Skrytá hrozba v slovenskej kuchyni: Bežné „denné menu“ stojí za vážnym kardiovaskulárnym ochorením

  • Niektoré potraviny môžu výrazne ovplyvniť stav našich ciev
  • Srdcový infarkt je jednou z najhlavnejších príčin úmrtí na celom svete
nezdravé jedlá
Ilustračná fotografia - nezdravé jedlá Canva/aldomurillo, pixelshot
  • Niektoré potraviny môžu výrazne ovplyvniť stav našich ciev
  • Srdcový infarkt je jednou z najhlavnejších príčin úmrtí na celom svete

Srdcový infarkt je jednou z najhlavnejších príčin úmrtí na celom svete, ktorý postihuje milióny ľudí ročne. Nevhodnou stravou sa riziko tohto ochorenia rapídne zvyšuje. Niektoré potraviny, ktoré sa bežne objavujú v našich jedálničkoch, môžu výrazne ovplyvniť stav našich ciev a celkovú kondíciu srdca. 

Cholesterol zvyšuje krvný tlak a upcháva cievy, čo spôsobuje infarkt. Správny výber jedál môže byť kľúčový pri prevencii. 

Čo je srdcový infarkt?

Portál mayoclinic.org informuje, že srdcový infarkt nastáva vtedy, keď je prietok krvi do srdca výrazne znížený. To môže byť zapríčinené aj nadmerným tukom. Tukové usadeniny obsahujú cholesterol, nazývaný aj plaky. Ateroskleróza je proces, keď tieto plaky vznikajú. V niektorých prípadoch plak praskne a vytvorí krvnú zrazeninu, ktorá upchá cievy. Nedostatok prietoku krvi môže zničiť časti srdcového svalstva. 

K infarktu dochádza vtedy, keď sa upchá tepna a do srdca sa nedostane krv a kyslík. Príznaky infarktu sú rôzne. Niektorí ľudia však nemusia mať žiadne symptómy.

Najčastejšie príznaky srdcového infarktu: 

  • bolesť na hrudníku
  • nepríjemný pocit, ktorý sa šíri do ramena, chrbta, krku, čeľuste, zubov 
  • studený pot
  • únava
  • pálenie záhy alebo poruchy trávenia
  • točenie hlavy alebo náhly závrat
  • nevoľnosť a dýchavičnosť

Jedlá, ktoré spôsobujú infarkt  

Zdravá strava je jednou z najlepších prevencií pri znižovaní srdcových chorôb. Žiadna strava nebude nikdy ideálna. Obmedzenie potravín, ktoré obsahujú veľké množstvo nasýtených tukov, cukru, soli, vie výrazne pozitívne ovplyvniť zdravie srdca. Zmena v stravovacích návykoch je kľúčová pri ochrane kardiovaskulárneho systému. 

Sendvič s množstvom vyprážanej slaniny je jedným z jedál, ktoré spôsobujú nepriechodné cievy, informuje o tom portál The Telegraph. Biele pečivo a slanina obsahujú množstvo nasýtených tukov.

Dietológ Tracy Parker vysvetľuje, že: „Jesť príliš veľa nasýtených tukov znižuje schopnosť pečene odstraňovať zlý cholesterol z krvi.“

Taktiež sa medzi nasýtené tuky môžu zaradiť pokrmy ako klobása alebo hamburger.

Medzi ďalšie potraviny, ktoré škodia nášmu zdraviu, patria mastné zemiakové lupienky. Obsahujú veľa soli, čo nie je prospešné pre zdravie srdca. 25 g balíček obsahuje približne 0,3 g soli. Soľ núti telo v sebe udržiavať vodu, čím sa zvyšuje objem krvi. Vysoký krvný tlak môže postupom času zničiť steny tepien.

Sacharidy sú hlavným zdrojom energie. Odporúča sa denne zjesť 5 až 7 porcií sacharidov, čo približne predstavuje polovicu nášho príjmu. Biely chlieb, cestoviny alebo cereálie sú spracované sacharidy. „Keď sa zrná rafinujú na bielu ryžu, bielu múku, biely chlieb, cestoviny, odstránia sa z nich otruby a klíčky,“ vysvetľuje Parker. V dôsledku toho sa z jedál odstráni väčšina živín a vláknina. Je lepšie, keď sa rozhodneš do svojho jedálnička zaradiť celozrnné varianty týchto jedál, informuje The Telegraph. 

Medzi ďalšie potraviny, ktoré môžu zvýšiť riziko srdcových chorôb, patria: zmrzlina, konzervované polievky, klobásy, keksíky a koláče.  

Zdroje: mayoclinic.org, The Telegraph

Najnovšie videá

Trendové videá