Fico chce 100-tisíc eur od šéfredaktora Aktualít Bárdyho. „Ide o najväčšiu žalobu proti novinárovi v histórii“

  • Nespokojný je s obálkou knihy
  • Podľa šéfa Aktualít ide o zastrašujúcu taktiku
robert fico peter bárdy
Ilustračná snímka, Robert Fico TASR/Martin Baumann, Jakub Kotian
  • Nespokojný je s obálkou knihy
  • Podľa šéfa Aktualít ide o zastrašujúcu taktiku

Šéfredaktor a najznámejší komentátor portálu Aktuality Peter Bárdy dostal v pošte žalobu. Podľa jeho vyjadrenia ho žaluje premiér Slovenskej republiky Robert Fico za Bárdyho knihu Fico – Posadnutý mocou.

„Podľa našich informácií ide o najväčšiu žalobu proti novinárovi v histórii Slovenskej republiky,“ informuje Bárdy. Portál žalobu vníma ako zastrašovanie. 

Fico požaduje 100-tisíc eur

„Chce odo mňa ospravedlnenie a 100-tisíc eur ako náhradu nemajetkovej ujmy,“ informuje šéfredaktor. Fico taktiež podal žalobu aj na vydavateľa knihy, spoločnosť Ringier Slovakia Media, pričom rovnaké nároky žiada aj od spoločnosti.

Podľa Bárdyho Fico namieta použitie jeho fotografie na obálke knihy, keďže je údajne jeho výsostným právom rozhodnúť, ako sa bude s jeho fotografiou nakladať. Bárdy pripomenul, že kniha obsahuje takmer 300 strán textu a desiatky fotografií, ktoré sa zameriavajú na Fica.  

„Sme presvedčení, že sme neporušili zákon, čo budeme obhajovať a vysvetľovať na súde. A veríme v spravodlivý proces,“ vyjadril sa Bárdy.

Šéfredaktor jedného z najvýznamnejších slovenských médií sa vyjadril, že ak má žaloba slúžiť na zastrašenie a spustiť samocenzúru, nezafungovalo to. Na záver zdôraznil, že bude ďalej pokračovať v tom, čo robí, teda žurnalistike. Vyjadril sa, že aj s redakciou Aktualít bude naďalej pokračovať v poukazovaní problémov nášho štátu, kritike politikov či vedúcich inštitúcií. 

Peter Bárdy
zdroj: archív Startitup

Ide o zastrašenie

Podľa Bárdyho je žaloba, ktorá mu prišla do pošty, z pohľadu redakcie prejavom šikany. Žalobu považujú za takzvanú SLAPP žalobu. SLAPP žaloba je strategická žaloba proti verejnej účasti, ktorej cieľom je hlavne zastrašovanie s cieľom vyvolať autocenzúru v rámci žalovanej inštitúcie či u jednotlivca. 

Ako informuje dokument, ktorý vznikol pod taktovkou Európskeho parlamentu, Európsky dohovor o ľudských právach stanovuje pozitívnu povinnosť chrániť slobodu pluralitných médií a „vytvárať priaznivé prostredie pre účasť na verejnej diskusii“. 

Práve SLAPP žaloby sú forma odvetných žalôb, ktorých cieľom je potláčať túto slobodu prejavu vo veciach verejného záujmu. Žaloby SLAPP obmedzujú kontrolu vecí verejného záujmu, a to v hospodárskej, ale aj politickej oblasti. Tieto žaloby narúšajú fungovanie vnútorného trhu a právny štát v Európskej únii.

Len nedávno, v roku 2021, komisárka Rady Európy pre ľudské práva vysvetlia, že hoci žaloby SLAPP nie sú novým javom, rozsah tohto problému sa zväčšuje. Jednoducho, v rámci Európy tieto žaloby pribúdajú. Právne predpisy proti žalobám SLAPP už prijalo niekoľko jurisdikcií mimo Európskej únie. V Únii tak však neurobila ani jediná krajina.

Odborníci tvrdia, že SLAPP žaloby sú hrozbou verejného záujmu a právne predpisy by mali byť vytvorené. Svojím zastrašujúcim účelom totiž neohrozujú len integritu jednotlivca či danej inštitúcie, ale vo výsledku aj celej spoločnosti.  

Kto je Peter Bárdy? 

Má takmer tri desaťročia novinárskej praxe a dve knihy o kľúčových postavách slovenskej politiky. Ako informuje portál, jeho cesta v žurnalistike sa začala v roku 1995 v Žiline, odkiaľ ho kroky zaviedli na Univerzitu Mateja Bela v Banskej Bystrici, kde získal vzdelanie v oblasti publicistiky.

Od roku 2008 pôsobí Bárdy v Aktualitách, kde sa vypracoval na pozíciu šéfredaktora. Jeho analytický pohľad na slovenskú politickú scénu sa odráža nielen v jeho každodennej práci, ale aj v literárnej tvorbe.

V roku 2021 debutoval knihou Obyčajný Matovič: Homo vulgaris, za ktorú získal ocenenie Panta Rhei. O dva roky neskôr nasledovalo dielo Fico: Posadnutý mocou. Bárdyho literárny prínos však nekončí pri vlastných knihách. Ako spoluautor sa podieľal na tvorbe diel Umlčaní a Politika po slovensky, čím ďalej rozšíril svoj príspevok k reflexii slovenskej politickej reality.

Zdroje: europarl.europa.eu, aktuality.sk

Najnovšie videá

Trendové videá