Veľké novinky pre slovenských vodičov: Pravidlá pre ŠPZ sa sprísnia, evidencia bude jednoduchšia (PREHĽAD)

  • Zmeny majú za cieľ zjednodušiť evidenčné procesy
  • Ministerstvo vnútra sa rozhodlo prihliadať aj na morálku
ŠPZ, AUTO
Ilustračná snímka Reprofoto: TASR/Ján Krošlák, Unsplash/@ixography
  • Zmeny majú za cieľ zjednodušiť evidenčné procesy
  • Ministerstvo vnútra sa rozhodlo prihliadať aj na morálku

Evidenčné úkony v súvislosti s vlastníctvom a držbou motorových vozidiel budú po novom jednoduchšie. Umožňujú to schválené zmeny o cestnej premávke. Zmeny sa dotknú nielen vlastníkov áut, ktorí sú fyzickými osobami, ale aj podnikateľských subjektov.

Informuje o tom rezort vnútra na svojom webe. Návrh vláda schválila na rokovaní v stredu 2. októbra 2024. Po novom sa budú meniť aj pravidlá pri evidenčných číslach, zjednoduší sa aj prihlasovanie nových vozidiel. 

Nové jednorazové tabuľky, zmeny v nahlasovaní

Prvou zmenou je zavedenie jednorazových tabuliek s evidenčným číslom obsahujúcim písmená C alebo M, ktoré sa využívajú pri kúpe nových či dovezených vozidiel. Odteraz budú tieto tabuľky zo syntetického polyesteru, ktorý je odolný voči poškodeniu a poveternostným vplyvom.

Nahradia tak v súčasnosti používané plechové tabuľky, ktoré je po riadnom zaevidovaní vozidla potrebné vrátiť predajcovi alebo okresnému úradu. To je však pre motoristov administratívne náročné.

Jednoduchšiu administráciu budú mať aj tí Slováci, ktorí budú musieť zaevidovať nové auto. Vláda totiž schválila aj zmenu v prihlasovaní nových a jednotlivo dovezených vozidiel. To bude možné na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte a to bez ohľadu na miesto pobytu držiteľa vozidla. 

Označenie hybridných vozidiel

Doteraz boli pre hybridné autá vydávané špecifické tabuľky s evidenčným číslom. Po zmene sa však tieto tabuľky budú vydávať len pre takzvané čisté elektromobily, teda autá, ktoré majú len elektrický pohon. Nie pre hybridné vozidlá. Ministerstvo upozorňuje, že držitelia hybridov, ktorým tabuľky už boli vydané, nebudú musieť vozidlá preregistrovať.

Ministerstvo pristúpilo aj k istej elektronizácii služieb. Napríklad Elektronické služby Národnej evidencie vozidiel bude možné používať aj bez plastovej karty osvedčenia o evidencii časť I. Okrem toho pribudnú nové e-služby, ktoré sa budú týkať vývozu vozidiel do cudziny, ale aj opätovného zaradenia auta do premávky po jeho dočasnom vyradení z evidencie.

Možnosti vlastnej ŠPZ sa oklieštia

V neposlednom rade nastane koniec niektorých „skutočne vtipných“ ŠPZ, ktoré si môžu slovenskí vodiči vymyslieť. Ministerstvo vnútra totiž pristúpilo aj k dlhodobo potrebnej úprave pravidiel pri vytváraní vlastných evidenčných čísel. Cieľom zmien je eliminovať hanlivé a vulgárne výrazy.

Po zmenách už bude zakázaná kombinácia písmen a číslic, ktorá vytvára alebo evokuje vulgárne výrazy. Ak by si toto pravidlo chcel oklamať výberom cudzojazyčného slova, nepochodíš. Zakázané budú totiž aj nevhodné slová v cudzom jazyku. Rovnako sa zákaz vzťahuje aj na texty propagujúce hnutia potláčajúce práva a slobody ľudí, a rôzne formy nenávisti a neznášanlivosti. Výslovný zákaz platí na používanie evidenčných čísiel začínajúcich na písmená SS.

Koniec svetielkam

Pre milovníkov tuningu sa končí tiež možnosť mať „podsvietené“ tabuľky zo zmesi polykarbonátu a polyesteru, ktoré vyžarujú svetlo pri zapnutom osvetlení. Možnosť vydávania týchto tabuliek bude totiž zrušená.

Zmenami si prejde aj systém vytvárania diplomatických evidenčných čísiel a aj okruh subjektov, ktorým ich bude možné prideliť. Zároveň sa zmení skladba diplomatického evidenčného čísla. Na začiatku bude po novom mať číslo dve smerodajné písmená podľa druhu diplomatického subjektu. Následne bude nasledovať štátny znak SK a 5 číslic.

Zdroj: Ministerstvo vnútra

Najnovšie videá

Trendové videá