PREHĽAD situácie v Izraeli po útoku Iránu: Slovensko evakuuje občanov, šéf OSN má zákaz vstupu do krajiny

  • Šéf OSN dostal zákaz vstupu do Izraela
  • Slovensko bude evakuovať svojich občanov z Libanonu
  • Prinášame prehľad situácie po iránskom útoku
Izrael zakázal vstup šéfovi OSN. Guterres neodsúdil útok Iránu. Izraelská armáda pôsobí v Libanone.
Ilustračné foto z Libanonu TASR/AP, Baz Ratner
  • Šéf OSN dostal zákaz vstupu do Izraela
  • Slovensko bude evakuovať svojich občanov z Libanonu
  • Prinášame prehľad situácie po iránskom útoku

Šéf Organizácie Spojených národov (OSN) má zakázaný vstup do Izraela. Generálny tajomník António Guterres sa ocitol na zozname nežiaducich osôb. Oznámil to izraelský minister zahraničných vecí Israel Kac.

Ako píše magazín Politico, Jeruzalem sa tak rozhodol po včerajšom bezprecedentnom balistickom útoku Iránu. Guterres totiž vyslanie rakiet z iránskeho územia na Jeruzalem jednoznačne neodsúdil.

„Rozhodol som sa dnes vyhlásiť generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa za nežiaducu osobnosť v Izraeli a zakázať mu vstup do Izraela,“ oznámil na sociálnej sieti Kac.

Šéf OSN na to reagoval krátkym vyhlásením. Uviedol, že odsudzuje rozšírenie konfliktu na Blízkom východe, vyzýval na prímerie. Ani tentokrát však nespomenul včerajšiu eskaláciu.

Vzťahy medzi predstaviteľmi OSN a Izraela sa zhoršili aj pre agentúru UNRWA spadajúcu pod Organizáciu Spojených národov. Tá vznikla ako prostriedok na pomoc palestínskym občanom, no už viackrát sa dostala pod drobnohľad západných mocností práve pre obvinenia, že zamestnáva členov nebezpečných organizácií.

Startitup v minulosti obdržal aj vládny dokument, ktorý ju obviňoval z nepriameho angažovania sa v organizácii H*mas v Gaze. 

Najnovšie sa UNRWA priznala, že v jej radoch pracoval Fateh Al Šaríf – šéf libanonskej frakcie hnutia H*mas. Ten zahynul pri izraelskom nálete v pondelok 30. septembra. Agentúra tvrdí, že ho v týchto dňoch vyšetrovala a vraj bol od marca na „administratívnej dovolenke“.

Čo sa vlastne deje?

Situácia je nesmierne vážna. Ako sme ťa informovali, Jeruzalem uviedol, že Irán včera večer vyslal na územie Izraela takmer 200 balistických rakiet. Naprieč celou krajinou zneli sirény, z krajiny hlásili aj dopady striel, výbuchy hlásila aj metropola Tel Aviv.

Izraelský sofistikovaný obranný systém Iron Dome však opäť úradoval. Z krajiny hlásili len dve zranené osoby, ktoré mali doplatiť na škody spôsobené šrapnelmi zo zostrelených útočiacich rakiet.

Podľa predstaviteľov USA aj Izraela šlo o vážnu eskaláciu, ktorá nezostane bez odozvy. Hovorca Izraelských obranných síl (IDF) Daniel Hagari Teheránu odkázal, že na jeho raketový útok odpovie.

„Sme vo zvýšenej pohotovosti v obrane a ofenzíve, budeme chrániť občanov Izraela. Tento útok bude mať následky. Máme plány a budeme konať v čase a na mieste, ktoré si zvolíme,“ podotkol.

Slovákov z Libanonu evakuuje rezort obrany

Ministerstvo obrany Slovenskej republiky má podľa agentúry TASR zabezpečiť evakuáciu Slovákov z Libanonu. Vojna medzi Izraelom a libanonským teroristickým hnutím H*zballáh totiž naďalej naberá na obrátkach. Situácia je čoraz viac nepredvídateľná, v krajine už IDF uskutočňujú pozemné operácie.

Zámer evakuovať Slovákov prítomných v Libanone schválila vláda na stredajšom rokovaní. Zároveň odsúhlasila, že na pomoc pri evakuácii vyšle do 30 vojakov.

„Strety medzi izraelskou armádou a hnutím H*zballáh a plány zo strany Izraelu, v ktorých je zahrnutá obmedzená operácia v Libanone, predstavujú zvýšené riziko ohrozenia bezpečnosti občanov SR žijúcich v Libanone,“ priblížil rezort obrany. Plánuje preto nasadiť jedno dopravné lietadlo C27J Spartan, ktoré má kapacitu 45 osôb. Evakuácia sa má uskutočniť v dvoch fázach.

„V prvej fáze budú občania SR evakuovaní na Cyprus potrebným množstvom letov. V druhej fáze budú občania SR dopravení na územie SR,“ vysvetlilo ministerstvo.

Zároveň ráta s tým, že pri oboch navrhovaných možnostiach evakuácie poskytne v prípade potreby aj voľné kapacity pre evakuáciu občanov iných krajín. V rámci letu poskytne aj humanitárnu pomoc.

Aktuality z Izraela

V Izraeli sa dnes uskutočnilo významné stretnutie, na ktorom sa zúčastnili náčelník štábu IDF či vedúci spravodajských služieb Šin Bet Mosad. Zhodnocovali na ňom situáciu po útokoch Iránu a po stretnutí zverejnili aj zábery stíhačiek typu F-15 „Baz“. Tie sa už pripravovali na útoky, píše The Jerusalem Post.

Izraelská armáda vo svojich bojoch proti H*zballáhu dnes utrpela prvú obeť. Ide o 22-ročného veliteľa jednotky izraelskej armády. O život prišiel v boji s príslušníkmi H*zballáhu v dedine v južnom Libanone.

Teroristická organizácia H*zballáh vznikla v roku 1982 v reakcii na prvú izraelskú inváziu Libanonu, finančne a vojensky ju podporuje vláda v Iráne, ktorá už mesiace otvorene hovorí o plánoch zaútočiť na Izrael.

Súčasná kríza sa začala 7. a 8. októbra 2023, keď extrémistické hnutie H*mas zaútočilo na Izrael z palestínskej enklávy Pásmo Gazy. Pri týchto útokoch jeho militanti páchali zverstvá na civilistoch a na mestá vypustili tisíce rakiet. Približne 1 140 ľudí prišlo o život.

Izrael reagoval masívnym ostreľovaním a pozemnou inváziou do Pásma Gazy. V snahe eliminovať jednotky H*masu však prišli o život desaťtisíce ľudí. Akú rolu v tom zohráva H*zballáh?

Libanonské hnutie sa k H*masu pridalo prakticky od začiatku vojny. Ostreľovalo Izrael zo severu a jeruzalemská armáda to opätovala náletmi na jeho pohraničné objekty. Postupne sa ostreľovanie stupňovalo a ako sme ťa informovali, 31. júla sa počas jednej noci do sveta rozšírili informácie o zabití šéfa H*masu, ktorý sa nachádzal na zozname teroristov USA, ako aj o zabití Fuáda Šukra – šéfa operačného veliteľstva tamojšieho militantného hnutia H*zballáh.

Zdroje: Politico, TASR, The Jerusalem Post, SIU

Najnovšie videá

Trendové videá