opozičný politik Alexej Navalnyj zomrel v arktickom väzení oficiálne na kombináciu chorôb
  • Nové informácie však naznačujú, že bol otrávený

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj zomrel vo februári 2024 v arktickom väzení za nejasných okolností, ktoré spustili vlnu podozrení o jeho otrave. Hoci ruské úrady oficiálne uviedli ako príčinu jeho smrti prirodzené príčiny, najnovšie vyšetrovanie ruského nezávislého portálu The Insider ukazuje, že dokumenty týkajúce sa jeho smrti boli zámerne upravené.

Podľa aktuálnych informácií Navaľnyj pred smrťou vykazoval rovnaké symptómy ako pri otrávení, napríklad ostré bolesti brucha, zvracanie či kŕče. Tieto informácie boli zaznamenané v pôvodných dokumentoch, podpísaných vyšetrovateľom Alexandrom Varapajevom, no následne z oficiálnej správy odstránené.

Ruské úrady v reakcii na smrť ruského opozičného lídra uviedli, že zomrel v dôsledku kombinácie chorôb, no spomínané príznaky v oficiálnej finálnej verzii chýbajú. Ďalej sa uvádza, že vzorky zvratkov boli zabavené, ale v konečnej verzii dokumentu už neboli spomenuté. Roman Dobrochotov, šéfredaktor The Insider, poznamenal, že ak by tieto príznaky boli bežné, nebolo by potrebné ich vynechať z oficiálnej správy. 

Najnovšie vyjadrenia a dôkazy poukazujú na to, že Navaľnyj mohol byť otrávený, čo vyvoláva ďalšie otázky o skutočných okolnostiach jeho smrti. Opozičný aktivista bol dlhodobo známy ako najvýraznejší kritik prezidenta Vladimira Putina a jeho režimu. Pred svojím finálnym uväznením Navaľnyj opakovane čelil útokom a zatknutiam.

Počas rokov bojoval za transparentnosť a proti korupcii prostredníctvom svojej nadácie Fond boja proti korupcii (FBK), ktorá odhaľovala nezákonné praktiky na najvyšších miestach ruského politického a ekonomického systému. Jeho snaha o spravodlivosť ho nakoniec stála osobnú slobodu a, ako mnohí veria, aj život.

Po návrate ho ihneď zatkli

Už v roku 2020 sa stal obeťou pokusu o vraždu, keď bol otrávený nervovoparalytickou látkou Novičok. Po tom, ako upadol do kómy, bol prevezený do Nemecka, kde sa zotavil. Jeho otrava vyvolala medzinárodné odsúdenie a bola považovaná za štátom sponzorovaný pokus o jeho elimináciu. Napriek tomu, že sa Navaľnyj po uzdravení mohol rozhodnúť zostať v exile, v roku 2021 sa vrátil do Ruska, kde bol okamžite zatknutý ako okrem iných informovala aj BBC

Ako informuje CNN, po návrate do Ruska bol Navaľnyj podľa mnohých pozorovateľov v politicky motivovaných procesoch odsúdený na devätnásť rokov v prísnej trestaneckej kolónii za vytvorenie extrémistickej komunity, financovania extrémistických aktivít a z viacerých ďalších trestných činov.

Následne bol umiestnený do jednej z najprísnejších trestaneckých kolónií v Rusku, známej ako „Polárny vlk“, ktorá sa nachádza v drsných podmienkach blízko arktického kruhu, viac než 2 000 km od Moskvy. Táto kolónia je určená pre najťažších zločincov a podmienky v nej sú známe ako extrémne tvrdé. Umiestnením do týchto podmienok sa dá vysvetliť ako tvrdá pomsta za jeho protivládne aktivity.

Aj napriek tomu, že Navaľnyj bol opakovane vystavený represiám a fyzickým útokom, jeho odhodlanie pokračovať v boji proti korupcii a autoritárstvu nezmizlo. Jeho tím a podporovatelia pokračujú v odhaľovaní korupčných praktík v Rusku prostredníctvom antikorupčnej nadácie, čím si udržiavajú domácu a medzinárodnú podporu. Kvôli bezpečnosti však svoje sídlo premiestnili do zahraničia, konkrétne do amerického New Yorku.

Navaľnyj je symbolom odolnosti proti Putinovmu režimu, a hoci jeho život a kariéra boli neustále ohrozované, stal sa pre mnohých Rusov ikonou odporu proti nespravodlivosti a autoritatívnemu vládnutiu prezidenta Vladimíra Putina. Jeho smrť vyvolala nové diskusie o spôsoboch, akými ruské úrady eliminujú svojich kritikov a opozičné hlasy.

Je jasné, že Navaľného smrť nebola len izolovanou udalosťou, ale súčasťou širšieho kontextu politického útlaku v Rusku. Jeho uväznenie a smrť sú pripomienkou toho, aké nebezpečné môže byť postaviť sa proti autoritárskemu režimu a bojovať za spravodlivosť a transparentnosť.

Zdroje: theins.ru, CNN, acf.international, BBC

Najnovšie videá

Trendové videá