Globálna firma skracuje Slovákom pracovný čas. Zarobia rovnako, voľna dostanú výrazne viac

  • Firma JYSK skracuje pracovný čas
  • Zamestnanci budú robiť za rovnakú mzdu
  • Chcú tým posilniť ich rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom
Na snímke šťastná žena v práci a predajňa JYSK Slovensko v Žiline.
Ilustračné foto Freepik/zinkevych, Facebook/JYSK Slovensko
  • Firma JYSK skracuje pracovný čas
  • Zamestnanci budú robiť za rovnakú mzdu
  • Chcú tým posilniť ich rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom

Skrátená pracovná doba je dlho diskutovanou témou. Argumentom, prečo dobu neskrátiť, je väčšinou to, že by to skrátka nebolo možné. Či už ide o skupiny, ako sú doktori a doktorky, zdravotné sestry alebo učitelia a učiteľky. Aj napriek tomu, že pre niektoré zamestnania je to nemožné, sú spoločnosti, ktoré si to dovoliť môžu.

Jednou z takých firiem je aj slovenská pobočka nábytkovej spoločnosti JYSK. Snaží sa klásť dôraz na to, aby sa jej zamestnanci cítili dobre a vedeli tak nájsť balans medzi súkromným a pracovným životom.

Prvé lastovičky

JYSK Slovensko skrátilo pracovný týždeň čím prišlo s prevratnou zmenou v oblasti pracovných podmienok. Od septembra minulého roka firma zaviedla 37,5-hodinový pracovný týždeň bez zníženia mzdy, čím reagovala na rastúci dopyt po lepšej rovnováhe medzi pracovným a súkromným životom. Označujú to za investíciu do spokojnosti zamestnancov.

„Skrátenie pracovného času pri plnom plate je našou odpoveďou na výzvy pracovného trhu a dôkazom, že starostlivosť o zamestnancov je pre nás prioritou,“ hovorí Roman Orviský, obchodný riaditeľ spoločnosti JYSK Slovensko.

Toto rozhodnutie prináša zamestnancom množstvo výhod. Skrátenie pracovného času o 2,5 hodiny týždenne im poskytne ročne až dva týždne voľna navyše. Navyše sa zvýši ich priemerná hodinová mzda, čo pozitívne ovplyvní aj ďalšie finančné benefity, vrátane náhrady za dovolenku.

Iniciatíva prišla po prieskume spokojnosti zamestnancov. JYSK Slovensko tak nielen reaguje na potreby svojich súčasných pracovníkov, ale zároveň sa snaží prilákať nových talentovaných jedincov.

„Sme presvedčení, že spokojný zamestnanec znamená úspešnú firmu, a preto investujeme do inovácií v pracovných podmienkach, ktoré zlepšia nielen život našich pracovníkov, ale aj celkový výkon a výsledky našej firmy,“ dodal Orviský.

Týmto progresívnym krokom chce firma dokázať, že JYSK Slovensko dokáže efektívne reagovať na meniace sa potreby pracovného trhu. Zavedením kratšieho pracovného týždňa pri zachovaní plnej mzdy firma deklaruje, že investícia do spokojnosti zamestnancov je kľúčom k úspechu v modernom podnikateľskom prostredí.

Štúdie hovoria jasne

Ako sme písali v tomto článku, vedci už dávno tvrdia, že 8 hodín v práci by sa malo stať čím skôr minulosťou. Je dôležité, aby si si vedel nájsť presne ten balans, o ktorom hovorí JYSK. Ak tráviš prácou príliš veľa času môžeš sa cítiť neustále pod stresom, unavený a nemáš silu či motiváciu ďalej pracovať. Vedci upozorňujú, že výhrou nie je pracovať ani málo.

Jedna z mnohých štúdií totiž hovorí, že nezamestnaní ľudia či jedinci na rodičovskej dovolenke majú vyšší sklon k psychickým problémom, ako sú depresie či úzkosti. 

Výskum, ktorého sa zúčastnilo 70-tisíc ľudí pozorovaných od roku 2009 až po rok 2018, ukázal, že pracujeme oveľa viac, než by sme mali. Podľa zistení vedcov by sme síce mali pracovať 8 hodín, ale nie denne. Toľko by sme mali odpracovať za týždeň. Podľa výskumníkov je to presne ten správny čas, ktorý ti zabezpečí pocit najväčšieho šťastia a psychickej pohody.

Mnohé pracovné pozície v súčasnosti nahrádzajú roboty, počítač a umelá inteligencia. Trh práce sa tomu prispôsobiť musí, na niektorých miestach totiž ľudský faktor stále treba. Autorka štúdie preto tvrdí, že zamestnávatelia sa musia prispôsobiť. 

„V nasledujúcich dekádach uvidíme umelú inteligenciu, veľké dáta a robotiku nahradiť mnohé platené pracovné pozície, ktoré dnes vykonávajú ľudia. Ak nebude dosť možností pre všetkých, čo chcú pracovať na plný úväzok, musíme zmeniť náš súčasný prístup k práci,“ vyjadrila sa autorka štúdie Dr Daiga Kamerade.

Po covide síce nenastúpil trend skrátenej pracovnej doby, ale mnohé spoločnosti už poskytujú home office. Aj ten môže nastaviť rovnováhu medzi súkromím a prácou. Záleží však na tebe, ako si to zmanažuješ.

Zdroje: TS JYSK Slovensko, Archív Startitup, Science Daily

Najnovšie videá

Trendové videá