Jozef Hanuska spoznal trest za vraždu. Koalícia je v miliardovej konsolidácii jednotná/SNKZ #158

play icon

Ako každé pracovné ráno, tak aj dnes, 3. októbra, ti naši moderátori Diana a Albert prinášajú Správy, na ktorých záleží.

Započúvaj sa do aktuálneho diania v našom unikátnom Startitup NEWS podcaste.

Správy, na ktorých záleží

V prípade brutálnej vraždy Patrície došlo k rozsudku vraha. Jozef Hanuska, známy ako „kuchár Jožko“, bol odsúdený na dvadsaťtri rokov väzenia. Umiestnený bude v zariadení s najvyšším stupňom stráženia. Proti rozsudku sa však odvolal. 

Vládna koalícia v stredu 2. októbra demonštrovala svoju jednotu. Na konsolidačnom balíčku v hodnote 2,7 miliardy eur sa zhodla, opozičné námietky voči ministrom odmietli. 

Fakultná nemocnica v Trenčíne dočasne pozastaví činnosť pediatrickej pohotovosti. Pohotovosť nebude otovrená počas pracovných dní od 15.30 do 7.00 hod, cez víkendy a počas sviatkov. Dôvodom sú výpovede lekárov. 

Talianski meteorológovia predpovedajú náročné jesenné obdobie. Očakávajú sa intenzívne dažde a silný vietor. Za extrémne prejavy počasia môže podľa odborníkov klimatická zmena.  V nižších polohách sa očakáva aj sneh.

V utorok večer došlo k falošnému poplachu v dome predsedu Progresívneho Slovenska. Bola tam nahlásená bomba. Michala Šimečka to oznámil na sociálnej sieti. Uviedol, že situácia si vyžiadala zásah bezpečnostných zložiek.

Vzťahy medzi Izraelom a Organizáciou Spojených národov sa zhoršili. Izraelský minister zahraničných vecí Israel Kac oznámil, že António Guterres, generálny tajomník OSN, je v krajine nežiadúca osoba. Ako dôvod uviedol, že Guterres jednoznačne neodsúdil nedávny balistický útok Iránu.

Minister vnútra oznámil, že kontroly v nočných kluboch budú pokračovať

Podľa Matúša Šutaja Eštok bude polícia tvrdo zasahovať aj na školách. Šutaj Eštok sa vyjadril, že cieľom nie je boj proti mladým ľuďom, ale proti drogám. V Bratislave prebehlo tento rok už sedem razií, medzi podnikmi sú aj známe kluby Wax2 a Kácečko. Minister považuje nasadenie kukláčov za primerané. Niektorí poslanci s tým však nesúhlasia. 

Ministerstvo vnútra vyvrátilo informácie o zmenách v pneumatikách. Vodiči môžu aj naďalej používať pneumatiky s označením M+S, M.S či M&S. Rezort dopravy dodal, že sprísnené pravidlá sa týkajú len výrobcov. 

V Prahe sa konala štvrtá medzinárodná konferencia Ekonomika Prevence. Konferencia sa zameriavala na podporu zdravia a prevenciu zdravotných rizík. Na podujatí sa zúčastnili odborníci z oblasti medicíny, politiky a športu. VŠzP prišla s alarmujúcou správou o zdraví Slovákov. 

Slovenská vláda schválila inováciu v občianskych a vodičských preukazoch. Od roku dvetisícdvadsaťpäť budú mať Slováci možnosť využívať digitálne verzie. 

Slovenský zväz výrobcov tepla upozorňuje, že po zrušení dotácií sa náklady na teplo zvýšia. Ceny porastú aj v dôsledku plánovaného zvýšenia DPH z dvadsať na dvadsaťtri percent.