Na Slovensko dorazila nevyspytateľná „Jadranka“: Meteorológovia vydali výstrahy pred silným vetrom (PREDPOVEĎ)

  • Počasie bude dnes ovplyvňovať plytká tlaková níž Jadranka
  • Na väčšine územia bude pršať
  • Zisti, kde sa očakáva najviac zrážok
Na snímke stromy s jesenným lístím a ženy na lavičke s dáždnikom.
Ilustračné foto TASR/Daniel Stehlík, TASR/Mike Egerton/PA via AP
  • Počasie bude dnes ovplyvňovať plytká tlaková níž Jadranka
  • Na väčšine územia bude pršať
  • Zisti, kde sa očakáva najviac zrážok

Druhý jesenný mesiac otvoril svoje brány s ideálnym počasím – jasná obloha, príjemné slnečné lúče a len pár mrakov na horizonte. Tento príjemný začiatok októbra však dlho nevydrží. Už v stredu nastane výrazná zmena, ktorá prinesie dážď do väčšiny kútov Slovenska. Otázkou ostáva, kde sa zrážky objavia v najväčšej miere.

Ako informuje portál Počasie & Radar, počasie ovplyvní tlaková níž Jadranka, ktorá sa rozkladá nad západnou, strednou a čiastočne južnou Európou. Táto tlaková formácia zohrá kľúčovú úlohu v nasledujúcich dňoch.

Z juhozápadu postupne prichádza front, ktorý spôsobí zhoršenie doteraz stabilných podmienok. Oproti včerajšku sa tak teš na premenlivé počasie, kde nás čakajú nepríjemné prehánky a vlhkosť vo vzduchu.

Výstrahy pred silným vetrom

Ako uvádza portál iMeteo.sk, dnes sa teploty cez deň budú pohybovať medzi 9 až 14 °C, no ak sa nachádzaš na juhovýchode, môžeš očakávať aj o niečo vyššie hodnoty. Tam to bude o čosi príjemnejšie.

Ak sa vyberieš do hôr, priprav sa na poriadny chlad. Vo výške 1 500 metrov bude okolo 5 °C, takže sa tam bez teplejšej vrstvy určite nezaobídeš.

Juhovýchodný až východný vietor bude fúkať celkom výrazne, s rýchlosťou 15 až 35 km/h, a miestami môže dosiahnuť aj nárazy do 55 km/h. Na strednom a východnom Slovensku to bude miernejšie, a k večeru vietor zoslabne takmer všade.

Ak plánuješ výlet do hôr, počítaj s výrazným vetrom, ktorý môže byť na hrebeňoch poriadne silný. Nezabudni si dať pozor na podmienky a nepodceňuj ich, najmä ak sa vydáš na túru.

Aj Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na silný vietor, vydal aj výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Výstrahy sa týkajú okresov Myjava, Skalica, Senica a Malacky. Vietor tam môže dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 65 km/h, v priemere rýchlosť 45 km/h. „Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ pripomínajú meteorológovia.

Výstrahy platia predbežne do 12.00 h. 

Predpoveď na nasledujúce dni

V ďalších dňoch bude pršať stále častejšie. Dažde dorazia aj na východ Slovenska a rozšíria sa po celej krajine.

Na začiatku noci bude prevažne zamračené s občasným dažďom. Postupne sa od juhozápadu začne vyjasňovať a zrážky vo štvrtok postupne ustanú. Cez deň bude polooblačno až oblačno, s prehánkami najmä v strednej a severnej časti Slovenska. Večer príde ďalší dážď od juhovýchodu. Teploty budú na severe dosahovať 10 až 13 °C, na juhu 13 až 16 °C.

V piatok 4. októbra 2024 sa tlaková níž presunie z Ligúrskeho mora na Balkán. Pre Slovensko to znamená, že už od rána sa obloha zatiahne a od juhu k nám príde dážď, ktorý zasiahne takmer celé územie.

Upršaná Bratislava, dážď na Slovensku
zdroj: TASR/Dano Veselský

Popoludní začne na západe zrážok ubúdať, no v stredných a východných oblastiach budú prehánky pokračovať, miestami aj intenzívnejšie. Teploty budú v miestach s dlhším dažďom veľmi nízke, len okolo 8 až 10 °C. Kde sa dážď popoludní zmierni, môže byť o niečo teplejšie, medzi 10 až 15 °C.

Na západe, v okolí Považia a na Gemeri počítaj so silným severným vetrom, ktorý môže v nárazoch dosiahnuť až 50 km/h.

Zdroje: iMeteo.sk, Počasie & Radar, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá