Biela noc sa vracia: Ulice hlavného mesta premení na živú galériu. Jubilejný 10. ročník sľubuje umelecký zážitok pre všetkých

  • Od 4. do 6. októbra zažije Bratislava atmosféru Bielej noci
  • Stiahni si ich aplikáciu pre všetky potrebné informácie
Biela noc 2024
Ilustračná fotografia archív/Biela noc
  • Od 4. do 6. októbra zažije Bratislava atmosféru Bielej noci
  • Stiahni si ich aplikáciu pre všetky potrebné informácie

Už tento víkend, od 4. do 6. októbra 2024, zažije Bratislava opäť neopakovateľnú atmosféru Bielej noci. Najväčší festival súčasného umenia na Slovensku oslávi svoje 10. výročie pestrým programom, ktorý premení ulice hlavného mesta na živú galériu.

Takmer 50 umeleckých zastávok ti ponúkne diela autorov z viac ako 10 krajín, vrátane Japonska, Arménska, Talianska, Nemecka, Česka, Francúzska, Poľska či Veľkej Británie. Môžeš sa tešiť na svetelné inštalácie, interaktívne projekcie, vystúpenia a mnoho ďalšieho. Festival začína každý deň po zotmení a trvá do polnoci.

Tohtoročná Biela noc chystá novinky 

Tento rok sa Biela noc rozšíri aj na nové lokality. Prvýkrát sa do programu zapojí Most Apollo a plaváreň Lanfranconi. Milovníkov športu poteší, že aj Tehelné pole sa premení na umelecké dielo.

Zaujímavým bodom programu bude možnosť navštíviť interiér dlhodobo zatvoreného hotela Kyjev, kde ťa čaká futuristická inštalácia.

Biela noc 2024
zdroj: archív/Biela noc

Pre deti a rodiny

Aj najmenší návštevníci si prídu na svoje. Na nábreží ich očakávajú digitálne oči exotických zvierat, ktoré reagujú na vyrušenie podobne ako ich živé predlohy. V kine Lumière zas pásmo krátkych animovaných filmov. Nechýbajú ani kreatívne workshopy, kde si deti môžu vyrobiť svietiace lietadlo či brošňu.

Umelá inteligencia 

Mnohé diela reflektujú aktuálne témy. V Staromestskej galérii zažiješ multimediálnu interaktívnu inštaláciu s možnosťou ponoriť sa do virtuálnej reality. Kino Lumière predstaví inštaláciu, ktorá pomocou umelej inteligencie interpretuje sny tisícok ľudí.

Z mohutnej zbierky takmer 30 000 snov, ktoré sa snívali dobrovoľníkom vo výskumoch prebiehajúcich na dvoch svetových univerzitách, vytvorili talianski umelci zo štúdia fuse* pútavú inštaláciu, ktorá s pomocou AI hľadá a zdôrazňuje spojivká medzi snami a ich snívajúcimi.

Umelá inteligencia bude figurovať vo viacerých inštaláciách. Peter Mazalan a Paulína Ebringerová z STU prinášajú dojímavý projekt, v ktorom spolupracujú s neverbálnym autistickým dieťaťom. Využívajú umelú inteligenciu na spracovanie dlhodobých nahrávok zvukov a slabík dieťaťa, aby vytvorili jeho prvú zrozumiteľnú vetu pre rodičov.

Biela noc 2024
zdroj: archív/Biela noc

Festival je z veľkej časti prístupný zdarma a inštalácie sú roztrúsené v rôznych častiach Bratislavy. Pre vstup do interiérových inštalácií potrebuješ BN PASS. Ten stojí v predpredaji 15 eur, na mieste 20 eur. Deti od 6 do 11 rokov majú zľavnené vstupné 5 eur. Deti do 5 rokov, seniori nad 62 rokov a držitelia preukazov ZŤP majú vstup zadarmo.

BN PASS si môžeš kúpiť online na www.bielanoc.sk alebo počas festivalu na vybraných predajných miestach. Novinkou je možnosť zakúpiť jednorazovú vstupenku pomocou QR kódu priamo na mieste.

Nezabudni si stiahnuť mobilnú aplikáciu Biela noc, ktorá ti pomôže lepšie sa orientovať v programe a na festivalovej mape.

Biela noc ale v Bratislave nekončí. Budúci víkend sa presunie do Košíc, kde oslávi svoj 15. ročník. Navyše počas najbližších mesiacov s inštaláciami, workshopmi či performanciami navštívi domovy dôchodcov, detské oddelenia vo vybraných nemocniciach alebo väzňov vo výkone trestu.

Najnovšie videá

Trendové videá