„Epidémia“ salmonely v Európe: Odborníci označili potraviny, ktoré ju spôsobujú

  • Európou sa šíri žalúdočné ochorenie
  • Ide o infekciu tráviaceho traktu, ktorá patrí medzi najčastejšie príčiny potravinových otráv na svete
salmoneloza
Ilustračná fotografia Canva/Africa images, Mark Stebnicki
  • Európou sa šíri žalúdočné ochorenie
  • Ide o infekciu tráviaceho traktu, ktorá patrí medzi najčastejšie príčiny potravinových otráv na svete

Európou sa šíri žalúdočné ochorenie, ktoré získalo pozornosť verejnosti, ale hlavne odborníkov. Ide o salmonelózu s názvom Salmonella Umbilo. Úrady informujú, že infekcia sa rozšírila v štátoch Nemecko, Rakúsko a Dánsko, uvádza nemecký portál bild.de

V septembri vedecký inštitút Roberta Kocha len v Nemecku zaznamenal 98 prípadov nákazy. Zdrojom tohto problému má byť celoštátne predávaná potravina pôvodom z Talianska.

Nemecko prvé prípady hlásilo už koncom júla. Začiatkom augusta však začali pribúdať nakazení. Približne išlo o 16 až 18 pacientov týždenne. Momentálne z 98 ľudí je 55 žien a 43 mužov. Priemerný vek je 37 rokov. 19 pacientov bolo hospitalizovaných. Neevidujú sa žiadne úmrtia, informuje portál foodsafetynews.com.

Skutočný počet nakazených ľudí sa však môže líšiť od zistených údajov. Nie každý navštívi lekára pri gastroenterologických ťažkostiach. Preto nie sú všetci podrobení mikrobiologickým testom. 

V Dánsku bolo zaznamenaných 20 prípadov a v Rakúsku 17. 

Predpokladá sa, že väčšina prípadov v troch krajinách pochádza z rukoly, informuje o tom portál cnn.iprima.cz.  

Čo je salmonelová infekcia? 

Ako uvádza portál mayoclinic.org, salmonelová infekcia je bakteriálne ochorenie. Najčastejšie sa nachádza v črevách zvierat a ľudí. Nákaza môže pochádzať z kontminovanej vody alebo potraviny.

Medzi najhlavnejšie infikované potraviny patria:

  • surové mäso a morské plody – exkrementy, ktoré obsahujú baktérie, sa môžu pred procesom porážky dostať do zvieraťa, napríklad sliepky; ak sa morské plody zbierajú z kontaminovanej vody, taktiež môžu obsahovať salmonelu,
  • surové a nedostatočne uvarené vajíčka – niektoré sliepky v sebe môžu obsahovať baktérie; aj keď sa škrupina vajíčka zdá byť v poriadku, nemusí to tak byť, infikované zviera baktériu presunulo do potraviny ešte predtým, ako sa vytvorila samotná škrupina vajíčka,
  • nepasterizované mliečne výrobky,
  • ovocie a zelenina – na poliach mohli byť zavlažované kontaminovanou vodou, 
  • nesprávna príprava jedla,
  • infikované domáce zviera či povrch, na ktorom sa pripravuje jedlo.

Prevencia proti tejto baktérii je nekonzumovať surové mäso, dôkladná tepelná príprava jedál. Dôležité je však umývať si ruky, informuje portál mayoclinic.org. 

Salmonela je veľmi odolná baktéria, ktorá dlho prežije na rozličných miestach v domácnosti. Môže sa nachádzať napríklad aj v kuchynskom náradí, informuje o tom portál vasalekaren.sk. Usmrcuje ju až teplota od 70 stupňov Celzia, čiže je pochopiteľné, že prežije aj v chladničke či mrazničke.

Inkubačná doba ochorenia je 6 až 48 hodín. Symptómy môžu trvať 4 až 7 dní. Hlavné príznaky salmonelózy sú: vodnatá stolica, vracanie, nevoľnosť, horúčka a zimnica, dehydratácia, únava a bolesť hlavy. 

Zdroje: bild.de, cnn.iprima.cz, foodsafetynews.com, mayoclinic.org, vasalekaren.sk

Najnovšie videá

Trendové videá