Vláda ruší dôležitú štátnu pomoc, Šimkovičová pokračuje v personálnych zmenách v kultúre /SNKZ #157

play icon

Ako každé pracovné ráno, tak aj dnes, 2. októbra, ti naši moderátori Diana a Albert prinášajú Správy, na ktorých záleží.

Započúvaj sa do aktuálneho diania v našom unikátnom Startitup NEWS podcaste.

Správy, na ktorých záleží

Slovenská vláda zrušila štátnu energetickú pomoc, čo spôsobilo obavy o vyššie ceny energií. Minister práce Erik Tomáš avizoval nový model pomoci pre domácnosti s nízkymi príjmami, s minimálnou alokáciou 100 miliónov eur, zatiaľ čo ministerka hospodárstva Denisa Saková potvrdila cielenú pomoc pre najviac potrebné prípady.

Takmer 78 tisíc slovenských živnostníkov dostane v októbri oznámenia o zmenách vo svojom sociálnom poistení. Informácie, vrátane vzniku, zániku alebo pokračovania poistenia a výšky poistného, budú doručené poštou alebo do e-schránok do 21. októbra.

Na Slovensku sa zvyšuje obľúbenosť elektrických vozidiel pre seniorov, pričom legislatívne zmeny zaviedli nové povinnosti, vrátane poistného pre vozidlá prekračujúce určité rýchlosti a hmotnosti. Výnimku majú invalidní užívatelia, ktorí sú oslobodení od povinnosti poistenia.

Meteorológovia skúmajú vplyv La Niña na zimné počasie, predpovedajúc vyššie snehové úhrny v Severnej Amerike a miernejšiu zimu v Európe. Vplyv La Niña zvyčajne znamená chladnejšie zimy v Európe s vyššou pravdepodobnosťou snehových prikrývok.

Slovenská vláda prijíma konsolidačné opatrenia, ktoré môžu zvýšiť dane a ovplyvniť dôchodkový systém. Medzi opatrenia patrí zvýšenie poplatkov za úradné dokumenty a nová spotrebná daň z cukru a tabaku.

Slovenská gastroenterologická spoločnosť kritizuje legislatívne úpravy ovplyvňujúce celiakov, ktoré zahŕňajú úpravy množstvenných limitov bezlepkových surovín a potravín. Tieto zmeny znamenajú zvýšené náklady pre celiakov a spoločnosť vyzýva Ministerstvo zdravotníctva, aby prehodnotilo a prispôsobilo tieto zmeny.

Šimkovičová znova vymenila riaditeľa SNG

V slovenských kultúrnych inštitúciách dochádza k personálnym zmenám pod vedením ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Anton Bittner bol odvolaný z pozície dočasného riaditeľa Slovenskej národnej galérie a presunutý do Slovenského národného múzea, novým riaditeľom SNG sa stal Miloš Timko.

Na juhu Slovenska bol zaznamenaný výskyt invázneho ázijského sršňa, ktorý predstavuje hrozbu pre včely a biodiverzitu. Očakáva sa, že druh prišiel z Maďarska, a experti aktívne monitorujú situáciu a snažia sa lokalizovať a odstrániť hniezda tohto druhu.

Ak hľadáte auto na každodenné dochádzanie, podľa nemeckého portálu ADAC sú dieselové motory vhodné pre dlhé trasy, zatiaľ čo benzínové alebo hybridné modely sú lepšie pre kratšie vzdialenosti. Elektrické autá ponúkajú ekologickú alternatívu s nízkymi prevádzkovými nákladmi.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR predstavilo nový plán reformy systému sociálnych dávok, ktorý umožní odobrať alebo znížiť dávky tým, ktorí odmietnu pracovnú ponuku. Reforma zahŕňa nové kategórie príjemcov dávok a rozšírenie možností vykonávania obecných prác.

Národná transfúzna služba SR hlási kritický nedostatok krvi skupín A a O s negatívnym Rh faktorom a vyzýva na darovanie krvi. Darcovia by mali spĺňať určité zdravotné a vekové kritériá a dodržiavať odporúčania pred odberom krvi.

Mrazené potraviny, vrátane zeleniny a ryby, sú považované za výživné, hoci je dôležité vyhýbať sa vysoko spracovaným mrazeným jedlám s pridanými cukrami a tukmi. Mrazenie zastavuje množenie mikroorganizmov a zachováva chuť a výživné hodnoty potravín.