Extrémne zdražovanie: Energie budú nákladnejšie kvôli DPH, Slováci si za vodu a teplo priplatia desiatky eur

  • Domácnostiam zrejme zdražie ďalšia energia
  • Len z dôvodu zvýšenej DPH si priplatia 30 až 35 eur
Muž pri plynovom rozvode a plynový sporák.
Ilustračné foto Freepik/@pvproductions, Freepik/@ededchechine
  • Domácnostiam zrejme zdražie ďalšia energia
  • Len z dôvodu zvýšenej DPH si priplatia 30 až 35 eur

V posledných dňoch sa často hovorí o zvýšení cien plynu o približne 25 až 30 %. Očakáva sa, že od nového roka budú musieť domácnosti čeliť aj rastu cien za teplo a teplú vodu.

Slovenský zväz výrobcov tepla (SZVT) upozorňuje, že po zrušení dotácií sa náklady na teplo a vodu zvýšia, a to aj bez plánovaného zvýšenia DPH. Ak sa však DPH zvýši z 20 % na 23 %, domácnosti budú musieť rátať s ešte vyššími výdavkami.

„Očakávame, že len v dôsledku zvýšenia DPH na 23 %, zaplatí priemerná domácnosť za teplo ročne o 30 až 35 eur viac,“ uviedol predseda SZVT Stanislav Janiš.

Znížená daň na teplo nebude

SZVT víta akúkoľvek podporu zo strany vlády na zmiernenie rastu cien energií. Zároveň však zdôrazňuje, že ak sa zníži DPH na elektrinu, mala by vláda urobiť to isté aj pre dodávky tepla zo systémov centrálneho zásobovania (CZT).

„Neexistuje žiadny dôvod, prečo by domácnosti napojené na CZT mali byť v nevýhode oproti tým, ktoré používajú elektrinu na výrobu tepla a teplej vody,“ povedal Janiš.

Konsolidácia verejných financií zahŕňa zvýšenie DPH zo súčasných 20 % na 23 %, zníženie sadzby z 10 % na 5 % a zavedenie novej 19-percentnej DPH na určité položky, vrátane elektrickej energie. Vláda však zatiaľ nezvažuje zaviesť túto 19-percentnú DPH aj na teplo.

Podľa údajov Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ročné náklady domácností na teplo v roku 2022 dosahovali 655 eur na byt vrátane DPH. Bez dotácií sa v roku 2023 tieto náklady vyšplhali na 1 098 eur. V rokoch 2023 až 2024 sa vďaka dotáciám domácnosti udržali na úrovni z roku 2022. V roku 2025 sa však predpokladá, že dotácie už nebudú.

Teplo zo systémov CZT v súčasnosti využíva 761-tisíc domácností, čo predstavuje približne 2,4 milióna obyvateľov. Slovenský zväz výrobcov tepla už dlhodobo presadzuje zníženie DPH na teplo pre tieto domácnosti.

„Týmto krokom by sa zmiernili náklady a zároveň by to bola kompenzácia pre odberateľov, ktorí už teraz platia uhlíkovú daň a prispievajú k plneniu ekologických cieľov EÚ a SR,“ dodal Janiš.

Aké reálne zvýšenie spotrebiteľov čaká?

Ako sme už uviedli, slovenská vláda plánuje ukončiť dotácie na ceny energií pre všetky domácnosti od roku 2025. To znamená, že odberatelia energií musia rátať s nárastom cien. Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík v relácii TA3 uviedol, že je prirodzené, že s rastom nákladov na prácu stúpajú aj ceny komodít, vrátane elektriny a plynu.

Odborníci varujú pred výrazným zdražovaním energií, najmä plynu a elektriny. Holjenčík však tvrdí, že to nebude až také dramatické. Aké reálne zvýšenie teda spotrebiteľov čaká?

Holjenčík sa v relácii vyjadril, že zatiaľ čo v niektorých segmentoch pôjde cena vyššie, nebude to také dramatické, ako avizujú rôzni analytici. Tí podľa neho operujú s číslami, ktoré sa nezakladajú na skutočnostiach.

ÚRSO nedávno vytvoril analýzu, ktorá sa zakladá na aktuálnom vývoji trhu. Prvotné odhady v tarifách D1, teda odberatelia, ktorí na plyne iba varia, si zaplatia mesačne o 1 euro vrátane novej DPH (23 percent) navyše. Za rok tak pre nich cena za plyn vychádza na 14,20 eura.

Slováci, ktorí na plyne varia a aj si ním ohrievajú teplú vodu, budú mať náklad trocha vyšší. Mesačne to bude nárast okolo 16 eur aj s DPH. Títo obyvatelia tak ročne zaplatia priemerne navyše okolo 221 eur.

V tarife D3, ktorá zahŕňa odberateľov, ktorí na plyne varia, pripravujú teplú vodu a nakoniec ním aj vykurujú, bude nárast cien najvyšší. Mesačná suma sa bude pohybovať okolo 38 eur navyše s DPH. Pri ročnom výpočte tak hovoríme o sume zhruba +450 eur.

Zdroje: SITA, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá