Zarábaš málo alebo si nedocenený: Prinášame ti niekoľko tipov, ako si správne vypýtať vyšší plat (NÁVOD)

  • Existuje mnoho signálov, ktoré ti napovedia, že nie si dostatočne platovo ohodnotený
  • Prinášame ti pár tipov, ako to zistíš a ako môžeš vyjednávať o vyššom plate
Nedocenená práca
Ilustračná fotografia Freepik/cookie_studio
  • Existuje mnoho signálov, ktoré ti napovedia, že nie si dostatočne platovo ohodnotený
  • Prinášame ti pár tipov, ako to zistíš a ako môžeš vyjednávať o vyššom plate

Cítiš sa niekedy, že tvoja práca je nedocenená alebo máš pocit, že tvoj plat je nižší, než by mal byť? Veľa zamestnancov je v takejto situácii. Často sú však na vážkach, či je dobré začať tému zvýšenia platu. Dôvody môžu byť rôzne, napríklad malé sebavedomie či strach z negatívnej odpovede.

Existuje však mnoho príznakov, ktoré by ti mohli napovedať, že nie si dostatočne platovo ohodnotený. Prinášame ti pár tipov, ako zistíš, že ti platia málo, a ako si správne vypýtať vyšší plat. 

Ako zistím, že som nedostatočne ohodnotený? 

Portál karierainfo.sk uvádza, že jeden z dôvodov, ako sa ti podarí zistiť, že si málo finančne ohodnotený, je, že tvoj osobný plat je nižší ako priemerné údaje o platoch. Tieto informácie si vieš nájsť na internete. Určite odporúčame sledovať výšku platov na portáloch, ktoré ponúkajú prácu. Skontroluj si napríklad, ako iné firmy finančne ohodnocujú pozíciu, ktorú aj ty vykonávaš.

Ďalším príznakom je, že tvoje povinnosti sa zvýšili, ale plat ostal rovnaký, ako keď si nastúpil do zamestnania. Ak tvoj plat stagnuje, je jasné, že si v práci podhodnotený. Taktiež si treba uvedomiť, aké pozície vaša firma ponúka. Možno niektoré majú podobné zameranie ako tvoja a sú hodnotené vyšším platom.

Medzi ďalšie signály sa radí to, že kolegovia s rovnakými skúsenosťami a nástupom do zamestnania majú vyšší plat. Pri tomto je dobré si všímať, aké vzdelanie a skúsenosti má tvoj kolega, uvádza portál indeed.com

Plat závisí aj od odvetvia, v ktorom človek pracuje. Napríklad takí IT-čkári sú v dnešnej dobe veľmi vysoko platení. Ak náhodou pracuješ v tomto sektore a máš nízky plat, niekde nastala chyba.  

Čo robiť, keď mám nedostatočný plat?  

Portál money.usnews informuje, že vyjednávanie o plate je veľmi nepríjemné a v niektorých prípadoch k tejto časti konverzácie ani nedôjde. Je to však chyba, pretože zamestnávatelia očakávajú vyjadrenia o platových ohodnoteniach. 

Ak máš pocit, že tvoj plat nie je dostatočný, tak ako prvé je potrebné si urobiť kvalitný prieskum. Buď dobre informovaný. Prezri si platové ohodnotenie najprv vo firme, v ktorej aktuálne pracuješ, potom prejdi na nové ponuky. Taktiež sa nezabudni pozrieť na benefity, ktoré ti tvoj zamestnávateľ ponúka, informuje o tom portál indeed.com.

Ak máš aj naďalej pochybnosti o svojom plate, môžeš podniknúť tieto kroky:

  • porozprávaj sa s najdôveryhodnejším kolegom, najlepšie s pracovníkom z HR,
  • diskutuj o svojom plate,
  • poobzeraj sa aj po nových pracovných príležitostiach.

Ako uvádza portál indeed.com v ďalšom článku, pred stretnutím so zamestnávateľom sa dôkladne priprav, aby si zvýšil svoje šance na úspech. Môžeš si pripraviť aj oficiálnu písomnú žiadosť. Zamestnávateľovi vysvetli svoje hodnoty a aký prínos si do spoločnosti priniesol počas odpracovaných rokov.

Zdroje: karierainfo.sk, indeed.com, money.usnews, indeed.com

Najnovšie videá

Trendové videá