Slovák Milo lieči v Južnom Sudáne: Platí tu pravidlo odvety, keď jedného zabijete, vezmú vám dvoch

  • Lekár Milo Mišánik lieči ľudí v Južnom Sudáne
  • Denne vidí rany z oštepov aj podvýživu
  • Južný Sudán je najchudobnejšou krajinou sveta
Slovenský lekár v Južnom Sudáne
Archív Milo Mišánik
  • Lekár Milo Mišánik lieči ľudí v Južnom Sudáne
  • Denne vidí rany z oštepov aj podvýživu
  • Južný Sudán je najchudobnejšou krajinou sveta

Miloslav Mišánik, lekár z Univerzitnej nemocnice v Martine, pracuje v misijnej nemocnici Mapuordit v Južnom Sudáne. Nemocnica, ktorá poskytuje starostlivosť najnúdzovejším a najchudobnejším ľuďom na svete, každý deň vyšetrí cez 600 pacientov. Prácu lekárom komplikuje nedostatok zdravotníckeho materiálu, vysoké teploty aj pretrvávajúce konflikty. 

Mišánik napriek tomu zo svojej práce získava veľké množstvo zadosťučinenia. V krajine, kde až 70 % mladých ľudí nevie písať ani čítať, kde musia liečiť aj rany od oštepov či podvýživu, zrazu nezáleží na bežných svetských problémoch.

Slovenský lekár rád cestoval už počas štúdia na vysokej škole, po štúdiu sa zamestnal na svojej materskej klinike v Martine. Po dvoch rokoch ho to však začalo ťahať do sveta. Spojil preto svoju prácu s cestovaním. 

Do nemocnice putujú aj celé dni

„S nadšením som čítal príbehy lekárov, ktorí pôsobili na rôznych misiách. Pritom som vedel, že niečo také chcem zažiť aj ja na vlastnej koži. Tento projekt považujem za ideálnu príležitosť, ako kombinovať osobnostný a profesionálny rozvoj s pomocou druhým,“ opisuje Mišánik.

Práve tak sa našiel v nemocnici v Južnom Sudáne, ktorú zastrešuje taliansky rad misionárov Comboni. Keďže ide o humanitárny projekt, nemocnica je závislá od darov, a preto lekár usporiadal aj zbierku, na ktorú môže prispieť každý Slovák. Každý má tak šancu pomôcť deťom, matkám a rôznym pacientom, ktorí do nemocnice niekedy putujú pešo aj niekoľko dní. 

Lekár Milo Mišánik nám okrem iného rozpovedal o tom, ako vyzerá bežný deň pre lekárov, ako občiansky konflikt v krajine ovplyvňuje ich prácu a ktoré osobné príbehy pacientov ho zasiahli najviac. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mišánik Millo (@millo_misanik)

Ako vyzerá bežný deň v nemocnici

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.
Zdroj: DONIO

Najnovšie videá

Trendové videá