AKTUÁLNE: Jozef zavraždil priateľku a vyrezal jej orgány z tela, teraz spoznal svoj trest

  • Jozef Hanuska prezývaný „kuchár Jožko“ sa dnes postavil pred súd
  • Čakajú ho roky v base
  • Poškodenej rodine musí zaplatiť odškodné
Kuchár Jožko na súde počas pojednávania
Jozef Hanuska na súde. (Ilustračné foto) Startitup/Ivan Mego
  • Jozef Hanuska prezývaný „kuchár Jožko“ sa dnes postavil pred súd
  • Čakajú ho roky v base
  • Poškodenej rodine musí zaplatiť odškodné

Svoju priateľku najprv zavraždil a potom jej vyrezal orgány. Reč je o Jozefovi Hanuskovi, ktorého môžeš poznať aj pod menom „kuchár Jožko“. Dnes spoznal svoj trest. Správu priniesla agentúra TASR.

V januári tohto roka otriasla Bratislavou šokujúca správa o vražde ženy v byte v druhom mestskom okrese. Polícia rýchlo zadržala podozrivého, ktorý bol následne vzatý do väzby. Obžalovaný muž spoznal svoj osud v stredu 2. októbra. Dnes totiž Mestský súd v Bratislave vyniesol rozsudok nad spomínaným Jozefom Hanuskom.

Odškodné aj basa

Súd rozhodol o udelení 23-ročného trestu odňatia slobody v zariadení s najvyšším stupňom stráženia. Okrem toho nariadil ústavné psychiatrické a protialkoholické liečenie obžalovaného. Rozsudok zahŕňa aj trojročný ochranný dohľad a povinnosť uhradiť škodu vo výške 2941 eur.

Proces nadobudol rýchlejší spád v auguste, keď kuchár Jožko priznal svoju vinu. Toto priznanie umožnilo zúžiť dokazovanie len na otázku výšky trestu. Súd sa v priebehu konania oprel o výpoveď psychiatrického znalca, ako aj o ďalšie znalecké posudky a svedecké výpovede. Reakcie na rozsudok boli rôzne. Jozef Hanuska sa okamžite odvolal, spochybňujúc dĺžku trestu, zaradenie do najprísnejšieho väzenského režimu a nariadený ochranný dohľad.

Prokurátor a zástupca poškodenej strany si ponechali čas na zváženie prípadného odvolania. Súd tiež rozhodol o odkázaní ďalších nárokov poškodenej strany na civilné konanie. Je zaujímavé poznamenať, že rodina obete pôvodne žiadala odškodné vo výške 100 000 eur, čo značne prevyšuje sumu stanovenú súdom. Tento tragický prípad opäť zdôrazňuje dôležitosť boja proti domácemu násiliu a potrebu včasnej intervencie v problematických vzťahoch.

O treste vyjednával

Ako sme písali v tomto článku, Hanuska podal podnet, ktorý bol súčasťou spisu na začatie konania o dohode o vine a treste. „Do spisového materiálu bol doručený podnet obžalovaného na začatie konania o dohode o vine a treste,“ potvrdil pre v auguste pre TV Markíza prokurátor Patrik Hujsa. Dohodu však vtedy neuzvreli.

„V predmetnej trestnej veci nebola uzavretá dohoda o uznaní viny a prijatí trestu, rovnako neprebehlo žiadne oficiálne stretnutie medzi prokurátorom a tohto času obžalovaným v otázke možného uzavretia dohody o uznaní viny a prijatí trestu,“ upresnil Hujsa.

Tiež sme ťa informovali o tom, že Jozef Hanuska nebol jediný z rodiny, kto mal problém so zákonom. Je totiž synom známeho vraha Štefana Pantla, ktorého Slováci poznajú ako „bratislavského škrtiča“. Jeho činy boli obzvlášť brutálne, čo viedlo k tomu, že ho ako jedného z mála Slovákov v roku 1981 popravili. Viac sme o tom písali v tomto článku.

Ohavný čin

Správa o o brutálnej vražde v Bratislave otriasla Slovenskom 4. januára 2024. V byte na Prievozskej ulici polícia objavila telo 48-ročnej Patrície. To bolo v hrôzostrašnom stave. O deň neskôr policajti zadržali jej priateľa Hanusku, ktorého následne obvinili z vraždy. Muž mal svoju 48-ročnú partnerku uškrtiť a následne z nej vyrezať orgány. 

V osudný večer mali s priateľkou vypiť veľké množstvo alkoholu, čo vyvolalo hádku. Patrícia mala Jozefovi adresovať v dôsledku čoho sa naštval. Následne v amoku, ako sa píše v uznesení, vykonal „tú ohavnú a hnusnú vec, ktorú nechcel bližšie špecifikovať“. Potom, ako ženu uškrtil, spravil niečo desivé. Priateľke Patrícii, vyrezal z tela vnútorné orgány, a to nielen srdce, ale aj iné vnútornosti.

Uznesenie špecifikuje aj to, ako sa to celé odohralo. Podľa dokumentu Patríciu v záchvate zlosti „chytil oboma rukami pod krkom a začal ju škrtiť. Celé to prebiehalo tak, že počas toho, ako boli spolu nahí v posteli, obvinený poškodenú zvalil (ležala na chrbte), prisadol ju, začal ju oboma rukami škrtiť dlho a intenzívne až do okamihu, kedy prestala dýchať“.

Viac o prípade si môžeš prečítať v tomto článku.

Zdroje: TASR, tvnoviny.sk, Archív Startitup, Archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá